Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 10:21, 26 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ono potrzebuje bardzo dużo słońca.

3/4 dnia w sloncu. Przesadze go wiosna aby slonce mialo przez caly dzien to zobaczymy. Inna sprawa, ze w tym roku u nas malo slonca wiecej dni deszczowych.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 23:54, 25 wrz 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Elu u nas od kilku dni pogoda lepsza i ma przyszly tydzien jeszcze trzymac.
Przestrzenie mam jeszcze nie calkiem zagospodarowane.
Ja tez juz rozne rzeczy robilam i szydelko i druty i obrazy krzyzykami. Lubie takie rzeczy wlasnorecznie zrobione. No i teraz mi szycie sie spodobalo.
Grzybow nie zbieram, poprostu nie mam na to czasu.

Galaretke robie bardzo prostu. Gotuje chwileczke tak by sok puscily, przecieram przez Flotte Lotte i sok gotuje z cukrem zelujacym

Dzięki przeczytałam.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:23, 25 wrz 2017

Do góry
Jestem na twoim wątku na str. 756 masz proso rózgowate Squaw powiedz ile lat u ciebie to proso jest i gdzie rośnie w słońcu czy w półcieniu.

Dlaczego pytam mam 4 rodzaje pros 2 z nich to o liściach czerwonych np. proso Shenandoah i jak było mAŁE to liście miało czerwone czym większy krzak liście robią się zielone.

Ladny jest ten miskant Siux on wysoki jest ile jest u ciebie.
Z ogródka na wsi 23:19, 25 wrz 2017

Do góry
Radziu nie wszędzie traci walory czerwonych liści zob. proso rózgowane Squaw u Zbyszka Działka prawie w Borach Tucholskich na str 756.
Ptasi gaj 23:17, 25 wrz 2017

Do góry
Radziu zobacz proso rózgowate Squaw u Zbyszka Działka prawie w Borach Tucholskich na str 756 u niego to proso ma odpowiednie kolory takie jak opisują.
Nie wiem od czego to zależy. U mnie też zamówiłam przez internet przysłany końce liści do połowy bordowe później w miarę wzrostu liście zrobiły się zielone.
Ptasi gaj 22:39, 25 wrz 2017

Do góry
na koniec jeszcze trawy

Prosa pięknie wyglądają ale po tych deszczach każda łodyga w inna stronę leci od ciężaru łamią się

Ptasi gaj 22:33, 25 wrz 2017

Do góry
Choiny kanadyjskie

Ptasi gaj 22:29, 25 wrz 2017

Do góry
Bylica Schmidta "Nana"

Ptasi gaj 22:24, 25 wrz 2017

Do góry
Foty z soboty

Proso rózgowate Schenandoah - w tym roku kupione powinien mieć czerwone zakończenia liści, ale miał jak był mały teraz jak widać

Z ogródka na wsi 17:08, 25 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Radziu macierzanka piaskowa po lewej stronie po prawej floksy kolor wrzosowy na ich tle swierk srebrny.

Dzięki Elu, ta macierzanka bardzo ładny efekt daje
Moja działka na Dębowym Lesie 16:30, 25 wrz 2017

Do góry
Jak ty zrobiłaś tą fotę z myszą ja bym uciekała w te pędy.
Zimno się robi to myszy się garną do domu. Ja też mam nieraz mychy i już porozrzucałam trutkę.

Ja mam koty sąsiadów, ale te cholerniki ciągle u mnie w kocimiętce siedzą i wylegują się. Jeden z nich mi pod drzwi balkonowe myszy przynosi.

