Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:33, 14 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Kasiu, ciesze się razem z tobą z roślinek............ale big zakupy................szaleństwo, ale my tak właśnie na początku naszej ogrodowej drogi szaleliśmy, bardziej z ogrodem niż z domem, byle jak najszybciej było ogrodowo..............sadzenie to największa przyjemność tylko mądrze, ja się uczyłam na błędach, ale z gliną nigdy nie miałam doświadczenia, instynkt jakiś we mnie czuwał, że rabaty mus usypać wyżej

Magnolia Yellow River takiej szukaj, napisałam Ci u mnie miłego sadzenia kochani

Aga- pewnie błedów się nie ustrzegę, ale zależy mi by posadzić jak najwięcej roślin, będą miały czas żeby sobie spokojnie rosnąć. Takie zakupy robiliśmy w pierwszym roku - no może nie aż takie- , drugi to był lekki odpoczynek, koncentracja na drewutniach itp. i nadszedł czas na kolejne nasadzenia.

Ceny wiadomo jakie są i nie zawsze można pozwolić sobie na duże okazy. Właśnie dlatego kupujemy mniejsze, ale więcej. Poczekamy troszkę by dorosły, a przez ten czas cieszyć się będziemy z takich malutkich.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:57, 14 mar 2014

Do góry
Kasiu, ciesze się razem z tobą z roślinek............ale big zakupy................szaleństwo, ale my tak właśnie na początku naszej ogrodowej drogi szaleliśmy, bardziej z ogrodem niż z domem, byle jak najszybciej było ogrodowo..............sadzenie to największa przyjemność tylko mądrze, ja się uczyłam na błędach, ale z gliną nigdy nie miałam doświadczenia, instynkt jakiś we mnie czuwał, że rabaty mus usypać wyżej

Magnolia Yellow River takiej szukaj, napisałam Ci u mnie miłego sadzenia kochani
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 19:56, 14 mar 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Iza się rozszalała

Tylko tak sobie myślę czy ta magnolia nie jest za blisko ogrodzenia posadzona?...a może tylko na fotce tak widać?

Co do lawendy to może masz tą "brzydszą" odmianę,która wiosną wygląda niezaciekawe,ale latem pięknie kwitnie?

Buziaki

lawenda niestety uschła i ja nie chcę czekać do lata muszę mieć coś ładnego już teraz, bo oglądam to codziennie z okna mojego salonu.
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 19:54, 14 mar 2014

Do góry
Iza się rozszalała

Tylko tak sobie myślę czy ta magnolia nie jest za blisko ogrodzenia posadzona?...a może tylko na fotce tak widać?

Co do lawendy to może masz tą "brzydszą" odmianę,która wiosną wygląda niezaciekawe,ale latem pięknie kwitnie?

Buziaki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:40, 14 mar 2014

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Witam,
Ja nabyłam ostatnio małą sadzonkę podobno właśnie żółtej magnolii. Jesienią zakupiłam czerwoną magnolie jak tylko zakwitną o ile zakwitną napewno pochwalę się fotkami.

Witaj Moniko, zapraszam do prezentowania swoich magnolii u mnie pełno jest tych wszystkich odmian w sprzedaży, ale tak naprawdę magnolia dla większości to magnolia, a ja chciałabym żebyśmy porównując rozpoznawali swoje odmiany w ogrodach
System automatycznego nawadniania 18:17, 14 mar 2014

Do góry
Witam,

mam taki nieduży ogródek przydomowy. W ogródku jest niewielka magnolia, altanka (3x3m) oraz drewutnia (1x3m). Reszta ogródka to trawa

Z pomocą programu do gardeny zaprojektowałem sobie taki mały systemik. Czy rozmieszczenie spryskiwaczy jest ok? Gdzies może jest za gęsto?

Oczywiscie docelowo nie będzie to system gardeny. Będzie to Rain Bird 1804 z dyszami VAN. Gardeny użyłem bo jest prosta i szybka w obsłudze.

Dzięki wielkie za sugestie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:49, 14 mar 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
rozsuń kosówki.
Leć, poczuj wiosnę, od jutra jakaś paskudna pogoda ma być.

mam nadzieję że nie zrobiłam Ci przykrości moją reakcją, nie miałam takiego zamiaru.

Marta, tu nie chodzi o robienie przykrości, ja się nie obrażam i nie urażam za byle co i tak podchodzę do ludzi, więc mam nadzieję, że i ja nie wywołałam żadnych negatywnych emocji. Na pweno nie miałam zamiaru. Zapytałam czy na pewno, bo jakoś tak za łatwo poszło z tym rysunkiem. No musisz uwierzyć, że ja nie widzę tak jak Ty i zawsze mam wątpliwości czy to tak da radę i czy ma sens. Jeśli jest do przyjęcia, to fajnie, bo nie muszę męczyć ciebie i siebie (zadręczać).
Dzięki jeszcze raz.

Przyszły dwa pudła róż. Idę rozpakować, bo mnie ciekawość zżera jak wyglądają te w donicach (pani pisała, że są spod folii, więc mają liście).

Rozkwitły 2 iryski, ale zdj. wieczorem. Też są fioletowe, ale i tak śliczne.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:58, 14 mar 2014

Do góry
rozsuń kosówki.
Leć, poczuj wiosnę, od jutra jakaś paskudna pogoda ma być.

mam nadzieję że nie zrobiłam Ci przykrości moją reakcją, nie miałam takiego zamiaru.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:39, 14 mar 2014

Do góry
jak coś ujmować to lawendę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:39, 14 mar 2014

Do góry
jak oceniasz?- kosówki i róże zajmują po ok 50 cm ( średnica kółka?) Docelowo kosówki napewno będa szersze a róże chyba tyle będą miały.
Chyba że będziesz mocno ciąc kosówki to tak po latach z 70 osiągną. Ale narazie możesz założyć 50 cm.
Na szałwię potzreba ze 30 cm, a carex ze 40cm, lawenda 45-50 cm ( zależy która i jak się ma )
Z tego rysunku dobrze się czyta samo założenie, wielkości już nie zbyt, a to może być ważne, szczególnie później. Dlatego pytałam czy się to zmieści
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:26, 14 mar 2014

Do góry
tak, jeszcze z 1 cm w lewo kosówka żeby nie była za bardzo na środku.
Aga, ja wiem że Ty się nie pogniewasz jak coś Ci wytknę, więc nie obawiam się pisać.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:12, 14 mar 2014

Do góry
Ej, piszę że dobre nie żeby klepnąć i tyle. Dobre bo mnie podobają się własnie te rytmy. Może troszkę gubia sie już w plamie lawendy po prawej, ale w realu pewnie nie bedzie się tak tego czytało. Trzymaj się tych rytmów.

Jak teraz patrzę, to myślę że mońza Baronesse przesunąć w prawo, albo nawet w prawo i wgłąb lekko, a może jedną z trójek kosówek rozbić i jakąś pojedyńczą dosunąć bliżej brzegu. Ale nie wiem napewno, trzeba spróbować.

Dla mnie jest ładnie bo to jest spójny, powtarzalny układ. Jest 'matryca' i akcenty.
Ile carexów?- tak na oko około 10-12 by tu się przydało
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:44, 14 mar 2014

Do góry

Ładnie to ułożyłaś, tylko czy tam się tyle zmieści?
Carex bardzo by się tam przydał, ja bym go wciskała nawet kosztem lawendy, czy jednej kosówki.
Bo carex uspokoi towarzystwo.

Tylko gdzie Ty biedna znowu wyniesiesz te nadmiary?
Początkowo róże moga troche górować nad resztą, tak nawet za bardzo. Wtedy byłoby lepiej żeby były bardziej z tyłu. Ale z czasem będzie dobrze.
Chyba nie dokupuj róż, tam juz jest duużo sztuk

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:16, 13 mar 2014

Do góry
Przeklejam z wcześniejszych stron wątku plany dotyczące rabaty koło tarasu

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jeszcze jesteś to powiedz czy idę w dobrą stronę
Mam zamiar zrobić rewolucję na tym półkolu przy tarasie, tam gdzie obiedki, kosodrzewina...
Natchnęło mnie to zdjęcie u Kwiatka Holandii - trzecie od dołu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=286
Denerwuje mnie ten misz masz i chciałam zostawić tam:
- kosówki - rozstrzelić po rabacie, ale jeszcze nie wiem jak, pojedynczo, dwójkami, trójkami?
- lawendę
- różowe róże, ale nie umiem zdecydować się na jedną czy dwie odm.
- Amazon Mist - to inspiracja z tego zdjęcia
- szalwie od Finki
Nie za duzo? Nie wiem co począć z sasankami, floksami szydlastymi, powojnikiem Arabella, przetacznkiami niskimi różowymi, goxdzikami niskimi różowymi. Czy to wszystko zabrać, a dosadzic multum cebulowych (czosnki tam mam i narcyzy), żeby wiosną było ładnie?

Magnolia napisał(a)
Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy.

Dokładam aktualne zdjęcie tego półkola (makabrycznie to wygląda z góry!!! dobrze, że z poziomu człowieka jest lepiej, choć też niezbyt dobrze), bo chcę tu rozplanować jak trzeba, bo i tak mały mix muszę tu zrobić, a zmotywowała mnie pani wysyłając róże (jutro będą). Co prawda większość z nich to Stadt Rom, ale oczywiście mam 3 dodatkowe właśnie na tą rabatę - Leonardo da Vinci. Niestety (dla architektów krajobrazu ) będzie nakokoszone różowymi różami, bo moje oczęta nie umieją sobie odmówić niektórych odmian, więc chociaż tu będzie mix. Ale tylko różne odcienie różowego, tak dla złagodzenia.

No to uwaga - tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Za raz będę produkować plany i plamy i prosić o pomoc i korektę moich myśli. To było tylko tytułem wstępu.

Ogród niby nowoczesny ale... 19:42, 13 mar 2014

Do góry
beta napisał(a)
wróciłaś?

Beata...wróciłam ja tylko 50km od granicy byłam i od razu wracałam.
Dłuższy wyjazd chyba w maju...

leon60 napisał(a)
Czekam niecierpliwie na gabiony

Jeszcze troszkę poczekasz...nie mam zdjęć z rozładunku...cyknę coś w sobotę

magnolia napisał(a)

mnie one podobają się bardzo w donicy. Bardzo. Takie krzywe właśnie.
Tylko zimy, takiej porządnej mogą w niej nie wytrzymać

O Magnolia wpadła dawno Cię nie było...fajnie, że czasami i do mnie zaglądasz...
Mówisz, że krzywe mogą być?? Nie "kulkować"?
One są tymczasowo wsadzone do donic a jeśli zostaną na dłużej to zimę spędzą w garażu tak jak bukszpany...
Ogród niby nowoczesny ale... 17:32, 13 mar 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
I wykopałam 2 cyprysiki nana coś tam...bo rosły w miejscu przyszlego gabionu. I różę wykopałam ale fotki nie mam
I korci mnie aby je w kulkę ciachnąć... chociaż wiem, że ich się niby nie tnie

mnie one podobają się bardzo w donicy. Bardzo. Takie krzywe właśnie.
Tylko zimy, takiej porządnej mogą w niej nie wytrzymać
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:20, 13 mar 2014

Do góry
Niusy z ostatniej chwili, wracam właśnie z Obisia z nowym patykiem moim wymarzonym

Patyk wygląda żywo......posiada już pąki w tym jeden kwiatowy......posiada jeszcze to najważniejsze bryłę korzeniową to magnolia Genie

Specjalne podziękowania dla Kasi z ogrodu pełnego złudzeń i niespodzianek za info i emusiowi mus extra podziękować
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:48, 13 mar 2014

Do góry
wiecie co?- zmieniam zeznanie. Iryski zmieniły kolor na niebieski.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:11, 13 mar 2014

Do góry
Gosiu u mnie dopiero 1 kwitnie,drugi zaczyna. Nierówno wychodzą, niektóre jeszcze mają po 1.5 cm dopiero.
Tak, nie są granatowe jak się spodziewałam, tylko takie głęboko fioletowe.
Ale nie przeszkadza mi to, teraz każdy kwiatek cieszy.

Czosnki Krzyśki już wychodzą u Ciebie?- u mnie chyba Purple Sensation wyłażą, a Krzyśków nie widać ( chyba że to także Krzyśki, ale nie wszystkie, mało trochę).

Szklarnia super, super!!!
Pszczelarnia 10:44, 13 mar 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Tydzień temu Ola zrobiła pyszna tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej właśnie z jeżynami z zamrażarki. Była pyszna, lekka, słodka i kwaśna.

Tak, ja chyba najbardziej lubię jeżyny na cieście kruchym, oprócz na surowo oczywiście.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies