Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Blaski i cienie nowego życia 12:26, 28 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Każdy znajduje w końcu sposób na swój kawałek planety, Ty już chyba znalazłaś już się nauczyłaś jak sobie radzić z takimi warunkami glebowymi

Jasnewyżej dołożyłam fotki. Za Tobą z niczym się nie nadąża

A stąd muszę zabrać glinę

Przerwa na kawę... 12:23, 28 lip 2020

Do góry
Porównanie miejsca z perukowcem z czerwca

I z teraz

Teraz widzę jak mocno trawnik stracił na ostatnich suchych tygodniach a jak bardzo deszcz mu służył. Przeniesione kawałki trawnika niestety przyschły bardzo.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:22, 28 lip 2020

Do góry
Ogórki wspinają się po werbenie buahaha

Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 12:15, 28 lip 2020

Do góry
Z tą długą skarpą to też chciałabym coś pozmieniać ....

Moje ostatnie zakupy to berberys green carpet w ilości 16szt.

Może coś takiego?
czerwone to berberysy red carpet , żółte - pięciorniki, szare trzmielina
ciemnozielone irga,
na górze różowe to hortensje, z boku zielone RH

może ktoś zaproponuje inny układ tych roślin które już są posadzone ....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:06, 28 lip 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:01, 28 lip 2020

Do góry
w sezonie spory cień, a liliowce dają radęKaczeńce na dolnym piętrze przetrwały i się rozrastają, niezapominajki się wysiały....pasowałoby mi tam jeszcze coś co by kwitło teraz.....ale co, albo choć liski ładne miało i w cieniu sobie radziło i powódź przetrwało.....tojeść rozesłana dałaby radę?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:57, 28 lip 2020

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 11:53, 28 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak do babci jade w góry facet ma cały szpaler wzdłuż ogrodzenia tak ogławianych brzóz, fajnie to wygląda, tyle, że on tnie je zimą. Ula były czasy, ze u mnie takich miejsc zaczętych i nie skończonych było kilkadziesiąt bo mi roślin brakowało, albo materiału i też w różnych częściach ogrodu, jak zdobyć się udało coś to wtedy kończyłam Nauczyłam się też, że czasem jak ma się miejsce gotowe, a chce byliny to warto sypnąć nasionami na wiosnę lub jesienią( w zależności jakie) prosto w grunt, sporo roślin tak pozyskałam, no i pamiętasz jak dzieliłam wszystko co tylko dało się podzielićMożesz z tymi nasionami jeszcze tak spróbować podziałać, często warto

Były cięte jesienią i wczesną wiosną te brzozy. Poszalały że hej. Z pnia też szły odnogi więc zostawiłam im tylko czuprynki. To było przyjemne z pożytecznym

A z nasionami u mnie to kiepsko. Więc się nie wysilam. Odpuściłam wogóle jednoroczne i delikatne kwiatki. Poza tym teraz mam bardzo dobrą sytuację, nie to co 5 lat temu mam mnóstwo bylin i mam co dzielić i przesadzać i w czym wybierać to wielkie szczęście
I nawet mam swoje kaprysy ogrodowe

A teraz z powodu zdrowia podjęłam decyzję że organizacyjnie podchodzę do rabat. Jesienią będę przygotowywać miejsce i okrywać. A potem jak będzie sprzyjający czas to sadzić. Ten rok jest ostatnim szalonym

Postęp prac, nie wiem czy na zdjęciu widać ile muszę podnosić poziom z poziomu szmaty. Praca w cieniu od 13

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:52, 28 lip 2020

Do góry
ażur w rowie oplewiony

hosty i liliowce robią robotę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:45, 28 lip 2020

Do góry
z synem zasypaliśmy muł na rabacie korą, nornice zrobią robotę za nas, już sprawdzone

od razu lepiej, mniej straszy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:44, 28 lip 2020

Do góry
Moja sąsiadka zaczęła przygodę z ogródkiem na osiedlu.
Jest mały ma 85m2
Posadziła tuje szmaragd wzdluż płotu, bo wieją tam mocno zachodnie wiatry.
Jest to wystawa południowa.
Ma kilka krzaczków pomidorów przy wejsciu, truskawki i zioła. To ta mini rabatka wykrojona przy chodniku i druga prostokątna na wprost.
Niedawno urodziła maleństwo
Gdzie zrobić miejsce do siedzenia?
Aktualnie są dwie spróchniałe ławeczki bez oparcia, jedna przy chodniku, z lewej str zdjecia druga po prawej.
Drzewo po lewej str to wiśnia i jej siewki + krzak lilaka.
Drzewo po prawej to brzoskwinia, za nią są posadzone dwa krzewy czarnej porzeczki.
Na środku kępa liliowca rdzawego, jukka i rabata w kształcie romba, gdzie rosną jakiej pojedyńcze jednoroczne.
Ogródek ma być bezobslugowy i nieskomplikowany

Myślę, że część warzywną można przenieść z lewej str na wprost, czyli wykroić ze dwie prostokątne rabaty.
Gorąca prośba o podpiwiedzi
Ogródek jest niestety bardzo na widoku.

Dziewczyny, które mnie odwiedziły, wiedzą jaki jest układ tych ogródków

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:36, 28 lip 2020

Do góry

mycie

płukanie

zasypywanie

i gotowe....łatwe? Pół dnia nam zeszło w dwie osoby...i nosem już ryliśmy ze zmęczenia ziemię

stolik też został odmulony i trawa dosiana

Zieleń, drewno i antracyt 11:29, 28 lip 2020

Do góry
Dzięki Dziewczyny
Asia, z tym darem to jednak lekka przesada, chociaż chęci rzeczywiście odziedziczyłam nawet po dziadkach
To dla porównania moje mini pysznogłówki od mamy, niższe o połowę

Co roku wysiewa mi się żółty nachyłek. Raz na jakiś czas pojawia się taki ceglasty rodzynek. Za każdym razem obiecuję sobie, że zbiorę z niego nasiona i zapominam... Może w tym roku się uda

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:29, 28 lip 2020

Do góry
I w drogę tam gdzie szałas widać, Emuś jeszcze silny chłop daje radę, ale docelowo coś musimy wymyślić....

dwa takie kursy trzeba było odbyć

potem było wybieranie mułu z ażurów i płukanie kamienia
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:24, 28 lip 2020

Do góry
hamak zamiast tego z siatki co się potargał

łąki skoszone na dole

wysuszone i zapakowane
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:18, 28 lip 2020

Do góry
Po zalaniowe zakupy
na łąki

na rabaty kora mielona

meble

na kojec
Kalathea zamkn. 11:16, 28 lip 2020

Do góry
Potrzebuję pomocy. Około miesiąca temu kupiłam 2 kalatee. Przesadziłam je w nową ziemię, dałam drenaż. Stoją w kuchni w niewielkim półcieniu. Podlewam rzadko, ale obok każdej z roślin wsadziłam rezerwę wody i roślinki mogą pobierać w zależności od potrzeb. Jedna roślinka ok, natomiast druga. Sami zobaczcie

Może ktoś mi pomoże. Co to może być za choroba? A może ja popełniam jakieś błędy? Chciałabym uratować roślinkę i może z Waszą pomocą uda mi się. Zastanawiam się czy nie ściąć tych chorych listków bo są jeszcze inne zdrowe. Kochani pomóżcie
Podwórkowa rehabilitacja 10:54, 28 lip 2020

Do góry
Ewo, Agnieszko, Ewo, Basiu, Aniudziękuję bardzo za tyle miłych słów
Aniu ta roślinka to ślaz. Nasionka były w gotowej mieszance na łąki kwietne.
Ziółka dla Was.

Ogród bez reguł 10:48, 28 lip 2020

Do góry
Nie padało, niestety... Więc wczoraj wieczorem lanie z węża. Na płotowej wszystko stoi, tylko jedna hortka była lekutko klapnięta.
Dziś kolejny dzień z temperaturą pod sufit Na niebie kotłują się czarne chmury, na razie nic to nie dało . Ciężko się oddycha od tej parówy...

Mam dziwne przeczucie, że w tym roku szybko przyjdzie u mnie jesień. Ogród jest w tej chwili taki poszarzały, kwiaty szybko przekwitają. A liście żółkną...

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:40, 28 lip 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Mlodszy czuje sie juz duzo lepiej ale na test wczoraj pojechalismy. Watpie jednak, ze wyjdzie pozytywny, bo od 7 dni w naszym miescie nie ma nowych infekcji. Dobrze, ze test zrobilam, bo zeby poszedl na te ostatnie dni do przedszkola, to musi byc atest od lekarza. A to ostatnie dni przedszkola, potem jest na 6 tygodni zamkniete. Ja nie wiem jak mam pracowac, bo w home office z dwojka dzieci juz nie wyrabiam.

Wiecie moze, na jakiej stronie znajde aktualne przepisy obowiazujace w Polsce w kwestii korony?Czy przyjezdzajac do POlski na urlop musimy miec cos jeszcze oprocz masek? Kwarantanny chyba nie trzeba przechodzic?
Ale dosyc narzekania Podlogi jeszcze nie ma, ale chociaz ramy od okien dachowych wlasnie robia i nie musza uwazac chociaz na podloge. Robi sie tez garaz i tynki. Wiec zawsze to do przodu.
Jestem bardzo ciekawa niektorych astrow, niektore maja bardzo ladny pokroj i rosna zdrowo.

Bardzo urokliwa rabatka

współczuję ostatnich przeżyć ..jak się wali to wszystko

Dobrze że maluch czuje się lepiej dużo zdrówka przesyłam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies