Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

"Póki życie trwa..." 00:18, 13 paź 2017

Do góry
Benia byłam przed chwilą na stronie o tujach i miałaś chore tuje i co z tymi tujami się stało wyleczyłaś je?
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 00:02, 13 paź 2017

Do góry
piotraudi napisał(a)

czy nie tragedia? z jednego ogniska wykopania chorej tuji i kilku krotnego oprysku wszystkich tuj pojawiły sie dodatkowe ogniska w różnych częściach działki choroba sie podglebia a sprzyja ku temu pogoda dużo deszczu dość ciepło i od czasu do czasu słonce ja uważam to już za tragedie bo jak tak dalej pójdzie to na wiosnę będę musiał wszystkie tuje wywalić
przeglądałem wiele forów z chorobami tuj i wiele chorub mimo pomocy forumowiczów odrzuciłem aż w koncu wszystko zaczelo pasować do zamierania pędów tak ustaliłem tą chorobe
zdjęcie powyżej z końcówkami tuji pokazuje rogowacenie końcówek???

Miałam na myśli dwa ostatnie zdjęcia. Przecież napisałam wcześniej że 350 to nie mało tui i trzeba ratować.
Nie wiem jak tobie pomóć. jeszcze zaraz zajrzę o tym rogowaceniu końcówek.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:56, 12 paź 2017

Do góry
Byłam w Nałęczowie którejś wiosny bardzo dawno temu przepięknie.
Jeżeli na wypoczynek to samych przyjemności.
Co to za kwiat na tej ostatniej focie.
"Póki życie trwa..." 23:53, 12 paź 2017

Do góry
Ja na wiosnę też rozsadzam trawy bo sporo za duże szczególnie prosa.
Słoneczny Ogród 23:51, 12 paź 2017

Do góry
Daria jak się cieszę, że w ciągu roku tyle fajnego zrobiłaś w ogrodzie.
Dłubiesz, dłubiesz i ładnie ci to wszystko wychodzi.
Wszystko ładne, ale astry najładniejsze, wygląda to u ciebie wszystko tak jakby non stop słońce w m. Koło świeciło. Foty piękne szczególnie marcinki.

Przeglądając ten skalniak piękny był zmieniasz go?
W tym urok tego skalniaka, że tam są kamienie z całego woj. poznańskiego, otoczaki, małe duże, piaskowiec i różnej maści kamienie. Rzeźba tego skalniaka piękna, już cię widze, jak siedzisz i układasz te kamiorki.

Gąski to tylko zielone robię tych szarych nie zbieram.
Już mi grzyby uszami wychodzą w tym roku, mokro to rosną. W przyszłym roku może być sucho i po grzybach.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 23:43, 12 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jeszcze jedno to co pokazałeś na zdj. to jeszcze nie tragedia, tuje mają duże mozliwości odrastania po obcięciu, ale trzeba obserwować czy to usychanie się nie pogłębia.

czy nie tragedia? z jednego ogniska wykopania chorej tuji i kilku krotnego oprysku wszystkich tuj pojawiły sie dodatkowe ogniska w różnych częściach działki choroba sie podglebia a sprzyja ku temu pogoda dużo deszczu dość ciepło i od czasu do czasu słonce ja uważam to już za tragedie bo jak tak dalej pójdzie to na wiosnę będę musiał wszystkie tuje wywalić
przeglądałem wiele forów z chorobami tuj i wiele chorub mimo pomocy forumowiczów odrzuciłem aż w koncu wszystko zaczelo pasować do zamierania pędów tak ustaliłem tą chorobe
zdjęcie powyżej z końcówkami tuji pokazuje rogowacenie końcówek???
Słoneczny Ogród 23:33, 12 paź 2017

Do góry
Daria z gąskami to trzeba się wykąpać aby piasek zniknął, tak mi ktoś kiedyś doradził.
A teraz oglądam co tam porobiłaś nowego.
Ptasi gaj 23:26, 12 paź 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Hej Ela, widziałam Twoje porównanie . Trawy chyba najszybciej "mężnieją". Nawet jakby porównac wiosnę do jesieni.
A powiedz mi jak praktycznie to wygląda, bo u Ciebie rośnie w żwirku???

Tak Daria to żwir na "szmacie" ale wykopane dosyć duże miejsca do posadzenia. Tam jak nie ma deszczów ciągłych to jest sucho trzeba nieraz podlewać. U nas ulewa ulewę goni lub pada cały dzień i w nocy to nie trzeba podlewać zreszta już październik to i po co.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 23:21, 12 paź 2017

Do góry
Jeszcze jedno to co pokazałeś na zdj. to jeszcze nie tragedia, tuje mają duże mozliwości odrastania po obcięciu, ale trzeba obserwować czy to usychanie się nie pogłębia.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 23:15, 12 paź 2017

Do góry
piotraudi napisał(a)
Zdjęcia kozeni zrobię jutro odnosnie oprysku oraz ilości jaka powinno sie poświęcić na drzewko to jak to wygląda tz.powinno sie pryskać normalnie czyli mala mgielka na roślinę i tyle czy dokladnie aż będzie sie z tej rośliny aż lalo???

Powinno się spryskać dokładnie, czyli aby wszystkie gałązki i pieniek były opryskane. Dobrze jest jednak, aby deszcz nie padał przez dobę.

Przeczytaj artykuł, pamiętaj, że to nie musi być jedna z tych chorób wiele zależy już od samego kupna tui w jakim stanie (czyli kondycji) je kupiłeś, późniejszej pielęgnacji, nawożenie, podlewanie jaka ziemia to wszystko jest bardzo ważne.

Jeszcze podam następne przykłady chorob

Fytoftoroza
Fytoftorowa to dość często spotykana choroba grzybowa tui, której objawy najczęściej pojawiają się w drugiej połowie czerwc. Efektem jej wystąpienia jest żółknięcie, brązowienie i zamieranie rośliny. Tuja ma też zahamowany wzrost, a u podstawy pędu drewno brązowieje. Porażone rośliny należy usuwać, a tuje sąsiednie podlać jednym z preparatów: Aliette 80 WP (w stężeniu 0,2%), Biosept 33 SL (0,1%), Polyversum WP (0,05%). Przed sadzeniem nowych roślin do podłoża warto dodać domieszkę kompostowanej kory sosnowej, która hamuje rozwój patogenu. Jako środek zapobiegawczy pomaga też mikoryza, która poprawia ogólną kondycję roślin.

Opieńkowa zgnilizna korzeni
Opieńkowa zgnilizna korzeni tui to kolejna choroba o podłożu grzybowym. Łuski tui stają się matowe, żółkną i brązowieją. Na powierzchni kory i na samym drewnie pojawiają się duże płaty białej grzybni. Kora u nasady pędów brązowieje, obumiera i pęka, odsłaniając drewno. Porażone rośliny należy usuwać i palić. Natomiast tuje rosnące obok należy podlać fungicydem Rovral Flo 255 SC (w stężeniu 0,2%), ok. 2 litrów roztworu na całą roślinę.

Zielone Katowice - pierwsze kroki 23:11, 12 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witom cie naszym gronie. Te chiny bardzo ładne dokupić jeszcze kilka .
I posadzić dookoła. Posadzone jeszcze zurawki i to wszystko
Na wiosnę begonia wsadz i będzie dobrze.

Dziękuję za podpowiedzi. Czy zurawki i begonie przetrwają w cieniu?
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 23:02, 12 paź 2017

Do góry
Czy ty gdzieś szukasz w necie co może być przyczyną. Dlaczego piszę, bo ty wiesz jak to wszystko u ciebie wygląda a w necie jest duzo zdjęć chorób tui i opisów oraz co zrobić. PoradnikOgrodniczy.pl tyt. Dlaczego tuje żółkną i usychają? 3 częste przyczyny!
Podaję jedną z nich.

Zamieranie pędów (Phomopsis, Ascophyta, Pesalotiopspis, Sphaeropsis)
Zamieranie pędów jest najczęściej występują chorobą organów nadziemnych tui. W wyniku choroby następuje żółkniecie wierzchołków gałązek, rozprzestrzeniające się na całą ich powierzchnię.

Silnie porażone przez grzyby rośliny należy usuwać i palić. Pozostałe, rosnące w pobliżu, opryskujemy preparatem Topsin M 500 SC (roztworem 15ml w 10 litrach wody), Rovral Aquaflo 500 SC (10ml w 10 litrach wody) lub Polyversum WP (5g w 10 litrach wody). Wymienione opryski mogą też pomóc w przypadku zauważenia pierwszych objawów chorobowych, gdy porażone są dopiero pojedyncze gałązki. Wówczas chore pędy wycinamy, a całą roślinę opryskujemy.

Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób grzybowych należy przede wszystkim unikać zalewania korzeni i zapewnić tujom optymalne warunki rozwoju. Ważnym zabiegiem jest również usuwanie i niszczenie wszystkich chorych części roślin, gdy tylko zauważymy pierwsze objawy porażenia. Zapobiegawczo nawet zdrowe rośliny warto opryskiwać biopreparatem Biosept Active.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:52, 12 paź 2017

Do góry
Trudno powiedzieć co to jest. Jakieś usychanie łusek.

Nie pisałeś to fakt zasugerował am się wpisem poprzedniczki pisze na telefonie i nie można spojrzeć wstecz. Chce ci pomoc bo 350 to nie mało i trzeba wszytko wyeliminować. Jakbyś jeszcze zrobił fotę korzenia takiej najgorszej nie wiem czy już gdziś nie pokazałeś.
Jeszcze później napiszę.
Zielone Katowice - pierwsze kroki 19:18, 12 paź 2017

Do góry
Witom cie naszym gronie. Te chiny bardzo ładne dokupić jeszcze kilka .
I posadzić dookoła. Posadzone jeszcze zurawki i to wszystko
Na wiosnę begonia wsadz i będzie dobrze.
Ptasi gaj 16:59, 12 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Dobrze, że córa zadowolona.
Tu przed chwilą spadło kilka kropel dzeszczu. W panice zakrywaliśmy stół ogrodowy. Ale ciepło +16

Kasiu wody od.... pompuje. Jest cieplo jak weszłam do domu spojrzałam na termometr i zobacz nie patrz na godz bo nie ustawiona

Temp w domu i na dworze zrównania rzadko się spotyka

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 14:40, 12 paź 2017

Do góry
mangaa napisał(a)
Piotraudi u mnie jest podobnie, a nawet gorzej. Jestem zdołowana.

Niestety wydaje mi się, że w większości przypadków walkę przegrywam... Tzn tam gdzie wyżej i ziemia nie była taka mokra we wrześniu jest przyzwoicie ale niżej - dramat...

Skutki opadów wrześniowych widzę do dziś - na sąsiedniej działce woda jeszcze stoi i na wysokości tej wody tuje są już prawie całe brązowe, mam coraz mniej nadziei.

Odkopaliśmy tydzień temu jedną tujkę właśnie w tym rejonie to łopata wchodziła jak w masło, woda nie stała ale ziemia była rozmoknięta do granic, bryła korzeniowa jednak wydawała się ok.

Niestety ale mieliśmy pecha z warunkami pogodowymi po sadzeniu, najpierw w sierpniu mega upały i suchota a później we wrześniu cały czas opady i podtopienia. W dodatku wieje niemiłosiernie z tej strony...

Po ilu dniach ponowny oprysk topsinem, wystarczy 7-8 dni?
Czy mam oberwać ponownie to co zbrązowiało - w niektórych przypadkach oznacza to goły pień...

Postaram się wieczorem wrzucić jakieś zdjęcia.

To co Mazan napisał jest święta prawda. To samo przeżyłam w 2010 i 2011 r. Wyciągał am tuje i osuszacze na słońcu. Sądziłam później n podwyższenia lepiej podlewać niż mieć nadmiar wody.

350 tui to dużo. Co się da to wyciągnij i podsyp aby rosły wyżej nie ma wyjścia. Trzeba ratować to co się da.

jak to zrobić podwyższenie a 20 cm wystarczy. Wykop rów na jeden sztycb spadła w dwóch rzędach i odkladaj na planowane poxwyzszenie i w to wsadz tuje. Rowy możesz od wiosny zasypać skoszOna trawa. Nawet tuje tez możesz ściółkowac.

to tyle pisze na tel i złe to wychodzi
Ptasi gaj 14:14, 12 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Jest nadzieja, że wiatr obsuszy ten nadmiar wody u ciebie.

Popatrz co za paskudna pogoda godz temu wychodziłam z domu słońce a teraz w Piasecznie juz chmury kłębiaste. Na szczęście mimo wiatru jest cieplo a miało być zimno. Ruszam za pół godziny będę obok mnie pełne zadowolenie.
Garden Party 13:44, 12 paź 2017

Do góry
KamilaZS napisał(a)
ELU bardzo dziękuję za podpowiedź siedzę i szukam firmy o której piszesz, ale nic nie mogę znaleść. Jeśli nie na wątku to wyślij mi dane na priv.pozdrawiam KZS

Odwiedź prywatne odpisałam.
Ptasi gaj 13:42, 12 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, robi się ciepło, choć wieje

Jadę zobaczyć co się dzieje. Zamiast spaceru to przejazd mzk który córka uwielbia.
"Póki życie trwa..." 11:27, 12 paź 2017

Do góry
Wejdz na moj watek na str 207 i nastepne zobaczysz jak trawy rosna w jakich odstepach zostaly posadzone jak wygladaja teraz.
Ja wiosna tez rozsadzam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies