Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Kasya 11:06, 10 lis 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Napisalam w poscie wyzej odpowiadajac Ance.

dzieki...chyba szybko urosla

musze swoje trawy powiazac chyba juz ...
ElzbietaFranka 11:13, 10 lis 2017

Muszelka napisał(a)

Elu, ciekawa sprawa... ścinasz róże jesienią, a nie wiosną? Nie przemarzają? Też wolałabym jesienią, ale mam obawy właśnie o ich przemarznięcie.

Ciepłe pozdrowienia pozostawiam, Pracusiu

Tak Muszelka, nie przemarzaja. Przycinam wszystkie oprocz pnacych na wys ok 30 cm od ziemi. Te co sa w zwirze nie kopczykuje tylko przykrywam plastikowymi doniczkami.
Te bez zwiru kopczykuje po pierwszych przymrozkach.
Nigdy nie przemarzly. Jedynie w tym roku przemarzla jedna pnaca ale bardzo ladnie odbila i kwitla.

Jak obcinam to wszystko pale, nie ma ryzyka grzyba. Pozniej dokladnie odkurzam opadle liscie pod rozami i tez pale. U mnie roze odstukac nie choruja. Wiosna odkrywam nawoze obornikiem przerobionym. Pozniej ok konca maja podsypuje nawoz do roz nastepna dawka pod koniec czerwca poczatek lipca po pierwszym okwitnieciu
U mnie sie to doskonale sprawdza i roze maja sie dobrze sa zdrowe.
Jeszcze zapomnialam w zaleznosci od rozwoju roz pryskam je miedzianem.

I to wszystko w tym roku pryskalam tylko miedzianem i na jednej rozy pokazaly sie mszyce.
ElzbietaFranka 11:18, 10 lis 2017

gobasia napisał(a)
Trawy - jesienne ludki...super wygladają

Elu przeczytaj tekst powyżej wkradł sie błąd... popraw bo brzydko to brzmi

Widzisz tak to jest jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy.
Trzeba zawsze czytac co sie napisalo. Juz poprawione.
Ha ha.
gobasia 11:20, 10 lis 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Widzisz tak to jest jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy.
Trzeba zawsze czytac co sie napisalo. Juz poprawione.
Ha ha.

pozdrawiam serdecznie
Monia81 11:35, 10 lis 2017

No to ja też spróbuję z różami robić, tak jak Ty Elu, zanotowałam sobie wszystko trawy muszę powiązać w końcu, może jutro podokańczam wszystko pozdrówka zostawiam i miłego weekendu oczywiście słonecznego życzę
sylwia_slomc... 11:45, 10 lis 2017

Czyli mówicie, żeby już trawy wiązać? no to może w przyszłym tygodniu pozaplatam , muszę tasiemkę kupić do wiązania
Kindzia 11:49, 10 lis 2017

Kup sobie długie trytytki do wiązania i połącz je w zależności od obwodu trawy. Szybciej Ci pójdzie. Moje rozplenice w łezce bardzo szerokie, a tym sposobem szybko je powiązaliśmy.

Na 30 cm teraz róże ścinasz? Ja tak krótko dopiero wiosną, teraz tylko przycinam...
ElzbietaFranka 12:00, 10 lis 2017

Kindzia napisał(a)
Kup sobie długie trytytki do wiązania i połącz je w zależności od obwodu trawy. Szybciej Ci pójdzie. Moje rozplenice w łezce bardzo szerokie, a tym sposobem szybko je powiązaliśmy.

Na 30 cm teraz róże ścinasz? Ja tak krótko dopiero wiosną, teraz tylko przycinam...

Kasiu widzisz, ze ja tez nie wpadlam na ten pomysl z tymi trytytkami. Juz powiazalsm sznurkiem dosyc mocnym ale te wezly, co chwile sznurek zgubilam, szukalam gdzie jest w tej trawie.
Jade zaraz na zakupy do obi wiec kupie.

Kasiu scinam aby pozbyc sie lisci ktore moga byc chore. Robie to od 3 lat kazdej jesieni i jeszcze odkurzam opadle liscie.
Kindzia 12:16, 10 lis 2017

Ja liście obrywam.

Zobaczysz jakie to udogodnienie
SlonecznyOgrod 13:38, 10 lis 2017

No chyba jako pierwsza powiązałaś trawy , w ślad za Tobą inni, no to ja też zwiążę

Faktycznie Twoje rozplenice po związaniu wysoko sięgają, duże są. Aż wracałam do innych zdjęc i sie przyglądałam, czy to aby one , bo nie chciało mi sie wierzyc.

Porosły spore, chyba dosyć się napiły