Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Zielony galimatias 09:22, 10 wrz 2012

Do góry
Cześć Ev
Jak tam trawka? Posiana już?

Miłego dnia
To właśnie tu 18:42, 07 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Dzidko, czy to na pierwszym planie to jest rodgersja kasztanowcolistna?
Jakie ma u ciebie stanowisko?

To rzadko widywany krzew : kasztanowiec drobnokwiatowy. Kwitnie później , aniżeli nasz popularny "maturalny kasztan". Na szczęście nie nęka go kasztanowiaczek szrotówek

A rodgersje uwielbiają wilgotne podłoże.
U mnie wprawdzie rosną nad oczkiem, ale to nie jest ,to co by je zadowalało.
Ogród w lesie 22:37, 06 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Skarbnikiem klasowym zostałaś? Gratuluję

Też zauwazyłam słaby ruch na forum, ale nie wpałam na to, że to może być wynikiem początku roku szkolnego.
Rh będą pięknie rosnąć u Ciebie, już dawno to pisałam I słusznie prawisz, że wrzosów miec nie musisz, skoro odmawiają współpracy

Strasznie jestem ciekawa co też Ci Ev wymyśliła

Przynajmniej wreszcie jakoś to forum można ogarnąć do zobaczenia w sobotę
Postawić trawkę nad i... 22:11, 06 wrz 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Dobra, już znalazłam - to pędraki.
I masz rację, że to efekt tej inwazji.
Pędraki są larwami chrząszczy z rodziny żukowatych.

Tak mówi Wujek Gugl
http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacja-roslin/szkodniki_-choroby/pedraki-czyli-larwy-chrabaszczy,1255_3728.htm

To larwa chrabąszcza majowego - pospolicie ...

...dzięki Martek..
..ale im dam popalic wiosną...pospolicie.. już z tego trawnika nie wylecą na amory...
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 21:37, 06 wrz 2012

Do góry
Ozzi Jesteś wyjątkowa

Wrzosowisko w trzech aktach - boskie (ja to widziałam)

Wrzosowe Wiszące Tarasy - rewelacyjne! Łubianki to super pomysł!

Mój kawałek raju II 21:29, 06 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
o to świetnie, nie wiedziałam o chwastoxie a nie wiesz czy powój też weźmie ta mieszanka?

Nie wiem. Jak nie zapomnę to zapytam.

Wracam dalej czytać
oddam 21:21, 06 wrz 2012

Do góry
Ja
Ale nie będę u Kapiasów
Może zobaczę, kto z W-wy będzie.
Postawić trawkę nad i... 11:32, 06 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Dobra, już znalazłam - to pędraki.
I masz rację, że to efekt tej inwazji.
Pędraki są larwami chrząszczy z rodziny żukowatych.

Tak mówi Wujek Gugl
http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacja-roslin/szkodniki_-choroby/pedraki-czyli-larwy-chrabaszczy,1255_3728.htm

To larwa chrabąszcza majowego - pospolicie ...
Ogród nad Rozlewiskiem 00:49, 06 wrz 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Witaj Teresko wpadłem z rewizytą do Ciebie i jestem zauroczony Twoją opowieścią, gdy ją czytałem to aż mnie za gardło ścisnęło, ze wzruszenia, ja podzielam wypowiedź AgnieszkiBK. Cieszy mnie fakt że blisko mieszkasz i nie będę musiał długo czekać żeby poznać Cię osobiście. Okolica przepiękna, ja bardzo często jeżdżę nad Biebrzę, tam są podobne klimaty, tylko teren ogromny, nie kończące się bagienne łąki i lasy i oczywiście masa ptactwa. Twoje mgły i wschody i zachody widziałem na żywo, coś pięknego co dziennie jeździłem na bagno zobaczyć zachód słońca i posłuchać setek trąbiących żurawi, to jest tak niesamowite zjawisko, ja to nawet nie umiem tego opisać, co się w tedy czuje. Dzięki że wpadłaś do mnie bo tak pewnie nigdy bym nie trafił do Ciebie, gdyż mam mało czasu i nie skacze po wątkach, bo ledwo swój mam czas ogarnąć. Zapraszam Cię w październiku na podziwianie jesieni. U mnie coraz bardziej jesiennie.

Tess już wie,że chłonę jej opowieści i zawsze czekam na kolejne.
Nie zawsze czytam komentarze bo często są kierowane do gospodarza wątku. Tym razem skusiłam się przeczytać co piszesz ponieważ jak na faceta nieźle radzisz sobie ze słowem ojczyźnianym
Wiesz co mam na myśl rodzaj męski nie dba o słownictwo czego nie można powiedzieć o tobie czy Richie

Czytam i mnie ściska ...
Ten cały opis jaki przedstawiłeś spowodował u mnie tęsknotę za takim miejscem,głównie nie za mgłami czy bagnami ...
Ja dwa razy do roku zadzieram głowę w górę i czekam ... Ci co mnie znają może pamiętają bo kilka razy o tym wspominałam. Wyglądam żurawi Kiedy je usłyszę jeszcze nie widząc bardzo jestem szczęśliwa i wzruszona,że dane było mi je zobaczyć .Mogłam je przegapić zwyczajnie ich przylot czy odlot jesienią ...
Za każdym razem łzy same cisną mi się do oczu ... Móc podejrzeć te ptaki z bliska to jedno z moich marzeń
Ogród nad Rozlewiskiem 23:46, 05 wrz 2012

Do góry
Mam "moralniaka", że dawno nic nie pokazywałam
Drodzy Goście, dla Was, w ramach gratyfikacji - to co nad Rozlewiskiem najpiękniejsze: zamglone łąki

Zielony galimatias 22:41, 05 wrz 2012

Do góry
No miałam właśnie napisać to samo, co Marzenka
Siać
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 21:48, 05 wrz 2012

Do góry
Dziękuję Tess, piaskownice znalazłam na allegro,ma być prezentem od dziadków na roczek,pooglądałam różne, właśnie zamykana będzie a to zamykanie służy jako ławeczki-impregnowana zanurzeniowo, kanty ma zaokrąglone i zabezpieczenia do tych klap co robią za zamknięcie i ławeczki także myślę że fajna-plastiki jakieś takie małe są chwilowo ogródek w odstawce, jedynie podlewam ziarenka
Żurawka - Heuchera 18:01, 05 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Myślę, że masz rację - to Palace Purple. Kwiatostan wysoki, i kolor kwiatów się zgadza.
U mnie też jest bardziej zielona, niż purpurowa.

Dzięki Tess. Byłam dzisiaj w szkółce i widziałam też Chocolate coś tam - prawie taka sama. Pani w szkółce po pokazaniu jej listka tej mojej zrobiła minę i powiedziała, że jest tyle odmian, że ona nie potrafi odróżnić. No cóż ... pojadę jeszcze raz do mojego wiejskiego centrum ogrodniczego i obejrzę tę Palace Purple.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:49, 05 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Marzenko, masz rację - graby by tu pięknie wyglądały
Ja nie lubię bambusów.

ale masz fajnie z tym nawadnianiem Zazdraszczam

Tess dobijasz mnie Jak M wytłumaczyć, że te wielkie bambusy, ktore targal i wkopywal ma teraz wyciepać???
Pszczelarnia 16:45, 05 wrz 2012

Do góry
Pszczółko, musiałam dwa razy Twój post w galimatiasie przeczytać, żeby zrozumieć
Jak ja się zupełnie nie znam na pszczołach! Pojęcia nie mialam, że przed zimą trzeba je nakarmić.
Człek się całe życie uczy
Mój kawałek raju II 16:29, 05 wrz 2012

Do góry
Aniu, w wątku Gosik przeczytałam, że pisałaś (w ubiegłym roku to było) jak to Roundapem perz się daje wyplenić, a mniszek nie.
Roundap jest na jednoliścienne chwasty skuteczny, dwuliścienne jedynie mogą taką operację lekko odchorowac i nadal rosną
Jeśli chce się coś wypalić "do żywego", to do Roundapu trzeba dodać Chwastoxu. Mój kolega ogrodnik (z zawodu wyuczonego i wykonywanego) tak mi doradził.
W Gąszczu u Tess 16:17, 05 wrz 2012

Do góry
Bardzo ładna ta Lime Rickey
Ale na ten sezon z zurawkowymi zakupami koniec (chyba).

Zamówiłam masę trawek, czekam na dostawę
Jak M. je zobaczy, zanim posadzę wszystko to, co stoi u mnie w doniczkach i czeka na posadzenie, to marny mnie czeka koniec
Muszę trzeci bieg włączyć i sadzić
Najwyzej w przyszłym roku przesadzacbęde, jak w niewłaściwym miejscu posadzę
W Gąszczu u Tess 15:39, 05 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Myślałam, żeby za kulkami posadzić, takie delikatne patyczki lekko pochylone nad kulką...

I ładnie będzie wyglądaćOprócz citronelek są fajne Lime Rickey , Electric Lime i Lemon Chiffon, tutaj moja Lime Rickey

http://www.florini.pl/zurawka-lime-rickey-div-classlat-heuchera-div-p1476.html
W Gąszczu u Tess 15:37, 05 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Gosiu - dobre

Ev - już postanowione, że citronelki będą z przodu.
No, citronelek nie ma i u nas w ogrodniczych.
Ja po citronellki wybrałam się wiosną (ledwie zawitałam na Ogrodowisko i zobaczyłam je u Danusi) aż do Kordusa.
Przez Sandomierz po nie jechałam

Noo.. to prawdziwe poświęcenie!
ale dla citronelek warto
W Gąszczu u Tess 15:21, 05 wrz 2012

Do góry

Gosiu - dobre

Ev - już postanowione, że citronelki będą z przodu.
No, citronelek nie ma i u nas w ogrodniczych.
Ja po citronellki wybrałam się wiosną (ledwie zawitałam na Ogrodowisko i zobaczyłam je u Danusi) aż do Kordusa.
Przez Sandomierz po nie jechałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies