Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Dominiki 11:35, 11 paź 2011

Do góry
Witam w moim ogrodzie.

Długo zbierałam się, żeby założyć ten wątek, ale w końcu zostałam wywołana do tablicy przez Danusię i nie mogłam odmówić

Ogród ma 3 lata; powstawał w trakcie prac wykończeniowych naszego nowego domu. Nasadzenia wraz z domem zajmują działkę o powierzchni 1300 m2.
Ziemię mam gliniastą, podmokłą, stąd u mnie wszędzie brzozy wkoło, gdyż świetnie rosną na takim terenie.
Na początku nic nie wiedziałam na temat roślin i podobało mi się wieleeeee rzeczy. Z czasem moje upodobania sprecyzowały się i zdecydowanie najbardziej lubię formowańce i uczesane ogrody.

Zaczynam od prezentacji moich ulubionych zakątków:

O....! 21:20, 10 paź 2011

Do góry
Marzeno, wszystko dokładnie obejrzałam. Ogród nie psuje krajobrazu i odwrotnie . Moje klimaty! U nas nie ma takich zagajników brzozowych. Brzozy nasze to z reguły chwasty na dawnych pastwiskach, nie tworzą zagajników. Bardzo lubię brzozy i - muszę dodać - realizacje naszej Danusi z brzozami. Masz wspaniały taras i tę łąweczkę w cieniu. Mój Mąż (też oglądał i rozpoznawał szczyty Tatr od Ciebie) zwrócił uwagę na schody z tarasu i kamień. Chyb wezmę się na poważnie do posadzenia powojnika i będzie to Matka Lechóchowska. I hosty przy tym murze bardzo mi się podobają.
I ciekawa jestem czy Twój trzcinnik na południowej odsłonie daje sobie dalej radę?
Co do rozplenic powiem, że jest jakaś nowa polska odmiana wyhodowana przez jakiegoś profesora i zimuje doskonale???? Wie ktoś coś o tym?

O....! 21:10, 10 paź 2011

Do góry
brzozy to 'pijaki i żarłoki' Zbysiu ? hahaha
ale ja je lubię , Danusi się też podobają...tak jak Tobie a Gosia ma zamiar tez je sadzić...
ja się tym nie przejmuję... mam dużo miejsca w ogrodzie, mogą sobie rosnąć ... odkąd je posadziłam, nie zajmuję się nimi, same sobie radzą
a kiedyś na początku było pod nimi mnóstwo kozaków... ale to już przeszłość
O....! 21:03, 10 paź 2011

Do góry
Gratuluję Marzenko super zakupów . Ale dorwałaś zdrowy i duży klonik !!! Niech wszystko pięknie rośnie.
A brzozy to piękne drzewa ale pijaki i żarłoki. Mam jedną dużą . Wokół niej zero trawnika a żywopłot w rejonie brzozy jest o 1/3 niższy niż w dalszej jego części. Czyli zabiera mu brzoza papu.
O....! 20:41, 10 paź 2011

Do góry
Brzozy, mimo, że to smieciuchy to moje ulubione drzewa W przyszłym roku będę je sadzić na górce
O....! 19:47, 10 paź 2011

Do góry
brzozy u mnie...

i barwy jesienne ( z brzozami w tle) ...
Zagubiona 00:10, 08 paź 2011

Do góry
nani napisał(a)

Teraz zarośnięta drzewami sciana południowa. Cieniscie tu i fajnie, drzewek sporo i bałagan po pracach drenażowych. To tutaj tymczasowo wsadzane były roslinki. Pozostała tawuła, klon, 2 brzozy. Troche dalej pare iglaków. Brak mi pomysłu co z tym fantem zrobić.

Iglaki podczyścić z brązowych igieł, posadzić miskanty w grupach i żurawki na dole.

Ogród z lustrem 22:06, 07 paź 2011

Do góry
Krokusy kupuję zawsze te duże, ich cebulki są dużo większe. Tamte małe nie mają takiego efektu po posadzeniu. Jutro zabieram się za sadzenie cebul. Muszę wymyśleć dla nich ładną ekspozycję, bo w projekcie nie przewidziałam, a klient się zgodził na zakup.

Wiosną będzie pięknie i kolorowo, zanim brzozy wypuszczą liście.

Kolorowe owoce jesieni 20:35, 06 paź 2011

Do góry
Witam. Dużo osób kojarzy piękny ogród z takimi porami roku jak wiosna czy lato i z kolorowymi kwiatami) Natomiast to właśnie jesienią możemy stworzyć najpiękniejszą malowniczą: żółto - pomarańczową, czerwoną kolorystykę.
Tworząc ogród warto pomyśleć też o jesieni. Do gatunków warto wrócić oraz dowiedzieć się czegoś więcej na temat jesiennych przebarwień konkretnych roślin. Jesienny ogród jest co roku niespodzianką i nie sposób wiedzieć wcześniej, czym w danym czasie nas zaskoczy.
W sklepach dostępne są gatunki, które zaczynają kwitnąć pod koniec lata oraz utrzymują kwiaty aż do pierwszych przymrozków posiadają one również barwne i dekoracyjne owoce. Chcąc stworzyć piękny ogród jesienny, warto w swych nasadzeniach zaplanować takie właśnie rośliny. Jest ich oczywiście bardzo wiele, O to kilka z nich, które według mnie nadają się idealnie na jesienne nasadzanie: Krzewy: ketmia syryjska czy wrzosy. Wszelkiego rodzaju pnącza: powojniki wielkokwiatowe, rdest Auberta, wiciokrzew Browna, byliny jak astry jesienne, złocienie (chryzantemy), , nawłoć ogrodowa, zimowit jesienny.
Drzewa i krzewy: berberysy, azalie, brzozy, buki, dąb czerwony, grujecznik japoński, graby, kalina, klony, irgi, sumak octowiec, .
Pnącza: dławisz okrągłolistny, winobluszcz trójklapowy, winobluszcz pięciolistkowy, winorośl japońska.
Byliny: liliowce, bodziszki, tiarella, parzydło leśne.
Drzewa i krzewy: irgi, berberysy, liczne odmiany jabłoni ozdobnych, ognik szkarłatny, pigwowiec pośredni, rokitnik wąskolistny, trzmieliny.
Jeżeli macie własne spostrzeżenia w tej kwestii - zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam, Jurek Ekspert
Zagubiona 14:31, 06 paź 2011

Do góry
Małe sprostowanie co do wczesniejszego postu - wystawa roślin przy ścianie wschodniej jest oczywiscie zachodnia
Teraz zarośnięta drzewami sciana południowa. Cieniscie tu i fajnie, drzewek sporo i bałagan po pracach drenażowych. To tutaj tymczasowo wsadzane były roslinki. Pozostała tawuła, klon, 2 brzozy. Troche dalej pare iglaków. Brak mi pomysłu co z tym fantem zrobić.
Zagubiona 14:25, 06 paź 2011

Do góry
Na ścianie wsch jednak z wystawą południową wzdłuż muru wycięto nam na potrzeby ciężkiego sprzętu jabłuszko rajskie. W rzędzie tuz za ogrodzeniem mąż posadził 2 brzozy, w 2 rzędzie planowałam posadzić perukowca, kalinę omszoną oraz pięciornika - teraz wydaje mi się, że przesadziłam z iloscią. Dodatkowo - do berberysa zakupiłam kilka berberysów miniaturowych dla kontrastu.
w pierwszym rzędzie natomiast chcę posadzić cebulki kwiatów. Ponieważ jest to wystawa południowa - rabatkę chciałam oddzielić od trawnika lawendami. i znów wątpliwość - nie za dużo tego wszystkiego?
Ogród z lustrem 22:56, 05 paź 2011

Do góry

jambosana napisał(a)
Przyłączam się głosów zachwytów. Widać Danusiu, że masz kilka "żelaznych" pozycji jesli chodzi o gatunki roślin, a mimo to każdy ogród ma to "coś" innego.

A ponieważ najlepiej wzorować się na najlepszych, mam pytanka. Ile m2 ma brzozowy zagajnik, co ile są sadzone brzozy, czy brzozy doorenbos mniejsze, takie jeszcze co dopiero kora zaczyna im się bielić, to sadzić więcej ?Jak jest doświetlony ten zagajnik w ogrodzie z lustrem ?, czy w miejsca bardziej zacienione widziałabyś inne nasadzenia dywanowe pod brzozami niż miskanty? Czy to prawda, że pod brzozami jest sucho, bo brzozy to pijusy i musi być porządne nawadnianie ???

Z góry dziękuje !!

Zagajnik ma 90 -100 m2. Jest tam 6 brzóz co 2 m.
teren bardzo nasłoneczniony. Brzozy można sadzić nawet blisko siebie, ale to nie ma związku z ich wielkością, tylko jaki chcesz mieć ten zagajnik. Korony są luźne do traw dociera dużo słońca.

Mozna posadzić hosty, irgi wrzośce, kopytnik, trzmieliny.

Brzozy to pijusy, ale u nas jest gęsto poukładana linia kroplującą więc o wodę się nie martwię.
Ogród z lustrem 21:57, 05 paź 2011

Do góry
Przyłączam się głosów zachwytów. Widać Danusiu, że masz kilka "żelaznych" pozycji jesli chodzi o gatunki roślin, a mimo to każdy ogród ma to "coś" innego.

A ponieważ najlepiej wzorować się na najlepszych, mam pytanka. Ile m2 ma brzozowy zagajnik, co ile są sadzone brzozy, czy brzozy doorenbos mniejsze, takie jeszcze co dopiero kora zaczyna im się bielić, to sadzić więcej ?Jak jest doświetlony ten zagajnik w ogrodzie z lustrem ?, czy w miejsca bardziej zacienione widziałabyś inne nasadzenia dywanowe pod brzozami niż miskanty? Czy to prawda, że pod brzozami jest sucho, bo brzozy to pijusy i musi być porządne nawadnianie ???

Z góry dziękuje !!
Ogród z lustrem 21:22, 05 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Super wyglądają brzozy, a jeszcze to połączenie traw i berberysu Danusiu a te cisy w żywopłocie od dołu się zagęszczą?a co będzie między konwalnikiem, żwirek?

Zagęszczą się, poprzycinam gałązki nieco od dołu, ale wolnym czasie.

A na rabatce z konwalnikiem tłuczeń granitowy. Jutro jedziemy go przywieźć.
Ogród z lustrem 21:12, 05 paź 2011

Do góry
Super wyglądają brzozy, a jeszcze to połączenie traw i berberysu Danusiu a te cisy w żywopłocie od dołu się zagęszczą?a co będzie między konwalnikiem, żwirek?
Ogród z lustrem 07:50, 05 paź 2011

Do góry
Jeju jak cudnie....., ja to wogóle przestanę tu zaglądać. Im częściej tu włażę, tym częściej mam ochotę zaprosić do siebie takiego Avanta
A wiesz Danusiu, że ja też w tym samym czasie wsadzałam trawy pomiędzy brzozy u siebie. Tylko gdzie mi tam do Mistrza... moje brzozy zwykłe i trawy nijakie...
Danusiu - to włochate przy placyku to co to takiego ? Szukam czegoś do podsadzenia miłorzębów, myślałam o hakone, ale ten Twój włochacz jakby większy?
Pozdrawiam i gratuluję kolejnej super realizacji
Ogród z lustrem 12:58, 03 paź 2011

Do góry
Danusiu, brzozy i berberysy i trawy - to jest to!!!! Aż się nie chce wierzyć, że ten ogród jest .... taki mały.... .
Miłe dla oka widoki.
Ogród z lustrem 08:38, 03 paź 2011

Do góry
justi napisał(a)
Oj czekamy na te smaczki i wisienki na torcie A tak w ogóle te brzozy są bardzo fajne, może nawet lepsze niż serby. Ja się nie znam, ale tak sobie myślę po cichu. Kora ładna, bielusieńka i krokusy będą, a serby by zarosły za bardzo chyba. Oj miodzio!

Też w końcu tak myślę, te brzozy uwielbiam ze względu na korę właśnie. Pod nimi kolorowe wrzosowisko, przecież ono będzie atrakcyjne cały rok, a zimą w szczególności, wiosną przytnę wrzosy - bedą kwitły wrzośce i krokusy, zaczerwienią się berberysy, zazielenią drzewa, wyjdą trawy, a tło ciemna zieleń cisa. Reflektory pomiędzy trawami, będzie gra światłocienia
Potem zakwitnie śliwa wiśniowa i wypuści bordowe listki, a latem zakwitną hortensje.
O....! 00:32, 03 paź 2011

Do góry
to lepiej go przesadź szkoda brzozy, Marzenko
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 22:22, 02 paź 2011

Do góry
A dzikim trafem byłam w tej szkólce w czwartek Miła pani Dorotka sprzedała mi brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies