Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród z łezką 20:35, 15 kwi 2014

Do góry
Ślicznie u Ciebie
Magnolia cudowna ,moja troszku przymarzła
Ogród z łezką 20:30, 15 kwi 2014

Do góry
Wiosna zachwycająca, ale ta magnolia - kiedyś sobie taką kupię, jak znajdę gdzieś miejsce
Ogród z łezką 18:09, 15 kwi 2014

Do góry
W sobotę jeszcze przyzwoita pogoda była, trochę zdjęć udało mi się zrobić
Magnolia pewnie dzisiaj jest w pełnym rozkwicie, już jej w tym roku nie zobaczę kwitnącej, tydzień po świętach to już będzie po wszystkim Jeszcze hiacynty kwitną, te późno wylazłe. Klon Golden Globe będzie kwitł!!! Hosty zaczynają kły pokazywać, konwalie też, floksy szydlaste zaczynają kwitnąć. Korony cesarskie już prawie, prawie. Barwinek się rozszalał, ale buczki jeszcze śpią...czy to normalne??? Muszę po forum się na przeszpiegi przelecieć, mam nadzieję, że moje buczki żyją, tylko jeszcze nie czas na nie. Acha...Umbra delikatnie zaczyna kwiecie pokazywać I tulipanki też mam już kolorowe

Teraz to już tylko wiosna na zdjęciach...

Nieuporządkowana działeczka. 16:12, 15 kwi 2014

Do góry
paulina_weron_niemiec napisał(a)

Dzięki za tak wyczerpująca odpowiedź.

Małe byliny będę wsadzać po kolei tak jak będą powstawać poszczególne miejsca na dzialeczce. Na dzień dzisiejszy to są jedynie wsadzone przed kompostownikiem i z tylu stawu który ma dopiero powstać, choć tam nie ma takich "małych" wprowadzalam na tył trawy by urosły bo jak na razie faktycznie malutkie moje miskanty.
Co do dzdzownic wiele się zmieniło gdzie nie kopię na dzialeczce tam dzdzownica. Jak mam małego pomocnika synka to bardzo chętnie zanosi je na kompostownik wręcz nie raz sam szuka i się bawi robi im domki lub wpuszcza do ziemi. Jeśli jestem sama to zostają tam gdzie były.
Pod obeliskiem będzie róża pnaca libretto i dla odsłonięcia jej od dolu powojnik prosty clementis recta purpurea.nie wiem czy to dobre polaczenie...się okaże. Nie wiem również w jakim miejscu posadzić i usadowic obelisk. Czy przy wejściu pod magnolia już tam jedną róża rośnie czy gdzieś może koło huśtawki nieopodal oczka .Na szczycie będzie kula z podstawka 10x10. Koloru też jeszcze nie wybrałam i nie mam pojęcia. Chciałabym by wszystko współgralo że sobą. Szopkę myślałam o opracowaniu na beż z kremowymi wykonczeniami i w tym też kolorze będzie elewacja beżowa (z brązowym dachem i wykończony kamieniem tylko teraz tak myślę kominek jest znaczy będzie wyłożony jasnym piaskowcem czy ten kamień będzie mi pasował do elewacji). No i nie wiem jak w tym kolorze będzie prezentowała się chustawka i obelisk czy je raczej na kremowy by się wyroznialy lub obelisk zupełnie na inny np niebieski. Chciałabym by drewniane grały że sobą, ale by nie były zupełnie inne od domu. Wszystko powinno stworzyć ładna całość. Wiele przedemna no ale po malu, liczę na podpowiedzi co do kolorów i umiejscowienia. Pozdrawiam i zapraszam częściej.

Ja jestem zwolennikiem powtarzania koloru w ogrodzie. Dzidka z "To właśnie tu' ma niemal wszystkie elementy w ogrodzie pomalowane na niebiesko. https://www.ogrodowisko.pl/watek/779-to-wlasnie-tu i artykuł Danusi o tym ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/183-ogrod-dzidki-detale-rosliny-i-woda
Ot, trudne dylematy, sama je mam bez przerwy i niedługo odbieram dwa obeliski i też nie wiem - na szaro jak teakowa ławka czy zostawić jak jest.
Miejska ogrodniczka :) 16:10, 15 kwi 2014

Do góry
quote=jagoda99 napisał(a)]Malgosiu przepiekna ta Toja magnolia

Dziękuję bardzo Dzisiaj jadąc przez miasto dostrzegłam magnolie bardzo podobna do mojej i podobnej wielkości, rosnąca na jakichs nieuzytkach. Tez była piekna i prawdopodobnie bezpańska... Dziękuje za odwiedziny, pozdrawiam

Mala_Mi napisał(a)
Perukowiec, tuja... szczęka lata mi po podłodze.. to są naprawdę okazy
Perukowiec i bez liści zrobił na mnie wrażenie super

Aniu, bo te moje okazy leciwe są, dlatego takie duże Ogród odziedziczony po teściach, ponad dwudziestoletni. Pod moją opieką dopiero trzeci sezon Wcześniej tylko pomagałam od czasu do czasu, teraz mogę robic co chcę, więc powolutku wprowadzam własne zmiany
Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:30, 15 kwi 2014

Do góry
Pięknie masz, przewrotu zupełnie nie widać tylko efekt

Basiu dziękuję, czekam na sezon, oby tylko ciepło było, bo póki, co okropna pogoda, ale nie narzekam, bo od razu mi się przypomina jaka super byłą zima

Odcisk palucha zostawiam, fotki śliczne pooglądałam. Ogród cudowny, wnusio i tort też Cmokam

Agnieszko bardzo dziękuję wnusio to rasowy facet, do przytulania pierwszy, ale do postawienia na swoim też, oj nie jest lekko

A tulipanów ci kwitnie że ho, ho...

Mala Mi......połowa, lub więcej dopiero ruszy,m ale jednak są gorsze w tym roku, na jesień zmieniam koncepcję
te np nie są aż tak pełne, jak rok temu, wyglądały jak piwonie, wykopię je i dam w inne miejsce
kolejne zdjęcie, sadzone na jesień, dopiero ruszają

a tu te placki, co ci się nie podobały, rośliny przesadzone, trawa posiana, ale ciągle coś jeszcze z ziemi wyłazi i na bieżąco wyciągam, zostawiam tylko powojniki

a magnolia zostaje, nie razi to i nie przeszkadza i odżyła, kwitnie i puszcza nowe gałązki

Ogródek Anity 15:23, 15 kwi 2014

Do góry
Po deszczu....wyszło słonko
Prymulki

Magnolia tuż tuż...

Szafirki
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:14, 15 kwi 2014

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
świerk Acrocona

słoneczko, deszcz , śnieg, grad i błyskawice wszystko już dzisiaj było

Tego się nie spodziewałam maliny na świerku rosną miks pogodowy ode mnie przyszedł, miałam to wczoraj,
za to Magnolia na tle ołowianego nieba wygląda zjawiskowo.Malinowy świerk uroczy.
Ogrodowe zacisze 12:21, 15 kwi 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Marysiu, magnolia u Ciebie zjawiskowa Ładne trawki kupiłaś, nawet chyba wiem, gdzie (poznałam po pakowaniu)

Tak, Agnieszko, to pewnie tam
Ogród u stóp klasztoru 12:18, 15 kwi 2014

Do góry
Alinko magnolia cudna ale te zieloności na skarpie też.
Nieuporządkowana działeczka. 09:54, 15 kwi 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Zaglądam zachęcona Twoim uśmiechem na moim wątku.
Dobry pomysł z robieniem ogrodu przed budową. Spróbuj zaprojektować w nim kolejne wnętrza, bo jest spory. Ustal gdzie będą ścieżki, mała architektura. Sadź drzewa i krzewy, żeby powstał szkielet ogrodu. Nie kupuj małych bylin, które są takie ładne i się podobają, bo znikną w niezagospodarowanym ogrodzie, a będzie z nimi dużo pracy.
Ja wszystko na początku robiłam akurat na odwrót i wiem ile czasu i pieniędzy kosztują nietrafione pomysły.

Co do braku dżdżownic w kompoście - po trzech latach ich już tam po prostu nie ma. One lubią świeże jedzenie. Więc wszystko z tym kompostem jest ok.

Do obeliska przyczep drewnianą kulkę, albo nic, tylko kwadratową deseczkę na górze. Nie ma co robić prowizorki. Na jaki kolor go malujesz i co będzie się po nim wiło?

Dzięki za tak wyczerpująca odpowiedź.

Małe byliny będę wsadzać po kolei tak jak będą powstawać poszczególne miejsca na dzialeczce. Na dzień dzisiejszy to są jedynie wsadzone przed kompostownikiem i z tylu stawu który ma dopiero powstać, choć tam nie ma takich "małych" wprowadzalam na tył trawy by urosły bo jak na razie faktycznie malutkie moje miskanty.
Co do dzdzownic wiele się zmieniło gdzie nie kopię na dzialeczce tam dzdzownica. Jak mam małego pomocnika synka to bardzo chętnie zanosi je na kompostownik wręcz nie raz sam szuka i się bawi robi im domki lub wpuszcza do ziemi. Jeśli jestem sama to zostają tam gdzie były.
Pod obeliskiem będzie róża pnaca libretto i dla odsłonięcia jej od dolu powojnik prosty clementis recta purpurea.nie wiem czy to dobre polaczenie...się okaże. Nie wiem również w jakim miejscu posadzić i usadowic obelisk. Czy przy wejściu pod magnolia już tam jedną róża rośnie czy gdzieś może koło huśtawki nieopodal oczka .Na szczycie będzie kula z podstawka 10x10. Koloru też jeszcze nie wybrałam i nie mam pojęcia. Chciałabym by wszystko współgralo że sobą. Szopkę myślałam o opracowaniu na beż z kremowymi wykonczeniami i w tym też kolorze będzie elewacja beżowa (z brązowym dachem i wykończony kamieniem tylko teraz tak myślę kominek jest znaczy będzie wyłożony jasnym piaskowcem czy ten kamień będzie mi pasował do elewacji). No i nie wiem jak w tym kolorze będzie prezentowała się chustawka i obelisk czy je raczej na kremowy by się wyroznialy lub obelisk zupełnie na inny np niebieski. Chciałabym by drewniane grały że sobą, ale by nie były zupełnie inne od domu. Wszystko powinno stworzyć ładna całość. Wiele przedemna no ale po malu, liczę na podpowiedzi co do kolorów i umiejscowienia. Pozdrawiam i zapraszam częściej.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:40, 14 kwi 2014

Do góry
Landrynki słodziutkie, ale staja w gardle.. i tak je lubimy....

Magnolia nad oczkiem. super widok.... tylko po co ten grad?
Miejska ogrodniczka :) 21:49, 14 kwi 2014

Do góry
Malgosiu przepiekna ta Toja magnolia
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:24, 14 kwi 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Nie brakuje Agatko
Ale teraz kiedy rozkwitła i jej zapach roznosi sie w powietrzu - to nic się z nią nie równa

Zakwitły tulipki botaniczne I moje pracownicze raz jeszcze z bliska

Tu mi się baaaardzo podoba Te dwie olbrzymie zielone kule, to bukszpany?
Pięknie ożywia to miejsce magnolia w rozkwicie.
Tulipany miodzio!
Wrzosy - Calluna 20:59, 14 kwi 2014

Do góry
Tak, chodzi o nadmiar wody.

Zakładałam wrzosowisko w ten weekend, podzielę się swoim doświadczeniem.
Było...

Staje się...

Na zdjęciu może tego nie widać, ale powstały trzy niewielki górki, tak 20-30 cm.
Uformowałam je nawożąc 9 taczek ziemi ogrodowej, do tego worek trocin, 5 worków po 80l kwaśnego torfu i 4 wiadra piasku.
Wrzosy przed posadzeniem moczyłam dwie godziny. Do towarzystwa dodałam azalię japońską, kiścień, tuję whipcord i klona japońskiego aureum. Dojdzie jeszcze Magnolia, pieris i kosodrzewiny. Zastanawiam się jeszcze nad trawami. Myślę o hakone, rozplenicy little boy, turzycy amazon mist i nie wiem co wybrać.
Posadzone odmiany:
Wrzośce - Golden Starlet, Vivellii,
Wrzosy - Peter Sparkes, Robert Chapman, Dark Beauty, Heidezwerg, J.H.Hamilton, Kinlochruel
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:32, 14 kwi 2014

Do góry

Angelique i Exotic Emperor - nie mogę się doczekać tego duetu

Magnolia "z lotu ptaka" (czyli z pozycji stojącej..... taaaaakie wielkie mam krzaki )

Ogród wśród pól i wiatrów 19:04, 14 kwi 2014

Do góry
mynarka napisał(a)
Piknie, sliczny ogrod powstaje..
a jaka piekna jest ta magnolia rewelka
mnie tez marzy sie magnolia ale wszystko w swoim czasie
pozdrawiam

Dzięki za dobre słowo Mynarka
Magnolka fajna jest, zobaczymy czy przeżyje w moim bagnie.
U Ciebie też ślicznie, wisienki dają czadu

Piaskownia na zakręcie 16:20, 14 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piękne fotki Moja magnolia też jeszcze w pąkach No i dobrze bo u nas mróz był Pozdrowienia na nowy tydzień zostawiam

Małgoś u nas też bywają przymrozki nocne i większość pąków kwiatowych czeka na lepszą pogodę. Niestety jest jeszcze gorsza. Dzisiaj cały czas pada i jest zimno. Bardzo jestem ciekawa magnolii George Henry Kern
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 14:18, 14 kwi 2014

Do góry
Cudowna wiosna u Ciebie i tyle prac ogrodowych w weekend, super to wygląda, magnolia prześliczna, to cudowny czas jak kwitną, pozdrawiam
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:37, 14 kwi 2014

Do góry
no no, widzę, że będzie szaleństwo cebulowe
magnolia też daję czadu-muszę w przyszłym roku sobie sprezentować, miejsce mam już wybrane
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies