Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 20:43, 24 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
To moje Caradonny już za gęsto posadzone Może być 40-50 cm między nimi...

Aż poszłam zmierzyć odległości. Tam gdzie są posadzone co 70 cm to zachodzą na siebie - te dwie po lewej w tle. Między tą na środku a jedną z tych w tle jest 110 cm odległości i jest malutka przerwa. Za ro zobacz u spodu jak wąsko rosną przy podstawie.

Patrycja_KG_Lu 20:46, 24 cze 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Mam krwawnicę, miałam jedną, teraz mam z 20m2 samej krwawnicy Gdybym wiedziała to bym jej nie posadziła dobrze że te młode wiosną łatwo wyrwać

Rośliny Ci rosną bo o nie dbasz i mają dobre warunki, gratki

O dziwo w sezonie nie dbam oprócz odchwaszczania i podlewania. Na razie korzystają z tego co jest w przygotowanej ziemi. Masz jakiś sposób na nornice? Zjadają mi marchewy
Marcin89 20:51, 24 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Aż poszłam zmierzyć odległości. Tam gdzie są posadzone co 70 cm to zachodzą na siebie - te dwie po lewej w tle. Między tą na środku a jedną z tych w tle jest 110 cm odległości i jest malutka przerwa. Za ro zobacz u spodu jak wąsko rosną przy podstawie.

Dzięki za pomiary, przydadzą się. A nawet nie prosiłem

Patrzę na Twoje czosnki i mam pytanie. U mnie wyciąłem czosnkiem kwiatostany, by nie traciły energii na nasiona. Tak samo jak robię u tulipanów i narcyzów. Dobrze zrobiłem?
olciamanolcia 21:03, 24 cze 2024

ja dwie, a dwie mam gratis plus te siewki na dole doniczki. Dam je w brzozową, a siewki w przyszłym roku trafią też tam gdzie piwonie.

Ładne- co to za hortka?
Patrycja_KG_Lu 21:04, 24 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Dzięki za pomiary, przydadzą się. A nawet nie prosiłem

Patrzę na Twoje czosnki i mam pytanie. U mnie wyciąłem czosnkiem kwiatostany, by nie traciły energii na nasiona. Tak samo jak robię u tulipanów i narcyzów. Dobrze zrobiłem?

Zrobiłeś dokładnie tak jak w instrukcjach. To ja mam obsuwę czasową i nie wycięłam jeszcze.

Kwiatostany należy obciąć, nie usuwając przy tym całego pędu w drugiej połowie czerwca, najpóźniej w lipcu. Po ogłowieniu podziemne główki będą nawet dwa razy większe niż w przypadku, kiedy pozwolimy kwiatostanom się rozwijać.

Patrycja_KG_Lu 21:05, 24 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)

Ładne- co to za hortka?

Fraise Melba na brzozową.
Kordina 18:51, 25 cze 2024

A jedna czereśnia obrodziła tak, że trzy rodziny skorzystają i jeszcze zostanie.

O jejku! Szpaków u Ciebie nie ma?? U mnie jeden dzień wystarczy żeby omiotły całkowicie i do cna drzewo, ledwo parę się udało zjeść.
A jaka wypasiona, duża szkółka
ElzbietaFranka 22:02, 25 cze 2024

Krwawnice warto mieć w ogrodzie bardzo wdzięczna roślina.
Podobna do szałwi tylko nigdy się nie pokłada.
Rozsiewa się.

Tylko 2 doniczki kupiłam teraz mam jej sporo. Dużo jej pewnie usunęłam myląc ja z chwastami. Teraz tego błędu już nie popełniam.

Jesienią ucinam jej przekwitłe kłosy i rzucam na jakąś rabatę wiosna mam flance.
Patrycja_KG_Lu 12:54, 03 lip 2024

Kordina napisał(a)

O jejku! Szpaków u Ciebie nie ma?? U mnie jeden dzień wystarczy żeby omiotły całkowicie i do cna drzewo, ledwo parę się udało zjeść.
A jaka wypasiona, duża szkółka

Czereśnie nadal są, szpaków ani jednego Gaury z tej szkółki właśnie kwitną.

Patrycja_KG_Lu 12:55, 03 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Krwawnice warto mieć w ogrodzie bardzo wdzięczna roślina.
Podobna do szałwi tylko nigdy się nie pokłada.
Rozsiewa się.

Tylko 2 doniczki kupiłam teraz mam jej sporo. Dużo jej pewnie usunęłam myląc ja z chwastami. Teraz tego błędu już nie popełniam.

Jesienią ucinam jej przekwitłe kłosy i rzucam na jakąś rabatę wiosna mam flance.

Mam nadzieję, że trochę się wysieje, bo kupiłam jej tylko 2 sztuki.