Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:54, 07 maj 2014

To już jest klasyk Wczoraj skosiłam trawę w rowie, miała pół metra spokojnie, zaczynała kwitnąć. A dzisiaj co? panowie z podkaszarkami z gminy koszą No trudno Rok temu dwukrotnie miałam tą samą akcję - jak już nie mogę patrzeć i w końcu skoszę, to jak na zawołanie następnego dnia są magicy.. ech

Wczoraj opieliłam rabatę z cisami za płotem, dosypałam tam też kory - niech to zielsko trochę zastopuje, bo ledwo początek maja a ja już tam trzykrotnie walczyłam... jak cisy będą duże to powinny zupełnie zniknąć tam chwasty.. ach kiedy to będzie??
safikey 09:03, 07 maj 2014

a może Panowie z gminy, biorą z Ciebie przykłąd - ooo kosi to i my ruszamy się do koszenia

podziwiam pracowitość, ale cóż plewienie to taka przykra konieczność, ale za to teraz jak jest pieknie

pozd
popcorn 09:17, 07 maj 2014

hej,
panowie z gminy mnie nie widzą koszącej trawy Zresztą nie ja pierwsza, część sąsiadów już pokosiła swoje rowy A oni czekają na ostatnią chwilę - część ludzi nie wytrzyma
trochę szkoda mojego czasu, bo mogłam coś innego zrobić hihi
Pszczelarnia 09:31, 07 maj 2014

popcarol napisał(a)
Hm mój zamysł - co Wy na to??? żwirek się obroni, jeśli róże będą w obwódce z buksików??

A może podzielić tę rabatę na kwadraty? Czym jest podyktowany narysowany kształt rabaty? Albo w kwadracie z bukszpanów wiśnia jadalna, potem prostokąt z różami. I skarpeta z buksików wokół wiśni kulistych. Jakoś trzeba dopasować do siebie te 2 gatunki wiśni. Ja bym zrobiła takie kwatery na tej rabacie. Jaki wymiar ma rabata?
popcorn 09:36, 07 maj 2014

hej Ewo!
kształt taki wyszedł.. jakoś.. hm. Kształt nie jest niczym podyktowany...
żle narysowałam, bo umbry rosną MIĘDZY hortensjami limeligt.
Rabata ma długość płotu, całość ma 15 metrów

Pomysł super, tyle że wiśnie umbralicyfery rosną między hortensjami, w jednej linii. Więc chyba nie robiłabym im obwódek.

Wisienek umbraculifera bym nie wsadzała w prostokąt wcale, ale może przed nimi/przed pasem hortensji - rosną wzdłuż całego ogrodzenia - prostokąt jeden wielki, dla róż, obejmujący też czereśnię???
popcorn 09:39, 07 maj 2014

Czy tak byłoby ok??
Juzia 10:24, 07 maj 2014

No teraz lepiej...ale jeszcze bym skróciła ten prostokąt chyba, bo róże pod czereśnią mi nie pasją za bardzo

Może pod czereśnią kwadrat z tymi tulipanami w niezapominajkach?
popcorn 10:35, 07 maj 2014

Tak, Justynko, chodzi mi o to że obwódka po całości, na wszystko - od lewej róże + byliny, a pod czereśnią tylko niezapominajki i tulipany - róże tam nie wytrzymają, za sucho i ciemno - docelowo jak drzewo podrośnie.
pozdrawiam!
magnolia 11:00, 07 maj 2014

fajny ten prosty kształy. Jak na części róże, to zrób podział tej rabaty, np ścieżką- dziecko będzie miało dobre dojście jak przyjdzie moment 'wiszenia' na drzewie razem ze szpakami, i będzie mocno wydzielone na strefy z rózami i z gatunkami pod drzewo.
np tak:

popcorn 11:02, 07 maj 2014

hej!
czyli 2 prostokąty, obok siebie, ze ścieżką pomiędzy? Super Dziękuję!!!
k.