Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 11:34, 03 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Coraz fajniej wszystkie rabaty wyglądają, po tylu latach pracy masz fajny efekt
Liliowcowa szaleje

To prawda jest czym zagospodarowywać miejsca, mam też kilka żelaznych wypełniaczy na każdą okazję. W zeszłym roku rozmnażałam Twojego bodziszka wspaniałego i ciągle mi go mało jeszcze obiedka mnie chwyta, więc potrzebuję dużo i też rozmnażam.
Ale i tak najbardziej żelazne i kwitnące u mnie to liliowce. Uśmiecham się do niektórych tymbardziej że delikatne kwiatkinu mnie nie chcą rosnąć, a liliowce owszem

Fajne też wyszło połączenie jarzębiny z wysokimi "babcinymi" liliowcami, przed nimi myślałam że wscisnę jeszcze od Madzi tego liliowca morelowego pełnego.
Magleska 22:51, 03 lip 2024

Ula przyjedz ,to wykopiemy tego liliowca i podzielimy
Urszulla 06:05, 04 lip 2024

Magleska napisał(a)
Ula przyjedz ,to wykopiemy tego liliowca i podzielimy

Po kwitnieniu, bo by mi serce pękło

Ostatnie 2 dni na prace ogrodowe zostały i chyba mi kręgosłup wysiądzie. Bo nogi już wysiadają. Wczoraj musiałam kosić, jeszcze takiej gęstwiny jak była nie miałam, mokro i ciepło, u mnie w trawniku połowa to koniczyna.
Idzie fala upałów to będę dochodzić do siebie.
A jeszcze muszę ciąć żywopłoty i drzewom wilki. I ogarnąć inne pilne sprawy.

Zrobiłam wczoraj kilka fotek:
Krwawnica od Ciebie bardzo się sprawdza na moich mokradłach, muszę ją podzielić po kwitnieniu. Bodziszek Cloud Nine ciągle kwitnie, obrywam przekwitłe kwiatostany.

Przesadzona budleja kwitnąć zaczyna, jedynie ucierpiał jej wzrost ho już nie osiągnie w tym sezonie 2,5m. Ale obok rośnie sadzonka białej budlei od Sylwi
Urszulla 07:17, 04 lip 2024

To miejsce żyje swoim życiem, jak łąka u Sylwi

Uwielbiam Śmiałka darniowego cały rok za zieloność, a w lipcu najbardziej za zwiewne kwitnienie. Hortensje w tym roku są nawodnione do bólu i mają olbrzymie kwiatostany.
Urszulla 07:26, 04 lip 2024

Hortensji od Anitki specjalnie nie cięłam mocno bo muszą być wyższe niż żywopłot z tawuł.

Za nimi Vanilka, którą też nie tnę bo ma być wysokim krzewem.
sylwia_slomc... 11:54, 04 lip 2024

U mnie wszystko żyje swoim życiem
Gosialuk 19:46, 04 lip 2024

Ula ale się zagęściło. Jak przyjadę to nie poznam ogrodu. Uważaj na zdrówko i nie przesadzaj z tym ryciem.
Anabelki rozmnażałaś z patyków? Mi kuzynka mówiła, że o wiele łatwiej rozmnożyć ją z sadzonek zielnych. Kurcze ja jakoś nigdy nie mam czasu, ale może i dobrze, bo się jeszcze nie wyrobiłam z sadzonkami.
Ta hastata fajnie wygląda na tej rabacie.
LIDKA 20:21, 04 lip 2024

Ula przyszła paczka. Dużo dorodnych sadzonek. Bardzo Ci dziękuję. Siewki tez fajne.
Zdjęcia nie zrobiłam bo poszłam od razu sadzić.

Dziękuję Ci serdecznie.
Urszulla 09:24, 06 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie wszystko żyje swoim życiem

Sadziec od Ciebie się pojawił na tej rabacie co żyję po swojemu,coś późno startuje. A ja ciągle myślę że nie przeżył . Jak tak pomyślę to zaraz pokazujęe kwiatostany
To lato sprzyja mi pogodowo na prace, staram się ogarnąć wreszcie kanty rabat. Taki priorytet na ten sezon. A jak są puste miejsca to jestem samowystarczalna, wsadzam własne sadzonki. Wczoraj dzieliłam dwa rodzaje żurawek.

Urszulla 09:32, 06 lip 2024

Gosialuk napisał(a)
Ula ale się zagęściło. Jak przyjadę to nie poznam ogrodu. Uważaj na zdrówko i nie przesadzaj z tym ryciem.
Anabelki rozmnażałaś z patyków? Mi kuzynka mówiła, że o wiele łatwiej rozmnożyć ją z sadzonek zielnych. Kurcze ja jakoś nigdy nie mam czasu, ale może i dobrze, bo się jeszcze nie wyrobiłam z sadzonkami.
Ta hastata fajnie wygląda na tej rabacie.

Ja z patyków rozmnażam, ale ciężko idzie. Rzeczywiście muszę spróbować z zielnych. Dzięki za info.
Hastata mnie zadowala, warunki ma ciężkie.
Ryję bo innego wyjścia nie ma. Generalnie ogrodu możesz nie poznać bo wrócił do etapów kompostownika. Pracuję nad tym żeby wyglądał lepiej.
Dużą rabatę skończyłam i ściągnęłam szmatę, to jest 4 rok od powstania. Tempo żółwia popracowałam nad kształtem, jeszcze nie do końca. Strach się bać ile mam pomysłów ciągle. Kto to ogarnie?

U fryzjera były astry od Madzi i brązowe trawki