Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Z ogródka na wsi 21:40, 28 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Radziu nie wszędzie traci walory czerwonych liści zob. proso rózgowane Squaw u Zbyszka Działka prawie w Borach Tucholskich na str 756.

Ok dzięki postaram się wpaść
Anna i Ogród 20:21, 28 wrz 2017

Do góry
Aniu ładnie zrobiłaś ta rabat kę pomysłowa.
Klawisze super gdzie kupowałas.
Musze zrobić wyjście z altany mam już deski ale po głowie chodzą mi odpady granitowe niedaleko mam kamieniarza i ma dużo tych odpadów

Pomysłowa ale problemowa. Ciężko rośliny się ustawia na takich wygibasach.
"Klawisze"? Masz na myśli te ścieżki?
Anna i Ogród 19:59, 28 wrz 2017

Do góry
Aniu ładnie zrobiłaś ta rabat kę pomysłowa.
Klawisze super gdzie kupowałas.
Musze zrobić wyjście z altany mam już deski ale po głowie chodzą mi odpady granitowe niedaleko mam kamieniarza i ma dużo tych odpadów
Ptasi gaj 19:30, 28 wrz 2017

Do góry
Nikt do mnie nie pisze sama do siebie. Dobrze ze skosilam trawkę i liście zgrabilam. Trawka mimo słońca była mokra i złe się kosila ale dwa dni i się wyrówna.

Ogród Cioci cz. 3 14:45, 28 wrz 2017

Do góry
Małgosiu jeszcze lato u ciebie ale jesień juz puka. Bluszcze juz sie czerwienią

Dzisiaj piękna pogoda oby jak najdłużej. Grabie liście bo brzozy jak nigdy o tej porze juz nimi sieją.
Choroby trawnika 13:06, 28 wrz 2017

Do góry
Zgadzam się z ElzbietaFranka, dlatego sam poleciłem nawóz jesienny, bo zazwyczaj nie posiada on azotu lub ma go niewielką ilość, chyba że bardzo chcesz to pewnie znajdziesz jakiś ze standardową dawką azotu, ale wątpię by był opisany przez producenta jako jesienny.

Jason - nie wiem w jakim kraju widziałeś "setki jesiennych nawozów", ale na pewno nie w Polsce.
Zgadzam się natomiast z Tobą w kwestii wapna.
Działeczka Asi :) 11:58, 28 wrz 2017

Do góry
Asiu opryskaj wszystkie najlepiej previcurem jest przeciw grzybom i wzmacnia. MAM OK 250 tu i przeszlam z nimi nie jedna chorobę.

Po 2 tygodniach zobacz jak się mają możesz opryskiwacze topsinem

Przyszłam z wątku o chorobach.

Elu, dziękuję bardzo Akurat Previcur mam
Działeczka Asi :) 11:52, 28 wrz 2017

Do góry
Asiu opryskaj wszystkie najlepiej previcurem jest przeciw grzybom i wzmacnia. MAM OK 250 tu i przeszlam z nimi nie jedna chorobę.

Po 2 tygodniach zobacz jak się mają możesz opryskiwacze topsinem

Przyszłam z wątku o chorobach.
Mata przeciw chwastom 11:40, 28 wrz 2017

Do góry
Pokaż te cisy. W ciemno nikt nie da gwarancji. Pewnie trzeba będzie etapami ściągać ta szmat. Zacznij od środka od pnia.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:27, 28 wrz 2017

Do góry
A gdzie jesteś.
Ptasi gaj 11:23, 28 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
To zobacz sobie rozchodnika u Gruszki. Żal mi, ze go nie mam.

Kasiu może one ładne ale ja nie przepadam za nimi. Pamiętam z lat dziecinnych jak sąsiadka ciągle sądziłam te zielone bo innych nie było
Tak samo liliowcow, lilii bardzo pachnących i jaśminów
Nic na to nie poradzę może zmienię zdanie ale na razie nie.

A to zawsze pierwsze oznaki jesieni

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 09:34, 28 wrz 2017

Do góry
Piotrus bardzo ladnie. Bedziesz mial duzo pracy aby te wszystkie srodziemnomorskie posciagac do cieplych pomieszczen.
Choroby trawnika 09:09, 28 wrz 2017

Do góry

Jest to bardzo wysokie pH nawiez go nawozem jesiennym teraz. Nastepnie jak popada snieg lub wcaesna wiosna posyp go wopnem granulowanym lub kreda malarska jest tansza obnizy ph.

Wapno nie obniża pH tylko je podwyższa. Do zakwaszenia masz do wyboru siarczan amonu, mocznik, siarczan magnezu, siarczan potasu, ew. jeszcze saltera amonowa.

Co ty piszesz o tym azocie. Tyle lat jesiennym nawoze i czytam sklad wiec nie pisz takich glupot.

'Głupoty' to Pani wypisała post wyżej. Pozdrawiam i polecam nie doradzac nawozow bez podania konkretnego. Nawozow jesiennych są setki i wiekszosc to NPK.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:52, 27 wrz 2017

Do góry
Mest Jeszcze jedno grzyby wszedzie teraz rosna przy takiej pogodzie. Filu nie grab bo w tej trawie go nie widac. Czekaj do wiosny jak przezimuje.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:47, 27 wrz 2017

Do góry
mest napisał(a)
Ja to chyba w tym wątku zostanę na lata ale nerwów przysparza mi ten mój trawnik. Nawiozłem trawę 2 tygodnie temu nawozem jesiennym i dzisiaj jak zobaczyłem swoją trawę to się załamałem. Wyliczyłem nawóz, rozciągnąłem sznurki i chyba wygląda najgorzej odkąd ją zasiałem. Z tego co widzę to źle nawiozłem, ale w takim wypadku już chyba nie mam pojęcia jak zrobić to lepiej. Wysypałem cały wyliczony nawóz. Tak to wygląda

Następna sprawa to nowo posiana trawa. Ma około 3 tygodnie. Już widzę, że zaczyna żółknąć
Może za mało podlewałem?
Ile razy w tygodniu podlewacie na przełomie września - października? Zakładając, że są przeciętne opady, słońca nie za wiele i po nocy zawsze jest rosa na trawie. Może ta rosa mnie zmyliła i nie podlewałem tyle ile trzeba, bo trawa była mokra, ale w systemie korzeniowym pewnie było słabo. Z drugiej strony nie ma też upałów.
Nie chcę z drugiej strony przelać trawnika, na razie podlewam go " z węża" jednak w przyszłym roku zainstaluję zraszacze i ile powinny one chodzić by trawa była dobrze podlana.
Jakie zabiegi mogę jeszcze przeprowadzić na swoim trawniku ( siany w maju). Czy wgl jakieś jeszcze powinienem? Zakładam, że na wertykulację, aerację mój trawnik jest za młody.

Aha i zapomniałem pojawiły się też pierwsze małe grzybki w trawie. Oszaleć można a fil powinienem wygrabić czy nie?

Ewidentnie widac, ze to mijanka przy nawozeniu. Jestes przewrazliwiony. Podsiej jeszcze raz te mijanki na jakims kawalku i zobaczysz ze nierownomiernie rozsypales nawoz.
Jezeli siejesz recznie to rozrzucaj duzym rozmachem i krzyzowo. Tzn najpierw rozsiewasz w jedna strone nawoz caly trawnik np po szerokosci a potem w druga strone po dlugosci. Kilka razy posiejesz to sie wyrobisz w recznym sianiu.

Widac, ze brales nawoz do garsci szedles i rozsypywales kolo siebie i wyszly ci kupeczki ciemne.

Gdzie mieszkasz ze w calej Polsce leje a ty podlewasz.
W pierwszym roku to roznie bywa z trawnikiem dopiero jak przezimuje to mozna cos powiedziec o jego kondycji.

Ladna kompozycja z tych kamiorow.

Problemy z tujami 23:15, 27 wrz 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Bardzo dziękuję
Czy pryskać tylko te zmienione, czy wszystkie?

Ile masz tych tui. Moim zdaniem powinnas opryskac wszystkie jezeli sa w szeregu.
Choroby trawnika 22:00, 27 wrz 2017

Do góry
jason napisał(a)
Odpuść jesienny do którego pakują zazwyczaj azot, przy takim pH zasotosuj osobno potas i fosfor w postaci siarczanu potasu i superfostatu. Na azot przyjdzie pora na wiosnę, wystartujesz z siarczanem amonu. Pozdrawiam

Co ty piszesz o tym azocie. Tyle lat jesiennym nawoze i czytam sklad wiec nie pisz takich glupot.
Choroby trawnika 21:55, 27 wrz 2017

Do góry
Carlito napisał(a)
Na początku chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post, jestem tu pierwszy raz.
Problem z trawnikiem, raczej charakter użytkowy niż dekoracyjny. Wykonałem badania gleby, mam zalecenia nawozowe, za mało NPK + pH 7,7... Prezentuje się tak:

Czy to rdza źdźbłowa? Proszę o pomoc.

Jest to bardzo wysokie pH nawiez go nawozem jesiennym teraz. Nastepnie jak popada snieg lub wcaesna wiosna posyp go wopnem granulowanym lub kreda malarska jest tansza obnizy ph.

Czy ta trawnik przypadkiem nie jest na podmoklym terenie tak mi sie wydaje? Jezeli tak to zrob drenaz trawnika.
Choroby i szkodniki żywotników, tui, Thuja - przędziorki na tujach 21:38, 27 wrz 2017

Do góry
Tak normalne gdyz tam nie dochodzi slonce. Szmaragd bardzo lubi slonce.

Mam szmaragda obok ktorego rosla irga dotykala go i zbrazowial na wysokosc irgi po obcieciu irgi szmaragd na końcach pedow wypuscil zielone odrosty.

Mam szmaragdy ok 2,5 m i do polowy w srodku zasypane sa brazowymi odpadami "igieł".

Nie przejmuj sie tak maja.
Ptasi gaj 14:37, 27 wrz 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Elu to Ty masz tam busz trawiasty.
Te rozchodniki fajniisie takie żywe kolorki. I ciemne listki. Normalnie nimi zarazacie.
Też jestem ciekawa jaki ten październik będzie.
Tak jeszcze sporo różnych prac jest w ogrodzie ..
Oby był ładny bo ciepły. Bo zaraz i dni krótsze.
Ech... nie lubię tych ciemności

Gdzieś już pisałam nie lubię rozchodnikow . Coś mnie wiosna nawiedziło i zamówiłam 2 może polubie.

Tak oglądam inne ogrody dochodzę do wniosku ze trawy mam stanowczo za dużo ale em musi coś robić będzie się czuł nie potrzebny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies