Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 17:35, 27 sie 2015

Do góry
Margo napisał(a)
Potwierdzam, że Barony startują późno, u mnie w tym roku na tyle późno, że nawet nie wycinałam ich, myśląc że nie przeżyły zimy. One dopiero w drugiej połowie maja ruszyły, i potem wyskubywałam po jednym ździebełko, żeby nie uszkodzić młodych listków.

Gosiu, muszę to zapamiętać ku przestrodze. Przycinać w porę
Tutaj została część jeszcze przy ognistej

Ale wczoraj doszłam do wniosku, ze usunę im żwirek. Pod żwirkiem mam starą firankę, aby kamyczki nie mieszały się z podłożem i nowe źdźbła zaczęły przechodzić przez te malutkie krateczki w firance. Okropnie się wyjmowało roślinki z tego misz-maszu.
Będzie kora
Ogródek Iwony 17:28, 27 sie 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
U Ciebie lato w pełni Iwonko. U mnie powoli skrada sie jesień. Nie mogę patrzeć na rutbekie, część już przekwitła. W przyszłym roku będę zmuszona przeprowadzić rewotę na folkowej rabacie

Aniu, ja na ognistej też. Z daleka wygląda ładnie, z bliska już tak nie
muszę to zweryfikować.
Proszę tylko nie patrzeć na betoniarkę w tle

Będzie tu więcej kwitnących traw Aby taki efekt był z każdej strony

Ogródek Iwony 17:24, 27 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia- ciągle masz lato na rabatach, piękne soczyste kolory- to lubię
Z moich obserwacji wynika że barony późno startują i nie zasłoną liści tulipanów

Ewa, lubię to lato

Ogródek Iwony 17:18, 27 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Świetnie to wyszło! ML już robią robotę

Polinko, na razie troszkę minimalistycznie, ale jak się wszystko weźmie, to będzie git
Ogródek Iwony 17:17, 27 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)

Na pewno szybko nabiorą masy.
U mnie admiration w super stanie. Palącego słońca wcale nie odczuły ale bagatelle... Szkoda gadać Nie wiem czy wogóle odbiją. Są prawie łyse.

Ilonka, u mnie bagatelle - jestem na nie zła Rosną sobie - mam pięć sztuk małych kurdupli koło ciurkadełka i wcale nie przypominają Madżenkowych. Są zielonkawo-bordowe. Wczoraj Madżenka mi napisała, ze wymagają cięcia, wtedy się robią nowe przyrosty bardziej czerwone. Ale nie wiem, jak ciąć, jak one takie małe, to nic z nich nie zostanie.
Na pocieszenie w czerwcu sobie kupiłam admirationy
Te są bardziej czerwone, tylko w te susze się jeszcze dobrze nie ukorzeniły i wymagają lepszej opieki

Co do twoich, zobaczysz za rok, czy odbiją
Ogródek Iwony 17:13, 27 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwonko chwilę mnie nie było a u Ciebie taki zmiany , cudnie zakochałam się w trawach i w ich lekkości, zwiewności, dodają magi rabatom. Po Twoich roślinkach nie widać upału i suszy.Masz piękny ogród

Olga, roslinki podlewam codziennie. Nie odpuszczam i na licznik nie patrzę
Szkoda by było, by uschły.
Trawki są cudne. Dziś w nocy spać nie mogłam, oglądałam stronę o miskantach, ich odmianach, kiedy i jakie kwitną. Chciałabym jeszcze mieć Miskanta Malepartusa
Pięknie kwitnie
Ogródek Iwony 17:06, 27 sie 2015

Do góry
marzena napisał(a)
witaj Iwonko, wreszcie trafiłam do Ciebie
widzę piękne rabaty i piękne ujęcia fotograficzne wpadnę kiedyś na dłużej, ale obawiam się, ze nie dam rady oglądnąć ponad 900 stron
pozdrawiam miło

Marzenko, witaj u mnie
Cieszę się z twojej wizyty, zapraszam od czasu do czasu na rekonesans.
Co do ilości stron, ja też bym nie dała rady tylu stron przebrnąć, choć sobie mocno obiecuję Może zimą ...
Ogródek Iwony 17:04, 27 sie 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Iwonko śliczne Twoje rabatki W przyszłym roku będzie szał Pozdrawiam

Gosiu, dziękuję
Część rabatek w zeszłym roku zakładanych, już wygląda lepiej. Już się cieszę na widoki przyszłoroczne, chyba klimat pozwoli naszym ogródkom przetrwać ?
Pozdrowienia ślę
Ogródek Iwony 17:02, 27 sie 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Ślicznie, napatrzeć się nie mogę . Uwielbiam miskanta ML za tę zwiewność i takie fajne światło na rabatach. Nie bez kozery tak się nazywa . Kurczę, mam Red Baron na trawiastej, ale kiedy wychodzi? W kwietniu już go chyba całkiem nieźle widać. Czekaj, polecę do fotek .

Kasieńko, Ana już wizualnie wszystko pokazała
Buziaczki
Ogródek Iwony 17:01, 27 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
u mnie 24.05
tu gdzie metalowe kulki

Ana, piękna inspiracja, dziękuję, że się pofatygowałaś i nawet zdjęcie znalazłaś.
Zawsze mi się ten zakątek u Ciebie podobał. Przy okazji widzę, co zrobić z czosnkami, jeśli stanę się ich posiadaczką.
Czyli w maju trawy będą malutkie, muszą być więc na rabacie cebulowe, które sprawią, ze rabata nie będzie pusta. Posadzę cebulki w doniczkach, gdyby co. Chyba, ze dostanę koszyczki takie tanie prostokątne, jak w zeszłym roku

Ogródek Iwony 16:55, 27 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
zawilca przesadż przed ML w przyszłym roku zginie za

Z zawilcem mam problem chwilowy. Posadziłam go pomiędzy ML. ML są w odległości 110 cm od siebie, śliwy 220 cm. W połowie między ML posadziłam zawilce i chwilowo nie mam dla nich innego miejsca. Rabatka jest wąska i musi tak zostać. Jak Ml zaczną je zagłuszać, pomyślę o innym lokum. Na ten moment mam jeszcze kilka rabat nieprzygotowanych... Pójdą na nie nadwyżki roślin Co do zawilców, chciałabym, by były blisko kącika wypoczynkowego
Może dam je potem przy ściance wodnej, która ma powstać, ale to za rok
Ogródek Iwony 16:48, 27 sie 2015

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Ale dużo zrobiłaś,Ty to jesteś motorek
Masz sporo berberysów,podobają mi się miniaturowe Bagatelle ale u mnie berberysy jakoś się nie chowają,jeden sporawy bordowy nn wykopany,cały czas łapał mączniaka...
Jakie jeszcze masz miskanty u siebie?

Aniu, nawet nie wiedziałam, ze berberysy mogą to paskudztwo łapać.
U mnie mączniaka łapie jeden klon bezodmianowy. Nie mogę sobie z nim poradzić i boję się, ze pozaraża inne roślinki. Już mówiłam Zbyszkowi, ze chyba się z nim pożegnam. Za to te z nazwami sobie ładnie radzą.
Nie chcę chwalić, bo jak raz się pochwaliłam, że u mnie nie ma mszyc, to miałam nalot nie do opanowania

Jeśli chodzi o miskanty, to w zeszłym roku kupiłam Gracilimusy i Morning Light. Gracki urosły na potęgę
Wiosną stałam się szczęśliwą posiadaczką kilku odmian:
Grosse Fontanne,
Klaine Fontanne,
Zebrinus,
Variegatus
oraz molinii Variegata, trzcinnika Carl Forester i rozplenic
Ogródek Iwony 16:39, 27 sie 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Iwonko -tulipki pasowałyby przed Barona to może wsadź w doniczkach ---jak zasychają liście ja wyjmuję i pod drzewko stawiam i już Piękne rabatki ;d

Halinko, to bardzo dobry pomysł. W zeszłym roku kupiłam trochę koszyczków, łatwo się z nimi wykopuje cebulki. Czytam rady, by zamiast koszyczków stosować stare doniczki. Chyba przetestuję to w tym roku
Ogródek Iwony 10:16, 27 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

No to teraz fotki:

Piękna ta rabata!

Zestawienie ML i zawilców ostatnio popularne - też takie mam, tylko moje zawilce maleństwa - jeszcze nie ma co pokazywać.
A Ty jaką tam masz odmianę zawilców?

Co ile masz te śliwy wiśniowe i na jakiej wysokości one są szczepione?

Red Baron na pewno da radę, a rozrasta się szybko, niewiarygodnie szybko.

Mam też berberysy Orange Rocket tak im było dobrze między brzozami, że porosły potwory, wczoraj się wkurzyłam i przycięłam je konkretnie - nie wiem czy im nie zaszkodzę, ale trudno, niech się ogarną!

Mam dużo odmian berberysów i upały najgorzej znosi Bagatella, niektóre Goldality też trochę poprzypalane - ale one twarde bestie są - szybciutko puszczą nowe listki!

To ten płot na zdjęciu chcesz zmieniać?
Prawie - jak ogród 09:52, 27 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, macham z rana i lecę do ogrodu.

WIdziałam, Iwonko Twoje rewolucje, widziałam Pracuś ogrodniczy z Ciebie
U mnie znów upały zapowiadają... Chwilowo z przesadzania znów nici...
Ogródek Iwony 09:46, 27 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Między miskanty posadziłam zawilce.

Iwonko, efekt końcowy - super
Jak dla mnie idealne zestawienie do frontowej części ogrodu - elegancko, w prostocie jednak siła, coraz bardziej się o tym przekonuję

Podzielone red barony poradzą sobie na 100%. Ja swoje dzieliłam jakieś 3 tygodnie temu (kupiłam 1 sadzonkę i podzieliłam na 4 ) i wszystkie, mimo upałów mają się dobrze
A powiedz mi, te miskanty też teraz dzieliłaś? Bo zastanawiam się nad swoimi... Pewnie wiosną odpowiedniejszy termin, ale bardzo mnie kuszą rewolucje...

Na tulipki z janiny się załapałam - oczywiście przypadkiem, ale mam! Te ciemne, o których piszesz też mnie urzekły U nas cebulki na ryneczku po 1,5 sztuka, więc rachunek ekonomiczny jest prosty

Pozdrawiam - ju mnie już czas do pracy...
Tu ma być ogród :) 09:39, 27 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajnie, że zajrzałam. Przeczytałam o białych narcyzach. Nie planowałam ich, ale jak zobaczyłam, to chyba kupię jeszcze

Ja też sobie muszę dokupić, bo w ilości siła, wolę je od tulipanów.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:35, 27 sie 2015

Do góry
W wodociągach też wodę chlorują.
Dużo osób podlewa taką wodą. Trzeba mieć świadomość, co się do niej wrzuca. Łuki, masz rację, chlor paruje.

Gratulacje na 700 stro wątku Luki. I obyś jak najmniej łapał doła
Moje małe królestwo 09:17, 27 sie 2015

Do góry
Mi kupił M w Juli. Nie kosztował wiele. Wczoraj nim przy krawężniku podcinałam. Denerwują mnie wąsy, jakie kosiarka zostawia. I jeszcze do zrywania trawy go używam. Tnę na kwadraty i wtedy lepiej ją zebrać widłami
Wcale nie musi być szpadelek drogi Na Danusiowy mnie nie było stać. Teraz już Danusia nie sprzedaje. Zamknęła sklep.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:05, 27 sie 2015

Do góry
Anusia napisał(a)

Bardzo miłą sprawiły mi niespodziankę tym bardziej, że nie miały prawa w tym roku zakwitnąć

Moje ostróżki siane na parapecie też zakwitły. Liczyłam na ciemne. Są jasne, jak u ciebie. Przydatne eprowadzę na rabatę niebiesko - żółta, którą zakładam.
Aniu, rudbekia jest śliczna, jak kwitnie. Miałam łan. Po scięciu ma pojedyncze kwiaty w masie zieleni.
Też muszę ją przenieść w bardziej dyskretne miejsce. Niech zdobi jako plama w oddali.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies