Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 19:14, 12 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

a nie lepiej takie cos z boku ? na fotce po lewej... nie zasloni widoku do przodu a osloni od wiatru moze troche i od sasiadow

ale żagiel jest kwadratowy i ma byc nad tarasem to jak z boku?potrzebuję 2 punkty zaczepienia bo drugie 2 do krokwi w podbidce
masz rację z tym widokiem na sąsiadów, wogole nie jestem zasłonięta a oni taras zrobili sobie centralnie na naszą stronę
nie chce tam budować pergoli na stałe bo zimą chce mieć jak najwięcej światła, mam jakąś schize na tym punkcie..
lecę obejrzec obeliski
Ogród z pergolą 19:10, 12 mar 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Ania, a ja bym sobie zrobiła tam konstrukcję i zawiesiła żagiel.
Konstrukcję prostą, bez ozdób, w szarym kolorze.
I nie musisz nawet robić górnych przęseł. To tak na szybko, by latem się nie ugotować, a potem możesz myśleć dalej. Zobacz ile pracy bierzesz na siebie, nie podołasz wszystkiemu. Uwierz mi. Jeśli nie będę miała koncepcji na pergotentę tak od razu to też poszukam rozwiązanie na szybko.

tak na szybko a pewnie na zawsze zostanie nie no zarcik, ale napewno jak nie bedzie to mega pracochłonne to namówię m i go nie zrażę..
wiesz ze będzie murek przy skarpach wokół tarasu zgodził sie m i juz dzwoniłam do brukarza, do świąt ma zrobić!
Ogród z pergolą 19:07, 12 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Jeżeli te słupy byłyby w granicy rabaty to chyba byłoby oki, z poprzeczką zieloną koniecznie bo linki stalowe naciaga się i wszystko preży więc wydaje mi się że taka poprzeczkaustabilizuje konstrukcję

Ewa no właśnie zastanawiałam się jak bardzo to będzie pracowało, moze gdybym dala slupy stalowe to wystarczyło by bez podparcia?chociaz nie ma jakiejs tragedii..
myślałam żeby zabetonować rurę o większej srednicy i do niej wsuwać tak mysle dość głęboko słup o mniejszej srednicy. chodzi o to żebym na zime to chowała do garazu czy gdzieś zeby mi nie stały takie same slupy. co myślisz?
a widzisz ja u Ciebie zastanawiałam się gdzie masz 4 mocowanie żagla a ty to tak daleko zrobiłaś, pomysłowo
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:13, 12 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
no tak tutaj glina i bosko, u Iwony piaski i tez bosko...i jak żyć??

Aniu.. bardzo mi się podoba Twój wpis I wcale nie dlatego , że piszesz że mam bosko
Jak widać na wszystkim możemy zrobić ładny ogród.. trzeba tylko chcieć a nie narzekać.
Wszytko ma plusy i minusy.. trzeba po prostu zaakceptować to co się ma i tak robić ogród aby wykorzystać co jest pozytywnego w nim... I aby mieć efekty to trzeba wiedzieć o tych plusach i minusach.

Dlatego moja odpowiedz odnośnie pracy w ogrodzie była obszerna.. bo to co jest dobre u mnie ..nie jest dobre w innym ogrodzie. Glina jest totalnym przeciwieństwem ziemi piaszczystej. Na ziemi piaszczystej rośliny mogą być niedożywione, ziemia szybciej schnie...na glinie rośliny często gniją, zapadają na choroby grzybowe..

Przekopać metr piasku, a przekopać metr gliny... to też duża różnica..

Pewno.. najlepiej jest mieć ogród z czarnoziemem, ziemię bogatą w próchnice.. ale takich w Polsce jest tylko 1%.

Teraz jakbym zakładała ogród to dużo rzeczy zrobiłabym inaczej, lepiej, mniej pracochłonnie.. Ci co zakładają ogród z Forum mają dużo łatwiej. A z drugiej strony dużo trudniej...
Ogród z pergolą 11:04, 12 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
widzisz u mnie i przy zaglu i przy pergotedzie trzeba tak zrobić...zaraz za skarpami byłyby te słupy.
i chyba własnie robota z ich zrobieniem mnie jakos odstraszyła, niewiem jakby to lepiej wygladało. tylko takie dwa jak czerwone czy dołozyc jak zielone w poziomie?chyba stabilniej by bylo?

Kasya mi kiedys tu taka inspirkę wrzucila
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708705264/
tylko u mnie było by bardziej minimalistyczne, bez ozdób

a nie lepiej takie cos z boku ? na fotce po lewej... nie zasloni widoku do przodu a osloni od wiatru moze troche i od sasiadow
Ogród z pergolą 10:45, 12 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
widzisz u mnie i przy zaglu i przy pergotedzie trzeba tak zrobić...zaraz za skarpami byłyby te słupy.
i chyba własnie robota z ich zrobieniem mnie jakos odstraszyła, niewiem jakby to lepiej wygladało. tylko takie dwa jak czerwone czy dołozyc jak zielone w poziomie?chyba stabilniej by bylo?

Ania, a ja bym sobie zrobiła tam konstrukcję i zawiesiła żagiel.
Konstrukcję prostą, bez ozdób, w szarym kolorze.
I nie musisz nawet robić górnych przęseł. To tak na szybko, by latem się nie ugotować, a potem możesz myśleć dalej. Zobacz ile pracy bierzesz na siebie, nie podołasz wszystkiemu. Uwierz mi. Jeśli nie będę miała koncepcji na pergotentę tak od razu to też poszukam rozwiązanie na szybko.
Ogród z pergolą 10:42, 12 mar 2016

Do góry
a na zimię zwijać go pod podbitkę..zaczyna mi sie podobac ten pomysł, jesli technicznie to jest tak jak wymyśliłyśmy..
Ogród z pergolą 10:41, 12 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Aniu ale jesteś gorąca dziewczyna, ja w taki ziąb nie wychodzę.
Do przesuwania materiału może być linka stalowa naciągnięta, można kupić w casto...

i myslisz tylko dać te pionewe słupy, pomiedzy nimi a podbitką te linki i samemu mechanicznie ze tak powiem przesuwac ten materiał?
Ogród z pergolą 10:39, 12 mar 2016

Do góry

Ogród z pergolą 10:31, 12 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
dziewczyny,o pergotendzie też myślałam ale ja potrzebowałam zasłonić taras do samego końca, więc daszek/żagiel wystaje poza taras ok metra. Wszystko zależy od tego co się potrzebuje

ale to chyba też można wysunąć?
Ogród z pergolą 10:30, 12 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Aniu, no właśnie, ja też myślałam o brzuskach przed tarsem ale chyba musiałabym je naokoło posadzić żeby to coś dało. No żagiel jest dobry, latem fajnie osłania a na zimę zdejmujemy więc jest więcej światła w salonie.

ja właśnie pod żagiel wymiary tarasu robiłam
taki 5x5 pewnie masz?
Ogród z pergolą 10:26, 12 mar 2016

Do góry
chce dokończyć wokół tarasu i chcialam trawe przegrabić chociaz ale niewiem ile wytrzymam na dworzu..
wiesz sama konstrukcja to chyba pikus, mnie intryguje jak się robi te 'szyny" po których przesuwasz ten materiał..
Ogród z pergolą 10:21, 12 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ja dzisiaj pobudkę miałam o 6:18 więc i tak jestem mega zadowolona zaraz kładę małą i lecę do ogrodu
jak się spotkamy to Cie dokladnie o to zadaszenie wypytam, musze mieć poukladane w glowie jak tą pergotende(??) zrobić

Pobudkę to i ja mam wsześniej, o 7 rano to pytania już lecą o bajki
A co Ty chcesz w ogrodzie robić w taką pogodę?
Pergotenta - sama nie wiem jak wyjdzie, wszystko będzie na żywioł,
ale może wspólnie coś wymyślimy i jeszcze jak dziewczyny pomoga to luzik
Ogród z pergolą 10:08, 12 mar 2016

Do góry
ja dzisiaj pobudkę miałam o 6:18 więc i tak jestem mega zadowolona zaraz kładę małą i lecę do ogrodu
jak się spotkamy to Cie dokladnie o to zadaszenie wypytam, musze mieć poukladane w glowie jak tą pergotende(??) zrobić
Z Pszenicznej ... 09:20, 12 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
hej "siostra"!
ja właśnie przez to że w poprzednim domu miałam zawsze psa tutaj będę nogami i rękoma się przed tym bronić...nigdy więcej tego sprzątania..jak ktos pyta czy będziemy mieć psa to ja kategorycznie mówię: nie, mamy alarm
powiedz mi nasz wyjazd do Rogowa połączymy jakos z tym wyjazdem do szkółki traw?czy to nie te kierunki?bo zastanawiam sie czy zamówić przez neta trawy czy sie wstrzymać i tam na miejscu kupić..

Sie manko

wiem, ja nigdy psa nie miałam, wiec to mój debiut... czasami wywaliłabym ją precz, bo niszczyciel, ale wiem że to młode psie jeszcze i chce się wybawić więc traktuję ulgowo. Placki na trawie mi nie przeszkadzają, są bardziej zielone niż reszta i to mi przypomina jaki to mam ugór i muszę się za to zabrać.
A Rogów - Ania, chciałabym od razu na początku kwietnia jechać... a trawy, nie wiem czy Aneta już będzie miała otwarte, bo w zasadzie to nie ma czego jeszcze oglądać. Jak chcesz to możemy jechać do niej później... ja pewnie też jeszcze coś dokupię
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:15, 12 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
aha ja się kompletnie nie znam

Jak otworzysz stołówkę to się poznasz
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:51, 12 mar 2016

Do góry
aha ja się kompletnie nie znam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:43, 12 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
wyćwiczony

wycwiczona to sojka
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:40, 12 mar 2016

Do góry
wyćwiczony
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:29, 12 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
w agrotexe obok mnie kobitka zaproponowala mi jakis nie azotowy mocno tylko potasowo-fosforowy bo podobno dla mlodej tawy lepiej, rozkrzewi sie a nie bedzie rosla jak szalona. ale nazwy nie pamiętam..jak kupię to pokażę

ok, ale ja w tm roku musze jeszcze zuzyc to co kupilam w zeszlym bo szkoda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies