Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:03, 03 lip 2024

Do góry
Pomidorsy.

Kolejny sezon z suchą zgnilizną wierzchołkową. W tym roku zaczęłam profilaktycznie - po posadzeniu do tunelu dałam im sporą dawkę wapnia dolistnie (szybsze działanie) a mimo to pojawiają się braki. Wczoraj poszła kolejna wapnia na te w tunelu i gruncie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:00, 03 lip 2024

Do góry
Warzywne fotki.

Futro nadal w trybie odrastania po operacji.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:57, 03 lip 2024

Do góry
Moje młode derenie Siberian Pearls kupowane wiosną podrosły i kwitną.

Perowskia coraz ładniejsza. Taka ażurowa.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:54, 03 lip 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

O jejku! Szpaków u Ciebie nie ma?? U mnie jeden dzień wystarczy żeby omiotły całkowicie i do cna drzewo, ledwo parę się udało zjeść.
A jaka wypasiona, duża szkółka

Czereśnie nadal są, szpaków ani jednego Gaury z tej szkółki właśnie kwitną.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 11:49, 03 lip 2024

Do góry
Czarne złoto dotarło 2 takie kupeczki tylko mam.
Czekam na pana od koparki.
chyba więcej czarnego złota potrzebuję

Pan-kierowca komplemenciarz... adres zna bo jestem stałą klientką. Smiałam się, że każdy dostawca ma problem ze znalezieniem adresu a on bez problemu trafia. Na co on że on po prostu wie gdzie fajne kobiety znaleźć

I juz calosc jest

Przerwa na kawę... 11:43, 03 lip 2024

Do góry
moj wyglada tak po odchorowaniu, byl w kiepskim stanie:

Ma przeswietlony cien i troche slonca, podłoże dosyc suche. Od razu ruszyl. Dwie wczesniejsze miejscowki mokre i bardzo sloneczne zabijaly go w oczach.
Blaski i cienie nowego życia 11:34, 03 lip 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Coraz fajniej wszystkie rabaty wyglądają, po tylu latach pracy masz fajny efekt
Liliowcowa szaleje

To prawda jest czym zagospodarowywać miejsca, mam też kilka żelaznych wypełniaczy na każdą okazję. W zeszłym roku rozmnażałam Twojego bodziszka wspaniałego i ciągle mi go mało jeszcze obiedka mnie chwyta, więc potrzebuję dużo i też rozmnażam.
Ale i tak najbardziej żelazne i kwitnące u mnie to liliowce. Uśmiecham się do niektórych tymbardziej że delikatne kwiatkinu mnie nie chcą rosnąć, a liliowce owszem

Fajne też wyszło połączenie jarzębiny z wysokimi "babcinymi" liliowcami, przed nimi myślałam że wscisnę jeszcze od Madzi tego liliowca morelowego pełnego.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:26, 03 lip 2024

Do góry
A tu moja rabatka doniczkowa, stan aktualny
Staram się żeby nie puchła za bardzo
Postaram się ją dzisiaj trochę odchudzić

Przerwa na kawę... 11:26, 03 lip 2024

Do góry
Pisałyśmy z dziewczynami ostatnio o słabej kondycji judaszka Eternal Flame. Mój przeżył zimę ale potem widać było, że kompletnie mu miejsce nie służy. Zero wybarwienia. Mikre liście. Podsychał. Widocznie za mało słońca. No i coś go jadło. Ma wygryzione liście. Opuchlaki lub osy. Przesadziłam go obok tarasu do zrobienia ściany zasłaniającej cały bajzlownik techniczny. Tak wygląda obecnie w tydzień po przesadzeniu.
Blaski i cienie nowego życia 11:17, 03 lip 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ula
Patrząc po licZbie tuj w tle to duża rabata jest.

Co tam nasadziłaś?

Tak jest długa, kiedyś Sylwia doradziła mi żebym pociągnęła rabatę wzdłuż tui i zrobiła powtarzające się nasadzenia. W sumie to wyszło gratisowo bo z własnych sadzonek tego co mam w ogrodzie i co u mnie się sprawdza. Rabata nie jest szeroka.
Jest to jedyne półcienisto- cieniste miejsce, ze słońcem od wschodu, akuratnie będą pasowały w najwyższym piętrze hortensje anabell ( patrząc na zdjęciu od prawej) bo z drugiej strony rabaty od 3 lat mam przesadzone z innego miejsca ogrodu
hortensje dębolistne ( na zdjęciu od lewej). Roślinki wędrowują u mnie nieustannie.
Poza tymi głównymi akcentami wypełnieniem są: 2 cyprysiki które od 19 lst marniały w innych miejscach, brunery od Anitki, hosty od Iwonki, rdesty aurea i przywrotniki przytaszczone od Madzi i rozmnożone przez ostatnie lata, poza tym: trawki, co sieją się u mnie jak głupie lub takie które rozmnażam, stare żurawki, liliowce, choć nie jestem pewna czy będą chciały kwitnąć w półcieniu, na obrzeżu tradycyjna bergenia
Wszystko w postaci mniejszych lub większych sadzonek, w fazie wzrostu. Dlatego piszę że ta rabata jeszcze się nie prezentuje bo sadzonki muszą uzyskać docelową wysokość. A przede wszystkim hortensje z patyczków muszą się przyjąć, potem zobaczę co zmienić.
Jak chcesz popatrzeć szczegółowej wstawiam ujęcia

Ogród prawie wymarzony … 10:40, 03 lip 2024

Do góry
A i jeszcze rozkwitają rozwary w szałwiach ..

Ogród prawie wymarzony … 10:35, 03 lip 2024

Do góry
W rabacie pod grabami posadziłam 7 krwawnic- szałwię jeżówki nie mają tam racji bytu- są zżerane a krwawnica sobie tam świetnie radzi i wygląda ślicznie

Z rabaty z werbeną zabrałam różowe szalwie i przesadzilam w rabatę z piwoniami, a zamiast szałwii dałam przetaczniki - fajna odmiana bo dość wysokie i kolorystycznie komponują się z caradonna i werbeną

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:33, 03 lip 2024

Do góry
Dziś na tapecie kiszenie ogórków

I kruszenie groszku. To zajęcie dałam babci jako ćwiczenie manualne dla lepszej precyzji i koordynacji ruchowej

Oraz zagospodarowanie czasu i zabicie nudy, a także poczucia bycia potrzebnym. Wbrew pozorom to ostatnie chyba najważniejsze.
Ogrod nad bajorkiem 10:27, 03 lip 2024

Do góry
TAR napisał(a)
kwitnie Ci?

Gałęzie boczne przycięte w czerwcu
I górne niecięte

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:04, 03 lip 2024

Do góry
To jego kupy napotykałam na chodniku i w innych miejscach od tamtego latai wkońcu się ujawnił
Ogrod nad bajorkiem 09:54, 03 lip 2024

Do góry
3 bardziej środkowe pędy podwiązane pionowo do słupka
Reszta przycinana do 1/3
I tak co roku te które uparcie na boki ciacham do 1/3

Ogrod nad bajorkiem 09:28, 03 lip 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Kolory kwiatów bardzo energetyczne.
Przetacznki śliczne. Myśle się zaopatrzyć.

Na zdjeciach sa i przetaczniki i ożanki, cudownie wygladaja w masie Telefon moj troche przekłamuje kolory
a tu niebieski przetacznik z stipa:

Magleska napisał(a)
Ania śliczne zbliżenia

Ja kosaćcom wycinam liście -nie wszędzie ,ale jak mi gdzieś nie pasują ,bo zasłaniają ,to tnę

Ja chyba tez wytne, chociaz to sa te waskie trawkowate to i tak chaos mi wprowadzaja na rabatach. A ślimaki nie chca ich jesc, wola sadzce

czosneczek dla Ciebie

LIDKA napisał(a)
Jak sie prezentują liście kosaćców latem?

Mam dużo sadzonek i nie wiem z czym połączyć.

Ania u Ciebie to zawsze nacieszę oczy kolorami i fakturami. Zdjęcia tak piękne że niemal słysze Twoje ptaki.

Liscie kosaćcow tych drobnych z waskimi listeczkami całkiem ładnie, dobrze wygladaja z bardziej masywnymi krzewami, hortensjami, dobrze przy hostach, żurawkach, klonach. Ogolnie niezla zapchajdziura.

Kasya napisał(a)

Biedne heptacodium… taka niezdecydowana właścicielka

Ja pociągnęłam przy podpórce ze 3 gałęzie do góry
Resztę przycinałam
Ono szybko rośnie
Za szybko nawet
Zrobiło mi się ogromne a tego nie chciałam

Bardzo zdecydowana, chce drzewko a wyszedl krzak, myslalam ze to hortensja i skrocilam na 20 cm od ziemi. Moja wina, bo sie mocno rozgałezil. I co mam teraz puscic przewodnik i reszte wyciac? Przeciez to bedzie co roku mi odrastac. Chyba wykopie i dam pod plot, na suche gdzie pojda tez pysznogłowki, czesc ożanek, sa juz tam żylistki, knautie i rozchodniki. Zrobie kwiecista dla owadow, tam nic innego nie chce rosnac. I tak musze to wszystko z frontowej wysadzic. A tamta jest sloneczna cale lato wiec szansa na zakwitniecie heptakodium wzrasta.

Kasya napisał(a)

Wszystko dobrze wygląda ze stipą

Dla mnie stipa wyglada najlepiej z niebieskimi przetacznikami

I jeszcze znalazlam przy okazji poszarskiego z choiną Jeddeloh, tez lubie to połaczenie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:28, 03 lip 2024

Do góry
Cukinia

Rabarbar

Na kapuście też coś...

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:27, 03 lip 2024

Do góry
Ogórki też mają jakieś plamy... też opryskałam. Masakra

A z tej grządki nawet jednego jeszcze nie zebrałam...

Fasolka ładnie rośnie

Pnąca też, choć ostały się tylko 4 rośliny - resztę zjadł karczownik

Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:12, 03 lip 2024

Do góry
Galtonia od lat zimuje u mnie w gruncie bez żadnego okrywania..

Lotus elegance.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies