Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Prawie - jak ogród 20:56, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Green baron ?
Nie znam takiego
Mogłabyś go posadzić za kulkami bukszpanowymi albo tują miriam (żółte kuleczki), albo berberysem admiration (czerwone kulki, ale zimą opadają liście z nich)
Żeby się nie rozłaził, musiałabyś posadzić w doniczki z obciętym dnem. Ma ładny pokrój. Kolorowe żurawki z przodu też fajnie by wyglądały

Jak Ty to robisz, Iwonko, że sypiesz tymi pomysłami jak z rękawa?! Ty się poważnie zastanów, czy fachu nie chcesz zmienić - ja bym taką projektantkę zatrudniła od zaraz

Z Green Baronem sprawa przesądzona - idzie w doniczki i ma miejscówkę przy tarasie Co z tego, że ładny, jak po poł roku bytności u mnie rozlazł się już na pół metra w każdą stronę! Do wiosny zdominowałby całą rabatkę... A korzenie jak u perzu wyciągalam długie...
Pomysł z doniczką sprawdza się przy mniej ekspansywnych roślinkach, ale to coś z pewnoscią wylazłoby i z doniczki...
Kiedyś sadziłam mozgę w wiaderku, też wylazła, więc mam uraz
Rododendronowy ogród II. 20:48, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, pozdrawiam.
O pogodzie pisać nie będę. Ogród też musi odpocząć.
Bogdziu, czy po przekwitnięciu ścinasz całe rudbekie do ziemi, czy tylko częściowo? Był u mnie ładny łan, teraz musiałam je podciąć i wyglądają nieciekawie. Zastanawiam się, czy ich nie podciąć niżej ...

Rudbekii wogóle nie tnę zostawiam nasionka ptakom na zimę i dopiero wiosna ścinam suche badyle, ale przez to bardzo sie rozsiewaja.
W Kruklandii 20:46, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Moja nie śmierdziała, póki jej nie rozrobiłam i nie podlałam. Smród podobny do tej z pokrzywy

No to moja chyba już gotowa...
Moje małe królestwo 20:32, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Oj, doczytałam, ze pęcherznica czerwona i berberyski czerwone. Trzeba czymś będzie rozjaśnić
I uważaj, żeby liliowce liśćmi nie zakryły wszystkiego w koło
Ale tu widzę,ze masz żółte:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/939362/original.jpg

zółte są przy zwieździe a to inna część ogrodu, tam faktycznie pasowały by zółte, chce też posiać trawy w doniczkach i zrobie tak jak mówisz z żurawkami , muszę zakupić i zimą dzielić, a co do pęcherznicy to miało być w lewym rogu , jeśli chodzi o kształtu to faktycznie ja lubie owalne, faliste, do jesieni pewnie nie zdąze ze wszystkimi nasadzeniami, ale chociaż chciałabym tulipany tam posadzić, muszę też poobserwować tam słońce może i gdzieś tam hortki bym upchneła
Moje małe królestwo 20:21, 17 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
tak wpadłam na pomysł , że jak pęcherznice posadziłabym w lewym narożniku i ona zaczynałaby rabate to właśnie przy niej mogłabym posadzić moje liliowce a między nimi jakieś berberski czerwone uformować w kulkę i może należało by od tego zacząć jejku coś mi się powoli rozjaśnia , dziękuje to dzięki Wam zaczynam myśleć !

Oj, doczytałam, ze pęcherznica czerwona i berberyski czerwone. Trzeba czymś będzie rozjaśnić
I uważaj, żeby liliowce liśćmi nie zakryły wszystkiego w koło
Ale tu widzę,ze masz żółte:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/939362/original.jpg
Moje małe królestwo 20:20, 17 sie 2015

Do góry
Berberysy mogłyby być posadzone blisko siebie, tworząc wężyk Tak co 40 cm.
Ja je jeszcze podsadziłam bordowymi żurawkami, aby był większy kontrast i by zielsko tak się nie panoszyło.
Ale na początek musisz nauczyć się cierpliwości. Wiosną miałam 5 żurawek, które cierpliwie rozmnażałam, dzieląc na malutkie sadzonki. Zimą nauczysz się, jak to robić. Z każdej żurawki pozyskałam średnio 8-10 żurawek. Trzymałam od marca w doniczkach, najpierw na parapecie, a pod koniec kwietnia wynosiłam już na dwór. Po kilku dniach zaaklimatyzowania sadziłam na rabatki
Moje małe królestwo 20:19, 17 sie 2015

Do góry
Czyli opieramy się na tych liniach?
Widzę, że masz plan na pierwszą część. Twoja pęcherznica jest czerwona, berberysy masz żółte. Będzie pasować. Nanieś ten kawałek na kartkę. Pamiętaj o wielkościach rzeczywistych, aby zachować w miarę jakąś skalę
Działaj powoli. Ja w pierwszym sezonie robiłam tylko dwie niewielkie rabatki
Lawendowy zawrót głowy 19:55, 17 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Jolanto! Masz bana na zamieszczanie zdjęć!
Idę się wcisnąć w ciemny kąt...

Ooooooooo, na to nie wpadłam
ale jak dam bana, nie będę miała co podziwiać. Jutro możesz cykać od nowa
Lawendowy zawrót głowy 19:39, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, cudnie wychodzi ci ten ogród
Gratki na 700.

Fotek nie cytuję, bo wszystko pięknie wygląda. Nie wiem, które ujęcie lepsze

Ale piekne ))) dziekuje
Lawendowy zawrót głowy 19:38, 17 sie 2015

Do góry
Jolu, cudnie wychodzi ci ten ogród
Gratki na 700.

Fotek nie cytuję, bo wszystko pięknie wygląda. Nie wiem, które ujęcie lepsze
Moje małe królestwo 19:29, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

1. Pęcherznice rosną spore, Danusia nie poleca, ale mi się podobają. Dają ładny kolor, tylko często je musisz ciąć. Da się ciąć w żywopłot, albo pojedyncze w kulki (większe)
2. Buksiki - bardzo dobrze. Można je hodować na kulki, kostkę albo żywopłot
3. Clematisy są piękne, ale ja nie pomogę, nie umiem ich hodować jeszcze
4. Liliowce lubię, jak kwitną, ok. miesiąca, potem w słońcu liście wyglądają umęczone, dlatego warto sadzić je w półcieniu, albo w tle, fajnie wyglądają z roślinkami o innej fakturze liści, nawet z bukszpanem. Widziałam też podsadzone drzewo liliowcami w Pęchcinie w ogrodzie pokazowym
Zobacz (potem usunę fotki):

Zajrzyj do Juzi, ona ma fajne pomysły.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5793-w-kruklandii?page=344

To fakt Danusia nie poleca, ale mi się podobają i to bardzo. Bardzo ładnie rozjaśnia każdy zakątek i są niewymagające. Jak chcesz mogę zrobić zdjęcie swoich ciętych.
Moje małe królestwo 19:24, 17 sie 2015

Do góry
Olga, spokojnie. Ogarniesz. Najpierw dzieciaki.
Potem czytaj dużo, podeślę ci linki do realizacji Danusi. Jak już się otrząśniesz z tych cudowności, będziesz planować swoje rabatki
Do raju daleko - u Ewy 19:21, 17 sie 2015

Do góry
Same ładne kwiatki masz na bylinówce
Ewa, gdzie kupowałaś te jeżówki? Są śliczne. Widziałam ją razem z rozplenicą. Cudnie wygląda.
https://www.pinterest.com/pin/529876712386234204/
Hortensją w przyszłym roku będziesz się cieszyć. Jest ładnym krzaczkiem, teraz dostanie więcej wody i się dobrze ukorzeni
Ogródek Iwony 19:12, 17 sie 2015

Do góry
Ewa, idę zobaczyć. Wiedziałam, ze będzie dobrze

Jola, widziałam w TV. Całe południe w deszczu i front idzie na Czechy
Mogę sobie na deszcz popatrzeć we Wiadomościach TV
Dobre to, ze woda w rzekach się podniesie
W Kruklandii 19:09, 17 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

MOja nawet jak mieszam to nie śmierdzi. Pachnie jak....mocny wywar.
Hmmm...

Moja nie śmierdziała, póki jej nie rozrobiłam i nie podlałam. Smród podobny do tej z pokrzywy
W Kruklandii 19:08, 17 sie 2015

Do góry

Juzia, macham
Jesteś na etapie wyboru hortensji. A ja się zastanawiam nad hortką solietera. I nie wiem, na co się zdecydować
Moje małe królestwo 19:07, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zobacz, znalazłam kilka rozwiązań:

to mi się podoba i to bardzo dziękuje za pomoc lece zrobić fotki
Moje małe królestwo 19:06, 17 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)

oprócz nowych krzaczków oraz bylin mam buksiki 15 sztuk, pęcherznice, clematisy 3 sztuki, i 10 nowych liliowców, które kupiłam jakiś miesiąć temu
zastanawiam się czy zrobić tam rabatę typowo krzewową, a bylinową zrobić w innym miejscu czy wszystko razem wymieszać może jakieś sugestie podpowiedzi doświadczonych ogrodników.

1. Pęcherznice rosną spore, Danusia nie poleca, ale mi się podobają. Dają ładny kolor, tylko często je musisz ciąć. Da się ciąć w żywopłot, albo pojedyncze w kulki (większe)
2. Buksiki - bardzo dobrze. Można je hodować na kulki, kostkę albo żywopłot
3. Clematisy są piękne, ale ja nie pomogę, nie umiem ich hodować jeszcze
4. Liliowce lubię, jak kwitną, ok. miesiąca, potem w słońcu liście wyglądają umęczone, dlatego warto sadzić je w półcieniu, albo w tle, fajnie wyglądają z roślinkami o innej fakturze liści, nawet z bukszpanem. Widziałam też podsadzone drzewo liliowcami w Pęchcinie w ogrodzie pokazowym
Moje małe królestwo 18:28, 17 sie 2015

Do góry
Jednakowe kolory - to roślinki tego samego gatunku. Danusia sadzi po kilka. Kolory wskazują na kolorystykę nasadzeń.
Zobacz, co ci się podoba, poproszę o pomoc Juzię, ona dobra jest w projektowaniu.
Zrób te fotki jeszcze
Moje małe królestwo 18:25, 17 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wklejam z opisami ..wyjątkowo To by pasowało na Twoją skarpę

Znalazłam tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/56-moj-piekny-ogrod?page=358&quoted_post_id=170046
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies