Ta roślina to Modrak sercolistny.
Musisz zostawić dla niego sporo miejsca. Nie pamiętam jak długo kwitnie, tak na prawdę to nie zwracam na to uwagi. Musiałabyś sprawdzić na stronie jakiejś szkółki, może tam jest taka informacja.
Ładnie rozjaśnia też trawa o białych liściac, jakiś miskant, ale nie mam na swoich zdjęciach, ja bardzo ją lubię.
Dziękuję Zanim wstąpiłam tu na forum, nie przepadałam za różami, były dla mnie za bardzo drapieżne. Nie znałam odmian i nie wiedziałam gdzie mam kupić. Dopiero tu na forum podglądałam w innych wątkach, nieśmiało pytałam i stałam się tak pazerna na rośliny , że ciągle było mi mało. No i doszłam do 80 sztuk i nie ma szans na kolejne, bo brak miejsca na rabatach, a jest jeszcze tyle pięknych odmian. Myślę, że u mnie ta piaskowa ziemia nagrzewa się szybciej i rośliny wcześniej startują, a może te odmiany wcześniej kwitną.
Aniu nie tnę ich, postępuję dokładnie tak, jak z ogrodowymi. Nawet nie wiedziałam, że można. Krzaki są ogromne, wg mnie mają dobrze ze 2 metry już. Mi to akurat pasuje, bo są w ostatniej linii w ogrodzie. Liście też są ogromne, zwłaszcza te z niższego piętra, poniżej kwiatostanów, nie jestem w stanie objąć ich aparatem z bliska nawet, mają jak nic ze 30 cm, a niektóre nawet i 40 cm. Tu na zdjęciu jeden z liści tych, które są bliżej kwiatostanów, czyli takiej średniej wielkości
Ta biało kwitnąca roślina to Modrak sercolistny, jest wieloletni. Przy ziemi ma duże liście wielkości rabarbaru. U mnie zakwitł po 2 latach od posadzenia, lubi wilgotne podłoże.
Też lubię oglądać szerokie kadry w innych ogrodach, wtedy widać coś więcej niż jedną, czy dwie rośliny. Sam portret jakiejś rośliny interesuje mnie wtedy, gdy widzę jak prezentuje się na rabacie z innymi roślinami.
Inka to bardzo fajny pomysł, srebro wpasuje się jakoś do tego żółtego? Tylko co by to mogło być? Musi być niskie, żeby dało radę i sobie rosło pod tą trzmieliną. Mogłabym to też posadzić centralnie po drugiej stronie, pod tym modrzewiem japońskim 'Mazanek'
Takie ciemne akcenty to też jest dobra myśl, i tak chyba więcej mi się tam nie zmieści na tych moich 'cudownie' wąskich rabatach Wrzucam lepszy widok, mam tam wciśnięte krzaki białych piwonii 'Shirley Temple'. Może właśnie ten czosnek główkowaty będzie też dobrym pomysłem? Przebije się przez te liście żurawek i będzie się bujał nad nimi Mam tu wystawę słoneczną, więc w sam raz.
Ja właśnie nie wiem jak na prawdę ma moja różyczka na imię, czy pokazywałaś już swoją? bo można by porównać. Herbacianych róż mam chyba z 10 sztuk w różnych odcieniach. Cieszę się że Idze spodobały się Elfiki.
Kto podpowie Double Delight, czy NOSTALGIA? Kupiona jako bezimienna.
Nasza miłość do bluszczu rozwija się przez te piękne liście
Nowe sadzonki winobluszczu trójklapowy Veitchi chyba się przyjął Mamy 3 sadzonki w różnych miejscach przy siatce.
Kupiłam kiedyś u Dąbrowskich 2 sadzonki jarzmianek (żeby sprawdzić czy dadzą radę u mnie). Dają radę. Niestety nie rozsiewają się a przydało by się tak z 15 sadzonek. I co mam zrobić? Trzeba będzie kupić. Przerażające.