Kiedyś też uciekałam na widok mysz.A teraz już Fiona mnie z nimi oswoiła.
Także widzisz i portreciki mogę im zrobić
O tak, na jesieni trzeba na myszki uważać.Bo potrafią wejść do domku.Teraz jak mam Fionę to już nie.Ale kiedy bywało,że jakaś weszła.Też rozkładałam trutki.A teraz i ze wglądu na kotkę nie mogę i nie mam takiej już potrzeby.
Fiona dobrze pilnuje działki.
A patrz,ą moja Fiona wcale nie chce leżeć w tej kocimiętce.A mam ją posadzoną w kilku miejscach.
To widzisz,że użyczenie tej kocimiętki, kotek ci prezenty pod drzwi balkonowe.
Jak tam słoneczko już masz ??

Clematis Jan Paweł II - w tym roku zakwitł wcześniej dwoma kwiatkami.A teraz namyślił się na więcej

Ogród bacowej 11:17, 25 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Zamieniłam trzcinnika KF na Molinie wariegate.

Ten skrot to Karl Foster? Jezeli tak to on taki piekny na fotach.

Ty wiesz najlepiej cze byl ladny w tym miejscu. Molinia ladniejsza i rozjasnia to miejsce. Zreszta masz na innych rabatach molinie i fantastycznie wyglada.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 11:09, 25 wrz 2017

Do góry
Nawiazujac do watku Rosy o nalewkach. Kselitol to cukier brzozowy, uzywam go do wszystkiego oprocz wypiekow i kompotow (za drogi).
Kupuje po 22 zl 0,5 kg. Kselitol je bardzo dobry do przetworow rowniez do nalewek.
Ma same zalety bakteriobojczy, antyrakowy, zamiast plukac jame ustna jakimis plynami nalezy wziac 1 plaska lyzeczke do ust i rzuc.
Uzywam kselitolu od ponad 10 lat nie jestem cukrzykiem.

Ja ksylitol uzywam do wszystkiego co muszę posłodzic

Naprawde mozna do nalewek ? to super bede mogla pic

a w jakich proporcjach dodajesz ?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:59, 25 wrz 2017

Do góry
Nawiazujac do watku Rosy o nalewkach. Kselitol to cukier brzozowy, uzywam go do wszystkiego oprocz wypiekow i kompotow (za drogi).
Kupuje po 22 zl 0,5 kg. Kselitol je bardzo dobry do przetworow rowniez do nalewek.
Ma same zalety bakteriobojczy, antyrakowy, zamiast plukac jame ustna jakimis plynami nalezy wziac 1 plaska lyzeczke do ust i rzuc.
Uzywam kselitolu od ponad 10 lat nie jestem cukrzykiem.
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:36, 25 wrz 2017

Do góry
Popatrz dokładnie na instrukcję sadzenia albo zobacz w necie - czy trzeba je mocno ścinać na wiosnę, bo to ważne czy kwitną na nowych pędach czy na zeszłorocznych.

Jeżeli na zeszłorocznych to musisz okryć cały krzak i korzenie dobrze zabezpieczyć. Jeżeli na nowych to nie musisz się martwic o górkę.
Powojniki ładne, trawki też ładne zdrowe, ale nie za tą cenę.

Gdzie kupowałaś.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 00:21, 25 wrz 2017

Do góry
Iza przewertowałam parę stron ale u ciebie przestrzenie koło domu, już po żniwach i wykopkach to widać tą przestrzeń. Czy u was też tak leje jak u nas.

Piękne rzeczy szyjesz, artystyczna dusza z Ciebie. Też kiedyś robiłam paczłorki z różnych ścinków. Czego ja kiedyś nie robiłam teraz mnie takie lenistwo ogarnia, tylko krzaki mnie mobilizują. Ten chlebaczek pomysłowy.

Mam trochę rodziny w Niemczech to pokazują swoje ogródki finezyjne, pełno takich fajnych duperelków.

U nas też grzybów od groma jak nigdy dotąd nie miałam tyle grzybów bo leje nie do zniesienia to i grzyby rosną.

Jak kiedyś będziesz miała wolny czas to napisz jak robisz tą galaretkę z tych winogron i daj cynk.

Moja działka na Dębowym Lesie 00:01, 25 wrz 2017

Do góry
Jak ty zrobiłaś tą fotę z myszą ja bym uciekała w te pędy.
Zimno się robi to myszy się garną do domu. Ja też mam nieraz mychy i już porozrzucałam trutkę.

Ja mam koty sąsiadów, ale te cholerniki ciągle u mnie w kocimiętce siedzą i wylegują się. Jeden z nich mi pod drzwi balkonowe myszy przynosi.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 23:45, 24 wrz 2017

Do góry
Zawitka zobacz jeszcze na mój wątek odnośnie tuji i derenia.
Ptasi gaj 23:43, 24 wrz 2017

Do góry
Dla Zawitki.
Te derenie podcinam wiosną, czerwcu i sierpniu. Odstęp między tujami a dereniemi jest ok. 1,5 metra. Moje tuje tutaj są wąskie taki gatunek i posadzone co 60 cm. Kupiłam je jak miały ok. 30 cm w 2013 r. Posadziłam je między tuje które są na podwyższeniu gdyż tamte były w bardzo złym stanie po posadzeniu. Już następnego roku po posadzeniu dostały nawóz i bardzo pięknie rosły. Po 2 latach te małe 30 cm musiałam usunąć i posadziliśmy je tutaj gdzie deranie i bardzo ładnie rosną też nie równo ale to nie ma znaczenia w przyszłym roku je wyrównam. Te wysokie też były nierówne i zobacz jak podcięte już dorastają.

Fota gdzie były posadzone te 30 cm między tymi dużymi.

Następne trzy foty to z końca czerwca br, zaczęłam ciąć ale poleciałam po aparat aby zrobić jeszcze fotę.

Następne foty przed podcięciem w sierpniu

Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:26, 24 wrz 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Dla Eli .

Nie patrz na trawę bo niszczyłam wątrobowca.Z brzegu świeżo sadzone derenie i trawy . Sadziłam tuje co 80 cm razem wszystkie i widać jak rosną Jako pierwsza siedzi choina potem między tujami hortensje,Na wiosnę bo teraz mi szkoda chcę wyrównać żreby taki szpaler równy był od początku.Wyglądać to ma tak jak tamte z tyłu równo. A potem jak zrobię porządek ze szpalerem p-----porządek z całą trawą ,Mam zamiar przekopać całą trawę dookoła i siać na nowo.

Zawitka zrob z bliska fote a nie z odleglosci tak jakbys widzisla cala rabate z przodu. To co widze one sie normalnie rozwijaja sa takie przysadziste wyrosna. Moje sa u mnie te rowno uciete 6 lat a kupowalam ok 1,20 wysokie u Grabczewskich.
Szmaragd lubi slonce z kazdej strony. Nie lubi jak cos zaslania od razu brazowieje. I traci igly. Nie wiem czy to dobry pomysl aby horty rosly miedzy tujami. Horty je zaglusza albo odwrotnie.

Trawa miskant tez wysoka urosnie wedlug mnie jest tam maly odstep miedzy tujami hortami w jednym szeregu a trawa i dereniami.

Pamietaj, ze derenie rosna wysokie i szeroko chyba, ze bedziesz je ciela.

Podsyp wszystkie szmaragdy (choine tez mozesz) teraz nawozem jesiennym a na wiosne wiosennym.
Te cztery tuje najblizsze maja jasniejszy kolor moze to zludzenie - czegos im brakuje. Tylko i wylacznie podsyp nawozem jesiennym nie zawieta azotu.

Jak szeroka jest ta rabata. Czy tam jest slonce.
Moim zdaniem tam powinnas posadzic nizsze rosliny niz trawy i derenie.

Boje sie, ze te derenie i trawy zaglusza tuje i hortensje. Jakie to hortensje. Mam derenie i wiem jak rosna potrafia przerosnac nawet metr w ciagu roku jak rosna w dobrej ziemi.

Zrob najpierw fote.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies