Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 21:47, 30 sie 2020

Haniu, świerki serbskie są tu już posadzone od strony wschodniej. Widać na powyższym zdjęciu. Od ulicy, czyli od południowej strony nie mam ciśnienia, żeby się szczelnie osłaniać więc wystarczy żywopłot na tej jednej ścianie, nie w literę L.
I zdecydowanie ważniejsze jest patrzenie na tą rabatę od wjazdu czy drzwi wejściowych niż zza ogrodzenia.
Nie, nie spinam się, że muszę na już coś sadzić, że muszę zagospodarować ten teren. Ale chciałabym jednak jeszcze coś zrobić, żeby za rok o tej porze było coś widać... A w przyszłym roku wziąć się za przedogródek od strony południowej, bezpośrednio przed domem.
Gruszka_na_w... 21:54, 30 sie 2020

Chciałabym Ci pokazać jak bardzo zmienia się wygląd rabaty w zależności od pory roku. Jeśli jest to rabata frontowa, to jako jedyną, widzisz ja codziennie, przez cały rok. Dlatego tak istotne są te zimozieloności.
front u mnie lewa i prawa strona
styczeń

marzec

maj

czerwiec

sierpień

To, co najbardziej cieszy oczy, czyli liście i kwiaty, jest od maja do października. Dlatego te zimozieloności są ważne.
Zdjęcia potem usunę.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 22:04, 30 sie 2020

Ani się waż usuwać.
Wspaniale skomponowałaś tą rabatę bo w każdym okresie coś się na niej dzieje, nie ma wrażenia pustki.
No ja się chyba tego nie nauczę.
sylwia_slomc... 22:21, 30 sie 2020

Zimozielone są również mahonie, trzmieliny, ciemierniki, ostrokrzewy, juki kalifornijskie, barwinek, kiścienie, pierisy, rododendrony, bergenie, część paproci.

Z owoców ozdobne zimą są róże, berberysy, irgi, ogniki, clematisy, jabłonki rajskie.

Z suchych kwiatostanów trawy, hortensje, jeżówki, penstemony, astry, irysy syberyjskie, pysznogłówki, wrzosy itd.

Na wczesną wiosnę prymule, rośliny cebulowe, liliowce( z liści - bo wcześnie startują)floksy szydlaste, omiegi, fiołki, niezapominajki itd.

Może Ci się przyda taka ściąga
MartaCho 07:48, 31 sie 2020

Ale masz ziemię wspaniale przygotowaną! Na pewno będziesz zadowolona. Zadanie super wykonane.
andzia458 08:48, 31 sie 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zimozielone są również mahonie, trzmieliny, ciemierniki, ostrokrzewy, juki kalifornijskie, barwinek, kiścienie, pierisy, rododendrony, bergenie, część paproci.

Z owoców ozdobne zimą są róże, berberysy, irgi, ogniki, clematisy, jabłonki rajskie.

Z suchych kwiatostanów trawy, hortensje, jeżówki, penstemony, astry, irysy syberyjskie, pysznogłówki, wrzosy itd.

Na wczesną wiosnę prymule, rośliny cebulowe, liliowce( z liści - bo wcześnie startują)floksy szydlaste, omiegi, fiołki, niezapominajki itd.

Może Ci się przyda taka ściąga

Dzięki Sylwia.
Teorii trochę znam, gorzej z zastosowaniem tej wiedzy w praktyce. Kompozycje donicowe to pikuś w porównaniu ze stworzeniem takiej rabaty.
andzia458 08:49, 31 sie 2020

MartaCho napisał(a)
Ale masz ziemię wspaniale przygotowaną! Na pewno będziesz zadowolona. Zadanie super wykonane.

Sama ziemia zdobić niestety nie będzie. Muszę chyba całe Ogrodowisko przeczytać heheh i może wtedy się cokolwiek nauczę, jak zestawiać rośliny.
Helen 09:00, 31 sie 2020

Ania, a nie masz blisko siebie jakiegoś ogrodu z Ogrodowiska, który mogłabyś zobaczyć na żywo? Chyba wtedy człowiek się najszybciej uczy i najwięcej chłonie wiedzy
anabuko1 09:11, 31 sie 2020

andzia458 napisał(a)
Zadanie wykonane. No narobiłam się. Całość terenu pod rabatę prezentuje się tak, jak na tym fragmencie. Po weekendzie mąż zagęszczarką ogarnie teren pod trawnik.
A mi pozostaje zastanowić się nad kolejnymi nasadzeniami, żeby zacząć wypełniać te przestrzenie.

No i już jest jakiś ogrodowy łądny widok.
A jak jeszcze pójdzie trawka i przy słupie bluszczyk,to już będzie w całości ładniej.
andzia458 09:23, 31 sie 2020

Helen napisał(a)
Ania, a nie masz blisko siebie jakiegoś ogrodu z Ogrodowiska, który mogłabyś zobaczyć na żywo? Chyba wtedy człowiek się najszybciej uczy i najwięcej chłonie wiedzy

O widzisz, może dlatego jest mi tak trudno bo nigdy na żywo fajnego ogrodu nie widziałam. U nas ludzie w przedogródkach bardzo często warzywo mają. Albo kilka iglaków w najlepszym przypadku.
Wiolka z Ogrodu Wioli chyba gdzieś niedaleko mieszka ale nie wiem gdzie.