Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:40, 18 paź 2017

Do góry
Juz jeden wtorek minął. Czy mamy czekac do nastepnego?

Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 11:04, 18 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

No i dobrze zrobisz. Ja kiedys turzyce scięłam przed zima czego nie powinno sie robic i zmarzla. To byly poczatki moich upraw.
Nie no ja jesienią to traw nie tnę.Ale jedną przygodę z trawami miałam.Kiedyś wysiałam nasiona rozplenicy BB pięknie urosła.Na wiosnę nie ruszała wkurzyłam się wykopałam i wywaliłam na kompost.Nastepnego roku dziewczyny pisały że puźno rusza więc znów wysiałam urosła pięknie.Czekałam cierpliwie nawet em się ze mnie smiał że po co tamte wykopałam.Dziś są piękne i zachwycam się nimi.To te Elu co za gęsto posadziłam.
Mirkowy ogród (początki) 10:41, 18 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu ta trawka to Turzyca włosista Frosted Curls.Mam ją drugi rok jest zimozielona.Czytałam ze w drugim roku powinno ją się przyciąć żeby była ładniejsza.Ciachnę wiosną a teraz posadzę tam jak mi się uda tulipany albo czosnek główkowaty.

No i dobrze zrobisz. Ja kiedys turzyce scięłam przed zima czego nie powinno sie robic i zmarzla. To byly poczatki moich upraw.
Słoneczny Ogród 10:31, 18 paź 2017

Do góry
Wczoraj tez widzialam dziecioly stukaja jak rewolwerowka. Widocznie duzo robactwa po tym lecie.

Widze ze suszone grzybki trzymasz w sloikach. Boje sie zeby nie splesnialy i trzymam w torebkach papierowych. Moze tez wsypie sloiki ładniej wygladaja.

Wczoraj znalazlam pod wieczor duzego prawdziwka dziesiaj bedzie zupka.

Ten dąbek to blotny pieknie przebarwia sie jesienia. W lecie ma blyszczace zielone liscie.

"Póki życie trwa..." 09:38, 18 paź 2017

Do góry
Beniu napisalsm na swoim watku troche o tujach. Wieczorem jeszcze cos napisze na twoim bo przechodza mysli.
Piekna pogoda wiec trzeba czerpac garsciami slonce.

czytałam w takim razie urobiłam sie jak głupia bez potrzeby? Bo tak na zdrowy rozum to nie sądzę ,zeby wszyscy swoje tuje otrzepywały szczególnie to 4m i wyższe,to nie realne!
Choroby róż 00:23, 18 paź 2017

Do góry
Grzegorz_C napisał(a)

Witam, liście moich róż na balkonie obecnie wyglądają tak.

Na krzewach jest dużo więcej liści zdeformowanych z brązowymi plamami/dziurami i podwiniętymi brzegami. Pojedynczo występują zżółkłe liście.

Czy jest ktoś w stanie pomóc mi z identyfikacją choroby oraz czy teraz na jesień jest jeszcze szansa na wyleczenie? Róże za 2-3 tygodnie będą przesadzane do większych donic.

To grzyb i wygląda na to że przędziorek też tam jest. Zobacz pod spodem liści bardzo drobne robaczki. Opryskaj substralem 2 w 1 do róż (to środek który też tępi robactwo). Lub Bravo, Tithane też może być.

Nie wiem jak te róże wyglądają bo nie podałeś co to za róża jaka ma donicę, ale możesz też do donicy włożyć pałeczki przeciw owadom. Wpisz w necie "pałeczki doniczkowe przeciw owadom" i wybierz które nie zaszkodzi.

Wymarzony sielankowy ogród..... 00:04, 18 paź 2017

Do góry
Jeszcze tak patrzę bardzo ładny skalniacze, właściwie wodotrysk ładnie pomyslany. Naznoś kamieni to pokaż jak będzie skończony.

U mnie wszędzie pełno liście brzozowych więc nic nie robię czekam aż oblecą. Mój skalniak nie pokazuję bo Sodoma i Gomora tam panuje. Czekam, aż liście opadna z drzew odkurzę i przy okazji go trochę uporządkuję aby wiosną się nie zadręczać.

Dzisiaj robiłam rabatę pod wrzosy kupiłam 15 szt w czwartek posadzę, bo już nie zdążyłam jeszcze dokupię aby przełamać kolor jakiś jaśniejszych.
Natyrałam się znowu dzisiaj bo ziemi trzeba było dowieźć kilka taczek więc garb i ręce bolą. Idę spać.
Wymarzony sielankowy ogród..... 23:58, 17 paź 2017

Do góry
Monia przeczytałam już o tym środku i zapisałam.
Jeżeli chodzi o te cebulki to wiadomo, że juz posadzone albo wymieszane. Pamiętaj na przyszły rok nie zapomnij o mnie. Bardzo mi sie podobają więc tak proszę.
Ptasi gaj 23:48, 17 paź 2017

Do góry
Moje trąbity w dobrej kondycji kwitną w najlepsze wzrost ok. 2x2 m
Foty robione dzisiaj o godz. 18.00.

Balkonowe limki w słońcu

Ptasi gaj 23:39, 17 paź 2017

Do góry
Nawiązując do tego nieba. np. Buk który ma brązowe liście zrobiły się różowe-bordowe. Była godz. 18.oo więc ostrość nie za bardzo.

Jeszcze sumak sąsiadów

A teraz bezmyślność ogrodnicza. Zrobiono w tym roku park nie daleko mnie i posadzono tuje szmaragdy ok. 500 a może więcej bo to duży plac obsadzony szmaragdami. Idąc dzisiaj w koło nie znalazłam ani jednego szmaragda zielonego. Posadzili niżej od reszty placu i zbierała się tam woda i oto taki skutek. To nie psy. Tak są marnowane nasze podatki.

Ogrodowe szaleństwo ... 21:38, 17 paź 2017

Do góry
Elu dalabyl te same rosliny co z lewej strony tam chyba kępki gozdzikow rosna. Lub cos podobnego w odcieniu szarosci.
Poza tym juz jesien nie ma sie co latem czarowac. U nas piekna pogoda z rana wiec trzeba uzywac tych resztek letnich.

Pozdrawiam

Moze masz rację. Sprawdzę na jaki kolor kwitły te z lewej i dla kontrastu posadze takie same goździki tylko kwitnące na inny kolor (dla kontrastu). Elu pytałam wczoraj u Ciebie Twoją o trawę z białym pióropuszem. Napisz mi proszę kilka słów o niej. Czy w ogóle warto ją mieć.
Dziękuję za pierwszy obwódkowy pomysł
Ptasi gaj 19:55, 17 paź 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)

Ela ta róża taka jak moja, identik. Jestem ciekawa fotek z lasu, nie ma jeszcze?

Gosia piękna prawda a jaką wytrzymała
Kwitnie bez przerwy. Jeszcze nic się nie dzieje na razie składam tam wszystko liście trawę i wszystko co się da. Dzisiaj robiłam podkład pod wrzosy wiec brałam ze sterty przekompostowane liście bardzo ładnie się rozlozyly. Jeszcze wymieszać am z piaskiem i obornikiem w czwartek po sadze
Jadę autobusem i pisze ale to pisania byle jaką.
Ptasi gaj 19:12, 17 paź 2017

Do góry
Po zachodzie słońca różowo na niebie jak dzisiaj w Islandii mówili że to piaski pustyni przywedrowaly z huraganem. To też i rośliny inaczej wyglądały i foty zrobiłam

Liliowo i kolorowo:) 18:26, 17 paź 2017

Do góry
Widać na Śląsku niebiesko na niebie słoneczko świeci wiec rośliny pięknie wyglądają. U nas niestety niebo pochmurne i od czasu do czasu mrozy.
Afrykański wyż jeszcze nie doszedł ale jest cieplo dosyć wietrznie.

U nas jest bajecznie, kolorowo, słonecznie, aż chce się żyć i chwilo trwaj jak najdłużej

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:09, 17 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka tylko te wysokie powiązane bo rozwalały się wszędzie
Ptasi gaj 15:26, 17 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Wreszcie zlota jesiesien. Ela, ślicznie sie przebarwia.

Dzis śniadanko zjadłam w ogrodzie

Kasiu znowu słonko za mgła. Znowu się kiepsci. Ale cieplutko. Idę sądzić kupił wrzosy i budleja taka fanaberia cos musiałam kupić.
Wymarzony sielankowy ogród..... 11:00, 17 paź 2017

Do góry
Monia odpisze pozniej ale napisz jaki to preparat na dziki.

Elu ja miałam preparat hukinol, mi się sprawdził w 100% w tym roku za siatką na wiosnę dziki już rozgarniasz zrobiły, ale jak po rozwieszałam gąbki nasączone tym preparatem to spokój był
Ptasi gaj 10:58, 17 paź 2017

Do góry
c.d. sekwoje powoli zmieniają kolor

ile lat rosna ?
"Póki życie trwa..." 10:43, 17 paź 2017

Do góry
Beniu napisalsm na swoim watku troche o tujach. Wieczorem jeszcze cos napisze na twoim bo przechodza mysli.
Piekna pogoda wiec trzeba czerpac garsciami slonce.
Słoneczny Ogród 10:40, 17 paź 2017

Do góry
Dzisiaj to byl dzien nawet lato by sie nie ppwstydzilo.

Daria o godz 11.00 wyszlam w spodniach adidasach bluzka sweter i kurtka taka wiatrowka. Poszlam na zakupy. Po pół godzinie zrobilo mi sie mokro na plecach. Zaczelam sie rozbierać bambetle powieszalam na torbe, ale portki jak tu sciagnac. U nas dzisiaj w cieniu bylo 23 a w sloncu ponad 30 stopnii.
Wrocilam do domu i trzeba bylo w letnie ciuchy wskoczyc.

Bylam na spacerze w parku Kabackim, gdzie Warszawa w soboty i njedzidle jezdzi, przepieknie.

Dziki juz grasuja. Na moim watku pokaże co robia caly las przekopany.

No to super, tak pięknie chyba w całej Polsce było.
No widzisz, wynagrodziło Ci tamte pochmurne dni.
Dobrze, że to wykorzystałas tak przyjemnie.
Będziemy to wspominać, ze połowa października a wszyscy na letniaka.

To Cię tam dogrzało nieźle

W taką pogodę z radości nawet dzik ryje jak dziki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies