Cześć dziewczyny,
Monika - kibicuj, kibicuj - będzie mi miło.
Asia - dzieki wielkie, że sie odezwałaś. Absolutnie się z Toba zgadzam, co do tych 3 punktów.
1. Linię rabat w lesie - absolutnie wygładzić. Z czego one wynikaja w obecnym stanie -początkowo była rabata w postaci metrowego pasa pod płotem, gdzie posadziłam zupełnie przypadkowe rosliny tj: pęcherznica, dereń, rododendron, jakięs thuje , krzewuszki - wszystko w liczbie po 1 szt

. Wysypałam to kamieniem. Z czasem przeszkadzało nam koszenie trawy między sosnami, więc stwierdziłam, ze trzeba te drzewa wysokie wciągnąć w rabaty i tak wyszla linia rabat w lesie. Ale co jest istotne - nie chciałabym teraz podczas tej rewolucji, która ma nastapić- zbyt mocno zabierać trawnika i poszerzać rabaty z uwagi że mam 3 trójke dzieci, które musza sie wybiegać i jeden synus to wschodząca gwiazda piłkarska dodam

. Wygładzić linie rabat ale nie zabierając dużo trawnika. Jest tam też koło z piaskowca - wolałabym je czyms obsadzić, zakryć niż rozbierac.
2. Średnie piętro - to jest dokładnie to co zauważyłam dzisiaj przez okno - zgadzam sie.
3. Ograniczyc gatunki jak najbardziej, o to mi chodzi.
a). strony świata - tutaj gdzie jest piaskownica na moim planie jest południe.
Mocno nasłoneczniona jest u mnie strona południowa, gdzie jest piaskownica, rabata koło niej oraz warzywniak i drzewa owocowe.
średnio nasłoneczniona jest część wschodnia w lesie, tzn padaja tutaj promienie słoneczne przez korony drzew, zwłaszcza do południa.
Najmniej słońca to lewy górny naroznik w lesie - cień, lecz przebijaja sie promienie.
Nie mam miesc gdzie jest totalny cień cały dzień.
b)gleba piaszysta na rabatach, w dołki wsypana odpowiednio dla roslin. Pod trawnik wszedzie wysypany czarnoziem. Ph nigdy nie mierzyłam - przyjełam ze kwasna i tyle.
4. Styl - Asiu, juz ja taka glamur nie jestem, tylko wiesz sa pewne elementy już kupione, których nie będę wymieniać. Pozostac w ogrodzie musi kamień na rabatach, bo go teraz nie wywiozę, lampy kule białe - aczkolwiek w innym ułożeniu moga być zwłaszcza te na rabacie frontowej, nie muszą być w rzedzie - mam 3 skupiska kul po 4 szt w różnych rozmiarach- jeżeli potrzebujesz to powiem gdzie sa usytuowane.
No i gdzies muszę umieścic fontanne półkule - najlepiej na tej rabacie gdzie już jest ( a jest koło piaskownicy) - bo bedę ja widziec z tarasu. Tak wiec przywiazanie do tego stylu jest tylko w tej formie. Co do roślin to tutaj przejde zapewne załamanie nerwowe...bo nie tak łatwo wywalić.Ale czekam i jestem gotowa na wyzwanie