Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 11:26, 03 lip 2024

Pisałyśmy z dziewczynami ostatnio o słabej kondycji judaszka Eternal Flame. Mój przeżył zimę ale potem widać było, że kompletnie mu miejsce nie służy. Zero wybarwienia. Mikre liście. Podsychał. Widocznie za mało słońca. No i coś go jadło. Ma wygryzione liście. Opuchlaki lub osy. Przesadziłam go obok tarasu do zrobienia ściany zasłaniającej cały bajzlownik techniczny. Tak wygląda obecnie w tydzień po przesadzeniu.
Kasya 11:30, 03 lip 2024

Na sąsiedniej ulicy widzę przejeżdżając, chyba taki a przynajmniej taki limonkowe liście i kolorowe przyrosty
Pięknie wygląda, w dobrej kondycji ma ekspozycję południowo zachodnią
Czyli patelnia do wieczora
TAR 11:43, 03 lip 2024

moj wyglada tak po odchorowaniu, byl w kiepskim stanie:

Ma przeswietlony cien i troche slonca, podłoże dosyc suche. Od razu ruszyl. Dwie wczesniejsze miejscowki mokre i bardzo sloneczne zabijaly go w oczach.
inka74 12:14, 03 lip 2024

Kasia, on na początku i na końcu sezonu powinien być mocniej wybarwiony. Nowe przyrosty w trakcie całego roku od bordowego do czerwieni przechodzące w pomarańcz i żółć. Baza zielona. Taki stan jak u Ani jest bardzo poprawny. Zmiana mu posłużyła. U mojego widzę poprawę. W sensie jeden młody listek jest bordowy a tego w ogóle nie było. Na razie też nie więdnie. Miejsce ma suche i słoneczne. Zobaczymy jak sobie poradzi. Ja będę chciała go dosyć nietypowo poprowadzić, zobaczymy, czy mi się uda. On jest z jednej strony płaski, spróbuję to wykorzystać.

Ania, ładnie wygląda. Zmiana widocznie mu służy.
TAR 14:27, 03 lip 2024

Moj podobnie z jednej strony jest dosyc plaski ale juz mu po roku galazki wyrosly.I tak go ustawilam, ze za tym plaskim ma pien od sosny. chcesz swojego prowadzic na ekran?
Bardzo sie ciesze, ze udalo mi sie mojego zdechlaka zreanimowac. A nie masz przypadkiem świerszczy? One tez taki pogrom w lisciach robia
LIDKA 22:43, 03 lip 2024

Iwonka
Masz jeszcze hortkę ruby anabelle?
Kupiłam dziś 3 szt do donic bo z metki niewysoka.
Kiedys pisałaś że się kładzie?
inka74 23:58, 03 lip 2024

Tarcia, tak chcę z niego zrobić coś podobnego do ekranu. Zobaczymy czy się uda. On ma zupełnie inny pokrój niż pozostałe moje judaszki.

Lidka - tak mam Ruby Anabelle. Nadal po kilku latach i krótkiego cięcia jest wiotka ale teraz u mnie dostała naturalną podpórkę w postaci sporej hakonki.
Agatorek 00:29, 04 lip 2024

No trochę podgryziony ten eternal. Ale może w nowym miejscu będzie mu lepiej.

A poza tym, to piękną masz dżunglę. Mam nadzieję, że uda mi się niedługo zawitać i obejrzeć na żywo
LIDKA 05:32, 04 lip 2024

Śliczna ta ruby.
Moje młode to niech rosną. Donice spore. Zobacze w przyszłym roku, najwyżej dostaną hakonkowe. Towarzystwo lub jakąś podpórkę.

Dziękuje Iwonka.
inka74 08:28, 04 lip 2024

Aga, ano podgryziony ale żyje i tego się trzymam absolutnie moja wina w tym temacie. W poprzednich latach takie wygryzienia miał Rising. Mam wrażenie, że judaszowce mają smaczne liście dla robactwa, miękkie, delikatne świerszczy raczej nie mam w dużych ilościach, może kilka jest bo wieczorem je jednak słychać. Widzę za to opuchlaki. Nie jest to jakaś ilość znaczna ale być może to one są tu sprawcami. W ubiegłych latach jeszcze widziałam jak osy wygryzają tego typu okrągłe dziury w liściach róż, w sumie nie wiem po co im to. Być może warto poszukać.
Do odwiedzin zapraszam w sierpniu. Teraz jest taki okres bardzo przejściowy. Ni pies ni wydra. Trawnik wypalony, hortki jeszcze w pełni nie kwitną choć już poziom niektórych zaawansowany.
Piękną dawkę zdjęć zapodałaś z Ameryki. Taki gotowy przewodnik. Super, że udało ci się wyjechać i tyle zobaczyć.

Lidka, niech ci ładnie rosną i zdobią. Kolor mają absolutnie unikalny. Zresztą bardzo fajnie też go zmieniają w trakcie przekwitania, delikatnie jaśnieją.