Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 19:17, 29 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu trawiasta zachwyca
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:22, 29 wrz 2017

Do góry

Pani Elżbieto
Niewiem czy chce Pani ludzi wprowadzić w błąd ale ma Pani takie wpisy :

Taką wertykulacje przeprowadza sie w sierpnie pod koniec a w polowie wrzesnia nawozisz nawozem jesiennym.

Dopiero robilismy wertykulacje na wiosne i tak robimy do tej pory nigdy nie robilam w sierpniu czy jesienia.

Jeżeli nigdy Pani nie robiła w sierpniu to proszę nie sugerować ludziom aby robili wertykulacje w sierpniu skoro nigdy Pani tego nie robiła w sierpniu i na jesień .
Jesteśmy na tym forum aby sobie pomagać a nie gdybać.
Jeżeli coś żle doczytałem czy zrozumiałem proszę moderatora o usunięcie tego postu.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 17:54, 29 wrz 2017

Do góry
Aurelia. Też tak robię zaglądam i.obserwuje dużo wątków. Też. Się. Dużo wpisuje ale też dużo ogrodniczej ma mój wpis gdzieś wiec juz nie liczę na.odwrotna wypowiedź i pomijam milczeniem.

Przyszłam się pokajać! Elu, ja Twój watek poznałam, zanim wpisałaś się u mnie. Ze wspomnieniem swoim o takiej orce na ugorze jak u mnie . Trochę mnie życie sponiewierało pozaogrodowo i ciągle czasu brak. Ironią jest to, że czytam Twój wątek na bieżąco, a słowa z siebie nie wydałam. Przepraszam!
Edit: Nie napisałam przecież, że pięknie masz! Też tak chcę!
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:18, 29 wrz 2017

Do góry
marcin544 napisał(a)

A jak ktoś nie przeprowadził w sierpniu to ma czekać do wiosny ?
Ja jutro wertykuluje bo nie chce aby siano gniło sałą zime

Jak nie chcesz siana trzymac to wertykuluj wolna wola.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:16, 29 wrz 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
Mam pytanie-po skoszeniu trawnika-dojrzałam dosyć sporo filcu i suchawej trawy-chcę to zwertykulować ( trawnik do tej pory nie miał takiego zabiegu,bo był młody). Czy jeśli przy deszczach nie zdążyłam nawieźć jesiennie trawnika-mogę to jeszcze zrobić?Zaraz po wertykulacji?
Czy tylko nawieźć?[/quote

Kasiu mam trawnik cztery lata mialam z nim problemy w pierwszym roku, bo byl siany koniec czerwca a pozniej przyszly upaly i trwaly i trwaly. Natrysi z woda chpdzily 3 razy w ciagu dnia robila sie skorupa bo slonce wysuszalo trawa nie miala sily sie przebic wschodzila przeroznie. Jak zeszla zaczela zolknac, cyrk na kolkach z tamtrawa. Skosilismy po skoszeniu zmiana na lepsze. W pierwszej polowie wrzesnia dalam nawoz jesienny trawa po dwoch tygodniach nie do poznania tak rosla, ze kosilismy co tydzien.

Wiosna nie wertykulowalam 2x nawoz wiosenny kwiecien i czerwiec rosla szybko.
Nie wertykulowalam byl filc ale machnelam reka. Dopiero robilismy wertykulacje na wiosne i tak robimy do tej pory nigdy nie robilam w sierpniu czy jesienia.
Mam trawnik jak dywan i zielony nie zolty. Ciety na 5 lub 6 cm kosiarka traktorkiem. Ja mam trawnia duzo wiec wychodze z zalozenia, po co wertykulowac ja wiosna tez trzeba. Trawa gnije wtedy jak sie chodzi po niej w zimie.
Jezeli gnije zima to cos nie tak bylo z siewem jesiennym.

Kazdy robi tak jak uwaza jezeli ktos sie pyta to radze a jak zrobi to juz jego sprawa.

Pozdrawiam.
Ogród Cioci cz. 3 16:52, 29 wrz 2017

Do góry
Wiem, ze czekacz na plomken klonu z przodu, ale za tym klonem tez klon na przeciw zoltego krzaczka, ladny kolor.

Mialam kilka klonow i juz koniec nie ma mocnych dla nich ciagle sie marnowaly i nie wiadomo z jakiego powodu.

Widzialam mnostwo klonow w arboretum w Rogowie. Cos cudownego, chyba na moim watku sa foty.

Pozdrawiam.
Ogród Cioci cz. 3 16:41, 29 wrz 2017

Do góry
Malgosiu pokazuje to co mam najladniejsze o tej porze w ogrodzie. Krzaki zmieniaja kolory wiec i ladnie sie robi. Malgosiu chce jeszcze posadzic miedzy te berberysy trawe mulinie kupilam 3 tytulem proby jest tam dosyc miejsca.

Zeby tylko mrozu nie bylo to beda dlugo piekne.
Ptasi gaj 16:13, 29 wrz 2017

Do góry
Bylam dzisiaj w Lazienkach jeszcze liscie na drzewach nie źołkna, trawki tez sa piekne. Mnóstwo wycieczek zagranicznych.

Myslicie, ze spaceruje sobie, ale te spacery z musu z corka.

Bluszcz przepiękny zimozielony. Ten bluszcz pnie sie po bardzo duzej akacji. Pszczół na nim odgromowa

Ptasi gaj 16:10, 29 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Elu, co to za trawa afrykańska, o której kilka razy piszesz przy zdjęciach. Mnie ona wygląda jak miskant.

O trawach afrykańskich pisał Surowiński http://www.trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/pochodzenie-traw-menu-2/95-trawy-afrykanskie.html
Wymienia ich trochę, ale żadnej tej wielkości i z takimi kwiatostanami. Są np. piórkówki afrykańskie (to też nie taki kwiatostany), ale żadna u nas nie zimuje.

Kasiu to Miskant sinensis "afryka", mam kupiony miskant chinski "Ghana", ale bardzo mizerny jest na rozsadniku chyba bede go musiala wziac do domu zeby zime przetrwal.

Kasiu pewnie to tylko taka nazwa Afryka, Ghana. Bo czerwona w naszym klimacie daleko jej do czerwonosci, bo albo nie ma pogody albo przyjdzie mroz i wszystkie rowno wygladaja czyli szare.

Rzuj gozdzika mowie ci ze pomaga.
Ptasi gaj 16:03, 29 wrz 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Elu te słoneczne widoki zachwycająceStrasznie mi się podoba poza trawiastą właśnie ta rabata przed tujami. Jest taka uporządkowana

Malgosiu chcialam moze w pezyszlym roku wstawic trawe mulinie miedz irgi. Tytulem proby wstawie trzy tam jest jeszcze mkejsce.
Ptasi gaj 12:23, 29 wrz 2017

Do góry
Nikt do mnie nie pisze sama do siebie. Dobrze ze skosilam trawkę i liście zgrabilam. Trawka mimo słońca była mokra i złe się kosila ale dwa dni i się wyrówna.

Elu te słoneczne widoki zachwycająceStrasznie mi się podoba poza trawiastą właśnie ta rabata przed tujami. Jest taka uporządkowana
Ogród Cioci cz. 3 11:51, 29 wrz 2017

Do góry
Małgosiu jeszcze lato u ciebie ale jesień juz puka. Bluszcze juz sie czerwienią

Dzisiaj piękna pogoda oby jak najdłużej. Grabie liście bo brzozy jak nigdy o tej porze juz nimi sieją.

U mnie też już liście lecą.Dzisiaj słońce ale zimno
Ogrodowe kreacje 11:36, 29 wrz 2017

Do góry
Wiem ze roboty każdy ma dużo
Ptasi gaj 11:34, 29 wrz 2017

Do góry
Aurelia. Też tak robię zaglądam i.obserwuje dużo wątków. Też. Się. Dużo wpisuje ale też dużo ogrodniczej ma mój wpis gdzieś wiec juz nie liczę na.odwrotna wypowiedź i pomijam milczeniem.
Ogród w otulinie Biebrzy 09:33, 29 wrz 2017

Do góry
Hania widzialam caly watek juz mialam napisane cos przycisnelam i zniklo. Napisze wieczorem bo czas mnie goni.
Ogródek Iwony II 09:04, 29 wrz 2017

Do góry
Masz tez piekny ogrod. Kazdy ma inny bo taki sobie wymyslil, sadzi i przesadza i mysli co by tu zmienic bo gdzies cos widzial pieknego.
Ja po kazdych cichych odwiedzinach ogrodow na forum przez pol nocy mysle jak to skopiowac u mnie, potem wlacza mi sie w mozgu hamulec a kto to bedzie obrabial te wszystkie zmiany.

Wiec coraz czesciej rezygnuje z przebudowy. Zmieniam tylko tam gdzie rosliny slabo rosna.

Dalam sie podpuscic na wiosne byl szal na kupowanie roslin przez internet na forum. Tez kupowalam w nadmiarze i rosliny slabo rosna bo przychodzilo takie byle co a pozniej za miesiac w tej samej cenie w szkolkach o wiele ladniejsze rosliny mozna bylo kupic.

Takie moje rozmyslania na temat chciejstwa.
Np. Rabata Bacowej z rozchodnikami, hortami i trzcinnikami tez bym chciala przeniesc nawet mam miejsce, ale takicH efektow moglabym sie spodziewac za 3 4 lata to dla mnie za długo jestem niecierpliwa wiec daje sobie spokoj.
Zawsze moge zawitac Do Bacowe i poogladac.

Tez masz sporo ciekawostek w nasadzeniach. Wczesniej tez zagladalam.

Pozdrawiam.
Ogródek Iwony II 08:39, 29 wrz 2017

Do góry
Iwona caly przeglad posadzonych traw jaet na moim watku na str 207 i nastepne jak chcesz to zobacz.

A odpowiedz na str 239. Jeszcze ew zrobie szkic ale mysle, ze jak zobaczysz to ci wystarczy.
Ogród bacowej 08:35, 29 wrz 2017

Do góry
Ewa caly przglad jak powstala rabata trawiasta jest na moim watku str 207 i nastepne, jak chcesz to zobacz. Powstala na plaskim terenie.
Ptasi gaj 08:33, 29 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Elu, piękna ta twoja trawiaste. W jaki sposob masz tam posadzone trawy? Moglabys naszkicowac plan nasadzen? Tak odręcznie wystarczy. Jakie tam masz miałam tu? Bo z przodu masz rozplenice?

Zobacz w moim watku na str 207 i nastepne tam caly przeglad. Za wyjatkiem zebrinusa ktory zmarzl i posadzilam w to miejsce rozplenice po roku zebrinus sie pokazal i i teraz w jednym dolku mam rozplenice, zebrinusa i proso ktore sie rozsialo.
Ptasi gaj 07:20, 29 wrz 2017

Do góry

Elu, piękna ta twoja trawiaste. W jaki sposob masz tam posadzone trawy? Moglabys naszkicowac plan nasadzen? Tak odręcznie wystarczy. Jakie tam masz miskanty? Bo z przodu masz rozplenice?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies