Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Czubajkowy Ogród 15:24, 29 cze 2020

Do góry
Generalnie na rabatach króluje samowolka

Naparstnice należą do tych roślin, które najlepiej rosną tam, gdzie same się wysieją, np. ta obok kompostownika jest cudowna!

Jest taka piękna dzięki temu, że nie miałam czasu, by zaingerować i ją przesadzić w "lepsze" miejsce
Czubajkowy Ogród 15:19, 29 cze 2020

Do góry

Od miesiąca deszcz trochę przesadnie wspiera mnie w dbaniu o to miejsce ...
Czubajkowy Ogród 15:17, 29 cze 2020

Do góry
Jeżówkowe-Love 15:16, 29 cze 2020

Do góry
Wy tu sobie gadu-gadu, a ja myślałam, co by tu zrobić, żeby nie przerabiać tego, co już zrobione.

Wymyśliłam taki plan:

Od krawędzi gospodarczego do końca łezki prowadzisz po łuku żywopłot, za którym robisz co chcesz: warzywniak, maliny, basen.
Przed żywopłotem jedna duża rabata, przecięta trawiastą ścieżką.
trawnik w kształcie koła, jabłoń niekoniecznie musi być idealnie w środku.
Altana bliżej domu, w rabacie. Maliniak, który tam teraz trochę bez sensu (wybacz) rośnie, zamieniony na rabatę, która osłania wnętrze podwórka od strony ulicy.
Zlikwidowany przechowalnik i płotek otwierają widok z okna na ławeczkę, ciurkadełko czy cokolwiek.

Ta zielona wstążka przy kostce to wąska rabata, która mogłaby lekko oddzielać parking od trawnika (typu: palibiny na pniu podsadzone lawendą). Ona jest opcjonalna w zależności od tego, czy Wam nie utrudni manewrowania samochodem - to już Wy musicie ocenić na żywo.

Tą rabatkę "ogrodowiskową" pod płotem mogłabyś nawet zostawić na razie w spokoju, żeby nie irytować męża ciągłymi przeróbkami. Albo zamienić po prostu na grządki warzywne.
Czubajkowy Ogród 15:15, 29 cze 2020

Do góry

W tym roku już prawie na szczycie 5-metrowej magnolii
Czubajkowy Ogród 15:12, 29 cze 2020

Do góry
Kochani, reaktywowałam ostatnio swojego bloga po kilku miesiącach przerwy i tak z rozpędu zajrzałam także tutaj ... i strasznie wstyd mi się zrobiło, że zaglądacie, a ja tak dawno śladu po sobie nie zostawiłam Niestety nie mogę obiecać, że wrócę do Ogrodowiskowej Społeczności, bo życie batem mnie pogania i jestem w stanie permanentnej zadyszki, więc jak tu jeszcze ogarnąć tyle pięknych ogrodów i wobec wszystkich być w porządku? Chciałabym bardzo, bo mi Was brak i brak tego miejsca, ale nie daję rady. Postaram się jednak chociaż tak z doskoku od czasu do czasu wrzucić tutaj co nieco z moich działkowych wypraw. Bo ogrodu nie zostawiłam. Bywam tak, jak mogę ,czasami tylko na godzinę, czasami na sześć ... tygodniowo! Ogród sobie poradzi. Jedne rośliny rozpychają się łokciami, inne przegrały życiowe starcia - wykończyła je susza lub deszcz, lub ścisk i brak światła. Ale jako całość ogród żyje i dobrze się ma Na powitanie więc w tym sezonie i na przeprosiny zostawiam trochę zdjęć z pierwszych dni tegorocznego lata

Sezon 2017 u Hanusi 14:50, 29 cze 2020

Do góry
Ewuniu, miło, że zajrzałaś. U Ciebie to dopiero bajka. Ale swoją też lubię.

Życie w wiejskim ogrodzie 14:22, 29 cze 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Nie mam pojęcia, pewne rzeczy po prostu się udają, czasem Pietruszka rośnie jak szalona.

pieknie to wygląda
dobrze, że chociaz Tobie się udało
Jeżówkowe-Love 14:19, 29 cze 2020

Do góry
np takie cosik

lepsze zło

mozna jeszce zrobić na piasku
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:06, 29 cze 2020

Do góry
są róże i jest Eden

Sezon 2017 u Hanusi 14:06, 29 cze 2020

Do góry
Dzisiaj jeszcze odpoczywam w domu, ale jutro mus do ogrodu.

Hosty, ostróżki w rozkwicie

piwonia Ewelina

I coś na ząb rośnie- brzoskwinia Inka

Pomysł na rabatę 14:01, 29 cze 2020

Do góry
cześć wszystkim,

Nie należę do osób która spojrzy na jakieś miejsce i od razu widzi jak coś można urządzić. Piszę do Was z prośbą o pomoc bo sam nie mam pomysłu na mała rabatę.
Rabata jest w pełnym słońcu. Jest to mała górka.
Rośliny jak widać.
- tawuły
- świerki conica
- perukowce (te mniejsze, zielony i czerwony)
- berberys czerwony (rośnie do 50 cm), ale ginie mi w tej trawie więc na jesień chce go przesadzić w inne miejsce
- 2 tuje
- trzmielina która nie chce mi już 4 lata rosnąć
- goździki które też robią wypad z tego rabaty (swoją drogą nie wiem kiedy jest najlepszy czas na przesadzanie takich bylin?)
- w tle 2 klon "esk sundet"

Efekt jest jak widzicie. Mógłbym startować w konkursie, jak nie projektować rabat
W tle rośnie mały sad i warzywnik, więc nie chce obsadzać rabaty wielkimi drzewami (cień).

Proszę Was o jakieś komenatarze/sugestie/podpowiedzi.
Jako że bardzo lubię różne zakamarki w ogrodzie (których u mnie brakuje) pomyślałem żeby w środku tej rabaty wywieść ziemie i zrobić coś w rodzaju przejścia (może jakiejś pergoli). No ale nie chce się za to zabierać bez Waszej zgody

Na zielonej... trawce :) 13:35, 29 cze 2020

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Szałwia

ale kolor!!! szałowa ta Toja szałwia Angela
zresztą cały ogród prezentuje się wspaniale
a powojnik na kręgu mistrzostwo
Ogród z koniczynką 13:24, 29 cze 2020

Do góry
Pomarańczowa róża gigant, której wczoraj zapomniałam zrobić fotki...
Jeżówkowe-Love 13:17, 29 cze 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
A basen widzę tu

Zasłonisz sobie widok na rabetę tym basenem.
To już lepiej go dać na tym wyższym trawniku.

Mnie widok basenu strasznie denerwuje. Nawet ciężko go aparatem ominąć

A przy domu taras masz?
Do raju daleko - u Ewy 13:17, 29 cze 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Szkoda, ze to tak nierówno podzielone. U nas sucho, w centrum i na południu ulewy. U mnie cały dzień skwar, duszno, ciężko pracować.

Piękne róże Ewciu, widać że zdrowe.
U mnie co roku coś. Pozdrawiam!
Życie w wiejskim ogrodzie 13:04, 29 cze 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Jest takie miejsce wśród malowniczych pól blisko domu lecz ukryte przed spojrzeniami ... mowa oczywiście o ogrodzie warzywnym.

Wszelki włożony trud w tę część ogrodu odwdzięcza się nie tylko ładnymi widokami, zapachami ale i obfitymi plonami.

Dzięki regularnym opadom i wysokim temp. wszystko rośnie w oczach, z każdym następnym dniem warzyw do konsumpcji jest coraz więcej.

Część bylinowa z różami i trawami zaprojektowana jest tak by podkreślała towarzystwo warzyw. W zamyśle całość miała być bardzo sielska i zwiewna ... efekty oceńcie sami.

Bosko dosłownie, podziwiam.
Ogród w mieście-ogrodzie 13:01, 29 cze 2020

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 13:01, 29 cze 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies