cześć! Możesz wynieść tę trawę do kompostownika, do lasu, gdziekolwiek? To się nie rozłoży, będziesz miała taką górkę zawsze, trochę mniejszą może, ale porośnie trawa i chwastami za chwilę jak zostawisz to dookoła nasadzisz i bedzie ładnie a toto bedzie straszyło?
do słońca na suszę jeżówki, trawy (miskanty, kostrzewy, stipa =ostnica cieniutka pony tails - tę ostatnią możesz wysiać i mieć swoich milion sadzonek), werbena patagońska która przezimuje Ci albo nie ale na pewno się wysieje i z warunków bedzie zadowolona. Cokolwiek nie posadzisz pierwsze parę tygodni/miesięcy bedzie trzeba podlać jak bedzie sucho i gorąco. Szałwie, wszelkie rośliny o niebieskich/srebrnych liściach (ale nie hosty hehe). Nawet hortensje bukietowe dałyby radę pewnie, ale w dołku dużo kompostu i obornika bym dała.
Możesz spróbować kupić też hydrożel, widziałam na alledrogo 10 kg za 100 zł, mieszasz w dołek pod korzenie rośliny, trzyma wilgoć.
poczekaj aż urośnie. Jak coś dodasz to bedziesz musiała zmieniać, a tak wydaje się że rośliny mają miejsce żeby rosnąć. Za dwa sezony nie poznasz tego miejsca
Witam. Zwracam się z pytaniem które dotyczy wyznaczenia Lini rabat. Nie jestem pewna od czego zacząć gdyż działka jest nieregularna i budynki też są rozmieszczone różnie. Wiem że muszę wyznaczyć podjazd i ścieżki ale rabaty czy odnieść się do zarysu działki czy budynków chce zrobić linie proste.
To jest zdjęcie satelitarne działki i budynków.
Witajcie, nie wiem czy w dobrym wątku zadaje pytanie. Wybaczcie jestem tu nowa. Nie zwracajcie uwagi na te wszechobecne chwasty i pobojowisko wokół - oczywiście znikną w najbliższym czasie.
Pytanie czy takie zestawienie roślin jest w porządku ?
Z tyłu miskant flamingo później bordowy rozchodnik cherry oraz przed nim turzyca oszimska. To wszystko tak jakby po dwóch stronach a środek rabaty z rozchodnikiem autumn joy też w jednej linii tutaj narazie ustawione w kupie tylko nie wiem co przed nim ? Może konwalnik? Albo żurawka forever purple ?
Z góry dziękuję Wam za pomoc i wszelkie uwagi. [img ]
Dzień dobry. Witam się ze wszystkimi
Co jakiś czas zaglądam i podglądam, teraz przyszedł czas na zmiany.
Proszę o poradę:
Mam miejsce na rabatę z hortensjami.
Docelowo 2 prostokąty (oba po ok.8m długości)- po środku nich przejście do ogrodu (pergola z jakimś wijcem
po obu stronach chciałabym szpaler z hortensjami.
Lista roślin które mam
kilka tuj danica,
2 bukszpany kulki
5 jałowców niskich ale nie płożących
4 jałowce okrywowe
Potrzebne będzie jeszcze coś zimozielone na wyższe piętro, gdy hortensje przekwitną.
Jak to ugryźć, by miało ręce i nogi?? Pomożecie? Jak rozmieścić by był efekt wow ? co dodać?
Jaką szerokość powinna mieć ta rabata?
Nie mam pewności czy pytanie zadaję we właściwym miejscu na forum, jednak bardzo liczę na Waszą pomoc.
w otoczeniu tarasu mam szpaler żywotników, niestety część starych drzew wymagała wymiany, połowę z nich udało się przesadzić z sukcesem. Niestety kilka z nich jest jest w fatalnym stanie i chciałabym usunąć je, zastępując- no właśnie, czym?
Tuje sąsiadują z drewnianym tarasem zbudowanym w literę L. Tuje na zdjęciu rosną na wystawię południowo-wschodniej.
Myślałam o kompozycji liściastych drzew, lub byś może ściany wody lub w ostateczności o dosadzeniu żywotników uzupełniając szpaler.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wszystkie Wasze uwagi!
Tuje przesadzone są trochę niechlujnie, każda w swoją stronę i jest przerwa, co nie wygląda z klasą...warto by to poprawić. Bo jak tak krzywo będzie, to co byś nie zrobiła, będziesz na to patrzeć i będzie denerwować. Mnie denerwuje i bym zaraz się chciała wyprowadzać stąd, albo wywalać wszystko i sadzić od nowa. Ale to ja...z tobą może być inaczej.
Możesz posadzić tzw. palmety, czyli płaskie drzewa na pniu wysokim, pod nimi np. hortensje.
Inna opcja śliwy wiśniowe 'Nigra' - a pod nimi dowolne wysokie krzewy albo ekran z cisa formowanego. Tylko do krzywych tui to będzie kiepsko wyglądać, dosadź te tuje i jakoś poprostuj.