Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kubusiowo 22:33, 08 lut 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)
Cieszę się, że brzozy wybrałaś. Też je uwielbiam za ich nogi

Skojarzyła mi się z Waszymi postami ta piosenka
http://www.youtube.com/watch?v=nZKPPDRubiQ
Kubusiowo 22:31, 08 lut 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
...jedni mówią, że bujda, inni, że prawda a ja z tych co wierzę, że brzozy są magiczne. Wierze, że mają dobrą energię i obejmując je, brzozy tą energię nam przekazują. Lubie je i już, mimo, że śmiecą okrutnie
Gosiu wszystko co napisałaś o brzozach to święta prawda
Kubusiowo 22:28, 08 lut 2012

Do góry
...jedni mówią, że bujda, inni, że prawda a ja z tych co wierzę, że brzozy są magiczne. Wierze, że mają dobrą energię i obejmując je, brzozy tą energię nam przekazują. Lubie je i już, mimo, że śmiecą okrutnie
Kubusiowo 22:21, 08 lut 2012

Do góry
Cieszę się, że brzozy wybrałaś. Też je uwielbiam za ich nogi
Kubusiowo 22:01, 08 lut 2012

Do góry
No to będą brzozy.....
I teraz kolejny problem... jakie???
Rododendronowy ogród. 17:24, 08 lut 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, a jakie u ciebie i wkoło ciebie rosną buki? M. wypatrzył dla siebie kolejne drzewo buk purpurea ticolor - piękny. W wątku czytałam, że w rezerwacie rosną jodły i buki. W Tatrzańskim Parku Narodowym wymieniają drzewostan. Usuwają świerki, jako obce, a sadzą jodły i buki.

Za moim płotem jest rezerwat jodłowo bukowy , a kilka buków mam w ogrodzie. Są wielkie i optycznie zajmują sporo ogrodu. Ale to ukochane rośliny mojego M (moje tez ale z przekory się do tego nie przyznaję) Nigdy nie myślałam że buki to takie cudne drzewa. Na wiosne młodziutka zieleń tak piękny ma kolor ze liście brzozy wydaja się przy bukowych brudne (brzozy też lubie i mam). Latem zieleń niby normalna ale jaki cień przyjemny, a jesienią złoto w ogrodzie. Często mówie że jestem w komnacie króla Midasa szczególnie jak stoje nad jeziorkim, mam wrażenie że jestem w komnacie gdzie wszystko jest ze złota.Więc niech Twój M kupuje te buki bo to cud rośliny.

Umiesz człowieka zachęcić - dziękuję, a jak M. się ucieszy.

Ptaki maja przepiękną barwę piór - srebrzystą. Lubię ten kolor. Nawet drzewa na których siedzą, mają zbliżoną korę. Takie schludne i estetyczne to ujęcie
Rododendronowy ogród. 17:15, 08 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Bogdziu, a jakie u ciebie i wkoło ciebie rosną buki? M. wypatrzył dla siebie kolejne drzewo buk purpurea ticolor - piękny. W wątku czytałam, że w rezerwacie rosną jodły i buki. W Tatrzańskim Parku Narodowym wymieniają drzewostan. Usuwają świerki, jako obce, a sadzą jodły i buki.

Za moim płotem jest rezerwat jodłowo bukowy , a kilka buków mam w ogrodzie. Są wielkie i optycznie zajmują sporo ogrodu. Ale to ukochane rośliny mojego M (moje tez ale z przekory się do tego nie przyznaję) Nigdy nie myślałam że buki to takie cudne drzewa. Na wiosne młodziutka zieleń tak piękny ma kolor ze liście brzozy wydaja się przy bukowych brudne (brzozy też lubie i mam). Latem zieleń niby normalna ale jaki cień przyjemny, a jesienią złoto w ogrodzie. Często mówie że jestem w komnacie króla Midasa szczególnie jak stoje nad jeziorkim, mam wrażenie że jestem w komnacie gdzie wszystko jest ze złota.Więc niech Twój M kupuje te buki bo to cud rośliny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:23, 07 lut 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
A ja wyczytałam gdzieś wcześniej (chyba u ciebie Danusiu), żeby brzozy ciąć już teraz. Czy się mylę? Konkretnie chodzi mi o moją płaczącą Youngii.
Bo jesli tak, to zaraz wychodzę i przycinam

Wanda teraz na mrozach nic nie tnij . brzozę można by już ciąć , gdyby nie mrozy. ja będę ciąć zaraz końcem lutego , jak jeszcze soki nie krążą - to mnie Danusia odpowiadała w tym wątku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:14, 07 lut 2012

Do góry
A ja wyczytałam gdzieś wcześniej (chyba u ciebie Danusiu), żeby brzozy ciąć już teraz. Czy się mylę? Konkretnie chodzi mi o moją płaczącą Youngii.
Bo jesli tak, to zaraz wychodzę i przycinam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:22, 06 lut 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu przyłączam się do pytania o brzozy. Ja mam doorenbos long trunk i chciałabym ją trochę do góry wyciągnąć a ona mi już obfite boki wypuszcza ta nieznośna pendula. Czy mogę trochę ciachnąć pod koniec lutego?

Tnij końcem zimy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:58, 06 lut 2012

Do góry
Danusiu przyłączam się do pytania o brzozy. Ja mam doorenbos long trunk i chciałabym ją trochę do góry wyciągnąć a ona mi już obfite boki wypuszcza ta nieznośna pendula. Czy mogę trochę ciachnąć pod koniec lutego?
Mój przyszły ogród 09:24, 06 lut 2012

Do góry
Nie, ten winobluszcz na płocie to kiepski pomysł, wpadł mi do głowy, kiedy pisałam posta. Pnącze zostaje tylko na pergoli. Zachęciłaś mnie do tego bluszczu. Dotąd bluszcz kojarzył mi się cmentarnie (nie wiem czemu). W jakim czasie jest z stanie zarosnąć tę "podmurówkę"?
Normalnie sama się na siebie dziś zezłościłam. Było tak ładnie już zaplanowane z Twoją pomocą a tu zachciało mi się brzozy i wszystko wywróciło mi się do góry nogami. A co sądzisz o takim rozstawie hakuro, które narysowałam, wokół tych studni? Czy nie zrobi się z tego wielkie, nieuporządkowane krzaczysko, które do tych bukszpaników i kancików nie przystoi? Pstryknę foto, jak to wygląda dziś.No i to coś pod oknem - 1 szmaragd (ostatni z nadwyżki, dereń biały i bukszpani może te piwonie)
Kubusiowo 20:58, 05 lut 2012

Do góry
Gosiu wybierzesz sama, bo pewnie masz już plan ja osobiście wybrała bym brzozy i co z tego, że gubią liście, żeby tylko taki bałagan był w ogrodzie, a oprócz tego zawsze mówię, trzeba sadzić liściaste, bo niedługo zabraknie nam tlenu jak wszyscy przerzucą się na iglaki Pozdrawiam Gosieńko
Mój przyszły ogród 20:34, 05 lut 2012

Do góry
Przy placyku i brzozie możesz dać same hortensje i miskanty bez derenia. Będzie fajny zakątek hortensjowy.
Danusiu - a dadzą tam radę? to południowa strona...

może zamiast 'Youngii' brzozę pożyteczną 'Long Trunk'? ...ta jest nieduża
jeden dereń i jedna brzoza nie dadzą Iwciu, odpowiedniego efektu[i]

Derenie byłyby dwa - ale się nie upieram.
buk to ja bym posadziła przy pergoli, szczepiony na pniu, żeby miał ładny pokrój
-w tym miejscu gdzie dałam klon?
a czy nie możnaby miejscami pozasłaniać tej podmurówki bluszczem na przykład?
myślisz o tym rogu - tle dla brzozy? Bluszcz lubi się wspinać. Nie wiem co sąsiad na to... Nadwyżka Smaragdów będzie wykorzystana z przodu i ostatni chyba w zakolu gdzie miały być piwonie a zatem na ten kąt byłyby dokupione. Nic mądrzejszego mi nie przychodzi do głowy, żeby robiło za tło i osłoniło co trzeba. Tak też myślałam że przełamanie ekranu byłoby nie teges ale wolałam się upewnić. A nóż spadło na mnie oświecenie a ja o ty nie wiem
Lecę zobaczyć te gatunki wpisane przez Ciebie.
W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 11:44, 05 lut 2012

Do góry
Witaj Martuś! W końcu zwiedziłam Twój cały ogród. Rozrasta się pięknie i bardzo, bardzo podoba mi się ten styl, (trochę naturalistyczny chyba?), który może będziesz kontynuować.
Brzozy cudowne, oczko też - i moim zdaniem to one głównie nadają ogrodowi ten specyficzny charakter. Wiem, jak trudno podejmować decyzje, kiedy człowiek naogląda się tyle pięknych ogrodów, z których niemalże każdy jest wyjątkowy w swoim rodzaju!!!! Mi też czasem jest bardzo trudno, ale ciągle pamiętam jak ktoś z forumowiczów „przypomniał„ mi, że mój ogród ma się przede wszystkim mi podobać
Kamien w ogrodzie bardzo, bardzo lubię. Wydaje mi się też, że pasuje do Twojego ogrodu. Może niekoniecznie tam, gdzie jest teraz (jak Ewa mówi), ale jak znajdzie sobie odpowiednie miejsce, to będzie fajnie. Swoją drogą to ja ciąglę poszukuję kamieni
Mój przyszły ogród 23:36, 04 lut 2012

Do góry
Iwonko, brzoza może być w korze, oczywiście
Liście będa latać napewno na rabacie to one nie przeszkadzaja nawet bez kory, ale te z trawnika trzeba sprzątać ze wzgledu na trawę. Drobne liście sprzata się gorzej niz duże, niestety.
'Youngii' sa takie zwisające, raczej sie je sadzi pojedynczo, żeby podkreslić pokrój, we trzy zleją się i przesłonią to co pod nimi. Może brzozy pożyteczne 'Doorenbos'? Są wyższe, ale też nie ogromne, no i nie od razu takie duże będą. I te białe pnie...

(ale nie jestescie alergikami?)

a co do wisni to może byś zaznaczyła na planie gdzie masz to okno kuchenne albo i jakieś zdjecie zrobione przez okno dorzuciła?
tak na wyczucie to mi się wydaje, że jeżeli posadzisz tam wiśnie przy domu to z okna/okien zobaczysz głównie pień, ale może nie wyczuwam właściwie odległości i wysokości.
Hmm obejrzałam zdjęcia z Twojego wątku, może byłoby jednak widac korony, ale strasznie z bliska, jezeli już masz widziec te wiśnie to powinny rosnąć przy ogrodzeniu.

No i drzewa dodatkowo zacienią wnętrze domu. Przyjrzyj się w realu w którym miejscu powinno być coś ładnego i na jakiej wysokości, żeby było widoczne z okien? pomyślę nad tym...

jeżeli posadzisz brzozy to zajmą więcej miejsca niz świerki, ale z nawadnianiem i nawożeniem mozna cos sadzić pod nimi

jeżeli zdecydujesz się na ustawioną na skos ławeczkę pod pergolą, to w miejscu zaznaczonym strzałką można na rabacie bocznej zrobić wybrzuszenie i posadzić cos przyciągającego wzrok kształtem lub barwą, jakis mocny akcent:

ale trzeba tak wykombinować, żeby rabata nie przeszkadzała przy schodzeniu z tarasu
Kubusiowo 22:05, 04 lut 2012

Do góry
Jutro niedziela. Jak pogoda pozwoli pospaceruję z aparatem. Na wiosnę sosny i brzozy są piękne. Tu masz od lewej buk, świerk, sosna.

Kubusiowo 21:50, 04 lut 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Moglibysmy zalesić drugą część działki i wtedy dofinansowanie byłoby całkiem ciekawe Tylko, że to nie tak prosto a przy tym chodzic trzeba

oj, znam te problemy i dylematy...
czyli jednak brzozy ? no, przede wszystkim Ty musisz być zadowolona
Kubusiowo 21:47, 04 lut 2012

Do góry
Marto witaj Ja też jestem za mieszanką. ZObaczymy co mi wyjdzie

Magdo Bardzo dziękuję za życzenia No własnie marzy mi się taka tematyczna droga. Dęby u nas są 4 i akurat rosną przy drodze.... w zasadzie w miejscu lasku, który planuję. Niestety w zeszłym roku zauważyłam, że zaatakował je mączniak i to dość ostro. Nie zdążyłam ich opryskać. Jak przeżyją to opryskam i zostaną.

A ja ciągle nie wiem.... Danuś nie zdecyduję sie na świerki. Masz rację, że nie ma przy nich roboty i są atrakcyjne ale ja tak strasznie chciałam sosny lub brzozy....
Mój przyszły ogród 08:14, 04 lut 2012

Do góry
masz na myśli sadzenie takich 5 m czy sadzenie mniejszych, które osiagną 5 m

Nie, malutkie wsadzić z odmiany, która dorasta do ok.5-7m. Tak wstępnie myślałam o odmianie youngii. I chyba trzy osobne drzewa, bo taki bukiet tu nie będzie dobrze wyglądał (choć pomysł przedni). Lubię pracę w ogrodzie ale oczywiście w granicach rozsądku. Nie chciałabym też sobie strzelić w kolano i nasadzić takich roślin, które nie będę w stanie poskromić. Byłby do uprzątnięcia z liści :1 liściak w przedogródku, 3 wiśnie, 3-4 drzewka owocowe, wierzby hakuro no i ew. te brzozy...A brzoza może rosnąć w korze? Wtedy te liście nie byłyby chyba tak bardzo widoczne. Choć pewnie będą rozwiewane też na trawę.
A wracając do tych wiśni? Masz inny pomysł?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies