Elu, witaj!
To ci trochę podeślę,jak dużo chodzić nie możesz
Milin
Clematis Jan Paweł.Wcześniej zakwitł dwoma kwiatkami.a teraz się namyślił na kwitnienie
a jak te od sąsiada, nie przechodzą do ciebie ?/
Mój śaisiad na granicy działki posadził 3 miskanty, non=stop przchodzą w moje rabaty,Miał przesadzić.I niec nie zrobił.Wkurza mnie to ,o czerpią siłę z moich rabat i podlewań.I osłabiają moje rośliny.I nadmiernie się wepchały.Tnę z mojej strony .Ale to cholerstwo za mocne .
Hortensje, róze masz piękne. Hortkę Sandej Freis i ja mam.Moja jeszcze młoda, może nie taka okazała, bo rośnie pod czereśnia.
Rózne trawy też ładnie się prezentują.
Pięknie to wygląda.
Już Basiu chciałam alarmować co się dzieje z Toba, ale jesteś więc spokój mi wrócił.
Malowanie domu to najgorsza robota. Tej roboty chyba nikt nie znosi. Jeszcze jak pogoda to dobrze, gorzej jak mokro i nie schnie ściana.
Nigdy nie wynajmowałam malarza zawsze sama malowałam pokój po pokoju i tak powolutku odmalowałam całe mieszkanie.
Dwa lata temu powiedziałam niech ktoś inny zarobi. Pomalował bardzo szybko i nie drogo taka złota rączka.
Ta hortensja to chyba z wanilek "sundae freise" - bardzo ładna.
Jola robota nie ucieknie. Nie przemęczaj się, do wyrka wskakuj.
Zrób sobie herbaty z goździkiem. Na 1 szklankę 3 goździki i 3 razy dziennie przejdzie na drugi dzień będziesz zdrowa. Wiem co piszę.
No widze, że już coś rośnie. Trawka skoszona rozsypana, czy przykryjesz to ziemią? Ja to kompost wiosną tak rozrzuciłam i teraz przykryję ziemią.
Piszesz, że musisz przesadzić 7 olbrzymów - trawy w to miejsce? Widzę, że tam masz trawy trznniki potem juki i jałowce płożące. Co z tym zrobisz jak te olbrzymy tam będą rosły.
Perowska bije na głowę wszystko co tam jest.
Mirka właśnie przyjechałam ze Śląska. Na razie hortensja jest NN u Kasi-Kindzi podobna i też nie wie co to za Horta.
U mnie na pewno jest metka przywieszona jak odczytam to napiszę.
Pogubić się można w tych nazwach. Horta taka sieka i owaka.
Aurelia ale ta hortensja koleżanki to ogrodowa nie bukietowa tak mi się wydaje. Musisz ją na zimę zabezpieczyć.
Ja sobie powiedziałam, że nigdy w życiu już nie kupię i nie posadzę.
U mnie kwitły bardzo słabo, bo zawsze mimo dobrego zabezpieczenia to nie kwitły wolę bukietowa wiosną przycinane. Zrób fotę nie z góry tylko z boku posmatrim.
Mam dwie i jednej już nie będę okrywała wiosną wykopię i dam ją w kąt jak nie zmarznie, a drugą powadziłam do donicy większej i będę do domu sprowadzała.
Sandej Freis mam w tym roku kupioną dużo za nią dałam 50 zł ale ładnie kwitnie na tle modrzewia i żwiru.
Nie wierzę, żeby hortensje nie pokładały się pod takim naporem wody jaki dostały ostatnio. Jak leje ciurkiem przez kilka godzin to nasiąkają i się pochylają. Jak kwiat ma 40 cm i pół litra wody w kwiatostanie to jak ma to znieść.
Byłam dzisiaj na spacerze w parku też się przebarwiają trzmieliny ale jeszcze blade kolory.
To moja dziwnie się przebarwia.
Horta Sandej Freis bardzo ładnie znosi deszcz ciężkie kwiaty ale sterczą. Te sterczące to twarde łodygi, pokładające się wiotkie pewnie młode odrosty.
Po prawej kwitnąca non stop.
Wanilla po prawej stronie foty bukietowa do wywalenia kwiaty w środku krzaka rosną. Dziewanna nie może się zatrzymać z kwitnieniem obcięłam i znowu zaczęła kwitnąc
To jest trawa, która wymarzła ale dalam jej szanse. Trawnik po skoszeniu, jak wysoka trawa to zaczyna zółknąć od ziemi, ale nisko wystrzyżona. Juz noce zimne.
Chciałam pokazać trawy na osiedlu za płotem duży klomb.
A następna fota to dla Kindzi odnośnie cisów taki mały żywopłocik na tym samym osiedlu wys. ok. 90 cm. Posadzony 2 lata temu. W tym roku bardzo wyrósł zresztą widać nowe przyrosty.
Monia jeszcze w zeszłym roku radziłam, a ty masz teraz tak ładnie. Zobacz jak fajnie wszystko rośnie.
Ale muszę poradzić odnośnie trawki.
Masz trawki brązowe są bardzo piękne między jeżówkami a tą żółtą. Zabezpiecz je na zimę bo wymarzają zresztą sprawdź w internecie.
One się pięknie przebarwiają w suchych bukietach robią się bordowe. i nie obcinaj jej na zime.
Też takie miałam i znowu pewnie nasadzę w przyszłym roku u mnie zmarzły bo je nie zabezpieczyłam.