Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 20:26, 05 cze 2020

Do góry
Miałam gości... napiszę, by nie było, że nic nie mówiłam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:20, 05 cze 2020

Do góry

A co to jest po prawej, niby błyszczące liście?
I z drugiej strony koło funki?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:20, 05 cze 2020

Do góry
Na przedpłociu szaleje kocimiętka.

Mimo swego naturalnego rozwichrzenia jakoś współgra z najbardziej uregulowanym fragmentem poczynionych przeze mnie nasadzeń.

Bardzo mnie w tym sezonie zaskoczyły rodgersje. Mam dwie i obie zanotowały znaczny przyrost masy. Do tej pory zwykle wypuszczała jeden listek.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:18, 05 cze 2020

Do góry

Czy to jest tawuła van houtte? ile lat ma - i przycinasz od razu po kwitnieniu - jak zalecają? I nic pod nią nie rośnie?
Piękny okaz. U mnie dopiero mini mini

A po prawej żurawki z jaką trawą masz?
Przerabianie ogródka pod swój gust 20:17, 05 cze 2020

Do góry
A to jedno z dan Nie cierpie robactwa a przyszlo mi takim czyms karmic jako jedno z kilku pozywien.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:15, 05 cze 2020

Do góry

Jakie to są tuje - ta stożek i za nią? A za nimi co zielonego masz? Żywopłot?

Lubię zaglądać do Ciebie
Przerwa na kawę... 20:14, 05 cze 2020

Do góry
Helen, jak mnie coś męczy to chodzę i kombinuję jedno poprawiłam a teraz z drugiej strony powstał problem

Dzięki takiemu zaokrągleniu powstała dosyć spora część żwirowa. Teraz do zdjęcia zdjęłam donice coby wam pokazać problem i widać gdzie doniczki stały

Przez przypadek postawiłam tam misę wysadzając tulipany i... pomyślałam o zagłębieniu z wodą i 1-2 roślinach wsadzonych w żwirze.

1 - płytka misa-poidełko,/zagłębienie
2 - hosta i coś trawiastego co wytrzyma w półcieniu - jest coś takiego?

Mniej więcej taki układ tylko trawa lub coś trawiastopodobnego większego. Liliowiec Stella radzi sobie tam obok dobrze, może inny większy dałby radę? Tam jest półcień - światło tylko rano. Trawy słońca potrzebują. Więc chyba one nie. Nawet hacone u mnie na glinie w cieniu ma problem. Mam sporo kosaćca syberyjskiego - może jego tam dać? On potem bardzo ładne liście ma.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:09, 05 cze 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
U mnie dziś leje jak z cebra…
Wzięłam w końcu wolne

Ale pomimo deszczu pojechaliśmy po roślinki z mężem.

Jestem u Ciebie na bieżąco. Podziwiam nowy placyk i palenisko, nowe roślinne zakupy. Wiele pracy wykonaliście, ale chyba było warto, bo ogród Ci pięknieje.

Łubiny kojarzą mi się z koloniami. Miejsca, do których jeździłam były bogate w łąki, a na nich rosło to, co dzisiaj zapraszamy do ogrodów ozdobnych.
Pierwsze łubiny w ogrodzie miałam z okolicznych rowów. Wyginęły niestety. Te z siewu i samosiewu wolą się plątać gdzieś pod płotami. Ten jeden zdecydował się rosnąć na rabacie.

Lawenda startuje.

I Twoje ulubione.

Znowu na wsi 20:06, 05 cze 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Dzisiaj na spacerze w Parku w Oliwie

Jak jestem w Gdańsku zawsze tam zaglądam. Szkoda, że te nasadzenia takie jednorodne, azalie kwitną wiosną, jest pięknie, a całe lato nic
Ogród bez roweru 20:06, 05 cze 2020

Do góry
Mary napisał(a)

Exotic Emperor przed domem sadziłam jesienią 2016, czyli kwitły teraz trzeci raz.
Chyba je wykopię w czerwcu.

Tulipanowy wątek pewnie już znalazłaś
https://www.ogrodowisko.pl/watek/134-tulipan-tulipa

Piękne! Zachwycam się
Problem ze świerkiem 20:04, 05 cze 2020

Do góry
Czołem Ogrodnicy

Mam problem z jednym świerkiem. Własnoręcznie go zasadziłem, pielęgnowałem przez kilka ładnych lat a ostatnio zobaczyłem, że zrobił się cały brązowy. Poza tegorocznymi przyrostami. Widać to na zdjęciach.

W zeszłym roku sąsiadka podsypała jakiś nawóz. Pod drzewkiem było prawie biało - granulki. Wybrałem ile się dało, ale pomimo tego sporo zostało.

Teraz wygląda jak wygląda.
Czy jest szansa na 'zazielenienie' go w całości czy już to co jest brązowe zostanie brązowe lub w przyszłości łyse z zielonymi końcówkami?

Miłego weekendu

Ogród do odnowy 19:59, 05 cze 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Pierwszy kwiatek bodziszka oxfordzkiego

Gosia, czy masz doświadczenie z tym bodziszkiem - czy ślimaki rzucają się na niego czy omijają z daleka Kolorek wielce mi pasujący
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:58, 05 cze 2020

Do góry
asmach napisał(a)
Pomocy! Czy to grzyb? Czym spryskać?

U mnie to samo, asmach wiesz już może co to takiego?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:56, 05 cze 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
A u nas nareszcie deszcz jupi Szkoda, że na weekend jakmmialam pielić skarpę z irgą Chyba nigdy nie uda mi się jej wypielić

Może odparuje i spełni się Twoje marzenie o pracach ogrodowych. Mnie czeka pielenie w warzywniku i z brzegu rabat. W pracach przeszkadza mi ciemność albo deszcz.

Gdyby było cieplej truskawki, byłyby wcześniej.

Sezon 2017 u Hanusi 19:53, 05 cze 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Bardzo kiedyś lubiłam brodzić w takiej wodzie, ale potem też mi się wydawało, że nie wejdę. Ale córka mnie namówiła i stało się. Po takim spacerze inaczej krew krąży w stopach i wcale nie jest zimno w stopy, tylko właśnie gorąco po wyjściu. Należy tylko natychmiast osuszyć.
Pozdrawiam

Sasanki !!!!! Kocham je. Mialam je kiedyś na balkonie i tak jakos nie wiem dlaczego strasznie mi sie spodobały.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:51, 05 cze 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Haniu, pięknie przy tarasie... i jak super masz obudowany, jakoś wcześniej nie zwróciłam uwagi.

Taras ma akuratną wielkość, żeby między słupkami powiesić hamak, a na reszcie powierzchni ustawić fotele i stoliczek kawowy. Zmieściłby się jeszcze leżak.
Na etapie budowy domu niestety nie byliśmy w stanie przewidzieć, że będzie nas stać na tak duży taras i zadaszenie obejmuje tylko część tarasu. Można by to poprawić, ale już nam się nie chce. Obudowa poprawia estetykę całości.
Latem to moje ulubione miejsce. Bardzo zależało mi, żeby było intymnie.

Wzdłuż tarasu biegnie tzw. długa prosta, czyli najdłuższa ogrodowa rabata. Ma ponad 40 metrów.

Jej początek to cienisty zakątek odzyskany po wycięciu ognika.

A koniec to narożnik drzewiasto- krzewiasto- trawowy.

Sezon 2017 u Hanusi 19:48, 05 cze 2020

Do góry
Kasiu, Jarosławiec był przy okazji zdobywania kolejnej latarni przez wnuka, zostało mu z całego zestawu jeszcze 3 do kompletu. Oczywiście polskie, bo mamy ich nad morzem chyba z 15. Mam nadzieję na kolejne wycieczki. Dla Ciebie szum sosen na wydmach.

Ogród bez roweru 19:45, 05 cze 2020

Do góry
W moich działaniach z tą hortensją panuje pewien eksperymentalny chaos. Do tego była przesadzana. Musiałam trochę pogrzebać w notatkach i zapiskach, żeby odtworzyć, co ja robiłam.

Więc...
Ponieważ ta hortensja czasem nie kwitła to zamiast ściąć ją wiosną, postanowiłam eksperymentalnie ściąć ją wcześniej, w grudniu 2017. Część ścięłam nisko do ziemi, a części obcięłam tylko wysokie pędy.

W czerwcu 2018 (gdy jeszcze pamiętałam, które są które ) postanowiłam to porównać.
Tak to wyszło. Początek czerwca.

Niecięta

Cięta

Potem kwitły i te niecięte i te cięte i różnica nie była zbyt widoczna.
Z tym, że ja nie obcięłam jej raz, we wcześniejszych latach była cięta, więc już i tak się trochę zagęściła.
Widać na zdjęciach pojedyncze wysokie pędy bez kwiatów, które zdarza jej się wypuszczać.
Hortensjowo 19:44, 05 cze 2020

Do góry
Helen napisał(a)

Piękny! zapomniałem mojemu zdjęcie zrobić, muszę lecieć na dwór znowu . Czy to jest mieczyk bizantyjski czy mieczyk dachówkowaty?

Helen, zapisuję się na stałe do Ciebie . A do donicy myślałaś może o molinii jakiejś? Ja mam "Heidebraut" i "Edith Dudszus". Liście mają około 30 - 40 cm, a wyżej są zupełnie ażurowe kwiatostany.

Pozdrawiam
Mariusz
Ogród do odnowy 19:41, 05 cze 2020

Do góry
Pierwszy kwiatek bodziszka oxfordzkiego

Ten wściekły róż bije po oczach, zdjęcie tego nie oddaje.

Dwie perfumowane azalie, ale która jest która?

Chanel i Soir de Paris

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies