Nie zrobiłaś źle, ja nie mam nic pod grysem. Ziemia była wyrównana i nasypane na gołą ziemię. Mam tak od kilkunastu lat i jest ok. Wbił się i koniec, stoi w miejscu.
Pani Danusiu życzę w Nowym Roku uśmiechu, zdrowia i mnóstwo pięknych projektów do realizacji.
Co do tematu to chciałam po prostu ten kat jakoś zagospodarować. Posadzilam wiosna zaczątek "muru serbskiego" przeciw sąsiadce. Huśtawki nie trzeba aż tak bardzo osłaniać bo cóż tam ukrywac. Latem basen i leżaki zasłaniam drewnianym płotem zaluzjowym, bo i tak część działki wciąż nie jest obsadzona. Gdy rośliny urosną płot zlikwiduję albo przeniose za brzozy, o ile jeszcze będzie się jeszcze nadawal. Zauważyłam że na tle grafitowego płotu pięknie wyglądają kolory roślin.
Tak, pomagałam kiedyś bardziej, teraz mniej ale robiliśmy nawadnianie i sadziliśmy te świerki. Ze 3 lata temu. Teraz bardziej towarzysko się spotykamy niż ogrodowo
Tutaj te graby chciałam, a jeden grujecznik wtedy nie pasuje, trzeba go przenieść, albo dosadzić zam. grabów same grujeczniki.
U mnie na tym projekcie placyk okala ekran z cisa, wtedy żadne drzewa są już niepotrzebne.
Placyk okol grabami kilkoma. Nie patrz na to co u mnie na zdjęciu, chodziło mi o to aby placyk był odizolowany. Ale zapewne ja nie rozumiem skąd sąsiadka pstryka te zdjęcia. Może wcale nie z tej strony podpowadam te graby?
skleciłam taki rysunek: pod swierkami hortensje Limelight i miskanty Morning Light z czerwonymi zurawkami u stóp, w samym rogu albo Gracilimus ( choc tam chyba bedzie za ciemno) lub deren Variegata albo Elegantissima, potem rododendrony biały i różowe. Okragła ramka z żółtej trzmieliny. Ciagle jednak brakuje mi czegos strzelistego tam gdzie rododendrony. Moze tam własnie dac ten buk aurea pendula? :/ Na rysunku wstawiłam tu wiąza. Rododdendrony siegna prawie do grujecznika gdzie mam posadzone na razie 3 x Golden Tuffet w otoczeniu wrzosów,a po drugiej stronie grujecznika dalej wrzosy i 3 choiny kanadayjskie Jedeloh. Ta cześc jest jakby zakreslona zywopłotem bukszpanowym w litere L w którym jest sliwa Nigra (jak w ogrodzie z lustrem, ktory jest przecudowny i nie do podrobienia).
Agawa??? To dobre, ona dość wrażliwa jest... U mnie pojedyncza mini różyczka jeszcze zipie i kwiaty tej dziwnej truskawki (czerwone).
A teraz jeszcze leje...