Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

szemusia 09:46, 27 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Między miskanty posadziłam zawilce.

Iwonko, efekt końcowy - super
Jak dla mnie idealne zestawienie do frontowej części ogrodu - elegancko, w prostocie jednak siła, coraz bardziej się o tym przekonuję

Podzielone red barony poradzą sobie na 100%. Ja swoje dzieliłam jakieś 3 tygodnie temu (kupiłam 1 sadzonkę i podzieliłam na 4 ) i wszystkie, mimo upałów mają się dobrze
A powiedz mi, te miskanty też teraz dzieliłaś? Bo zastanawiam się nad swoimi... Pewnie wiosną odpowiedniejszy termin, ale bardzo mnie kuszą rewolucje...

Na tulipki z janiny się załapałam - oczywiście przypadkiem, ale mam! Te ciemne, o których piszesz też mnie urzekły U nas cebulki na ryneczku po 1,5 sztuka, więc rachunek ekonomiczny jest prosty

Pozdrawiam - ju mnie już czas do pracy...
Karol99 09:53, 27 sie 2015

Ale ślicznie wyszła ta rabatka.
Malgosik 10:14, 27 sie 2015

pod śliwami ciemnych tulipanów nie dawaj, raczej jasne narcyzy, ale jak białe prymulki, to lepiej różowe tulipany
dałabym przed imperatą
lindsay80 10:16, 27 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

No to teraz fotki:

Piękna ta rabata!

Zestawienie ML i zawilców ostatnio popularne - też takie mam, tylko moje zawilce maleństwa - jeszcze nie ma co pokazywać.
A Ty jaką tam masz odmianę zawilców?

Co ile masz te śliwy wiśniowe i na jakiej wysokości one są szczepione?

Red Baron na pewno da radę, a rozrasta się szybko, niewiarygodnie szybko.

Mam też berberysy Orange Rocket tak im było dobrze między brzozami, że porosły potwory, wczoraj się wkurzyłam i przycięłam je konkretnie - nie wiem czy im nie zaszkodzę, ale trudno, niech się ogarną!

Mam dużo odmian berberysów i upały najgorzej znosi Bagatella, niektóre Goldality też trochę poprzypalane - ale one twarde bestie są - szybciutko puszczą nowe listki!

To ten płot na zdjęciu chcesz zmieniać?
anka_ 10:20, 27 sie 2015

Iwonko piękna ta rabata. Mogę troszkę spapugować?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Donia72 13:51, 27 sie 2015

Iwonko, ja też dzieliłam w tym tygodniu red barona i mam nadzieję, że się przyjmie i zarośnie mi trochę moją rabatę wierzbową
Iwk4 16:39, 27 sie 2015

zawitka napisał(a)
Iwonko -tulipki pasowałyby przed Barona to może wsadź w doniczkach ---jak zasychają liście ja wyjmuję i pod drzewko stawiam i już Piękne rabatki ;d

Halinko, to bardzo dobry pomysł. W zeszłym roku kupiłam trochę koszyczków, łatwo się z nimi wykopuje cebulki. Czytam rady, by zamiast koszyczków stosować stare doniczki. Chyba przetestuję to w tym roku
Iwk4 16:48, 27 sie 2015

Aniaaa napisał(a)
Ale dużo zrobiłaś,Ty to jesteś motorek
Masz sporo berberysów,podobają mi się miniaturowe Bagatelle ale u mnie berberysy jakoś się nie chowają,jeden sporawy bordowy nn wykopany,cały czas łapał mączniaka...
Jakie jeszcze masz miskanty u siebie?

Aniu, nawet nie wiedziałam, ze berberysy mogą to paskudztwo łapać.
U mnie mączniaka łapie jeden klon bezodmianowy. Nie mogę sobie z nim poradzić i boję się, ze pozaraża inne roślinki. Już mówiłam Zbyszkowi, ze chyba się z nim pożegnam. Za to te z nazwami sobie ładnie radzą.
Nie chcę chwalić, bo jak raz się pochwaliłam, że u mnie nie ma mszyc, to miałam nalot nie do opanowania

Jeśli chodzi o miskanty, to w zeszłym roku kupiłam Gracilimusy i Morning Light. Gracki urosły na potęgę
Wiosną stałam się szczęśliwą posiadaczką kilku odmian:
Grosse Fontanne,
Klaine Fontanne,
Zebrinus,
Variegatus
oraz molinii Variegata, trzcinnika Carl Forester i rozplenic
Iwk4 16:55, 27 sie 2015

ana_art napisał(a)
zawilca przesadż przed ML w przyszłym roku zginie za

Z zawilcem mam problem chwilowy. Posadziłam go pomiędzy ML. ML są w odległości 110 cm od siebie, śliwy 220 cm. W połowie między ML posadziłam zawilce i chwilowo nie mam dla nich innego miejsca. Rabatka jest wąska i musi tak zostać. Jak Ml zaczną je zagłuszać, pomyślę o innym lokum. Na ten moment mam jeszcze kilka rabat nieprzygotowanych... Pójdą na nie nadwyżki roślin Co do zawilców, chciałabym, by były blisko kącika wypoczynkowego
Może dam je potem przy ściance wodnej, która ma powstać, ale to za rok
Iwk4 17:01, 27 sie 2015

ana_art napisał(a)
u mnie 24.05
tu gdzie metalowe kulki

Ana, piękna inspiracja, dziękuję, że się pofatygowałaś i nawet zdjęcie znalazłaś.
Zawsze mi się ten zakątek u Ciebie podobał. Przy okazji widzę, co zrobić z czosnkami, jeśli stanę się ich posiadaczką.
Czyli w maju trawy będą malutkie, muszą być więc na rabacie cebulowe, które sprawią, ze rabata nie będzie pusta. Posadzę cebulki w doniczkach, gdyby co. Chyba, ze dostanę koszyczki takie tanie prostokątne, jak w zeszłym roku