Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 11:21, 17 sie 2015

Jakieś pół roku temu zakupiłam 3 sadzonki Green Barona z przekonaniem, ze kupuję Red Barona. Wiedzialam już wtedy, ze istnieje zielona odmiana, ale że moja trawka nie była wybarwiona zrzuciłam na to, że wiosna, ze jeszcze ma czas... Jakiś czas temu na moim wątku już odbyła się dyskusja, czy to czasami nie green baron, ale łudziłam się jeszcze, że nie... Wydawało mi się, że zaczynają czerwienieć czubki - a one po prostu troche podeschły!
Teraz na 100% wiem, ze to Green Baron. Różnice? Zdecydowanie wyższy od czerwonej odmiany, ma sztywne, wyprostowane źdźbła, po środku biały pasek. I rozłazi się... Strasznie się rozłazi... Posadzony wiosną miał już półmetrowe rozłogi! Musiałam sąsiednie rośliny wykopać, coby tego chwasta usunąć!

Teraz stacjonuje w doniczkach. Jak mu się nie spodoba, to trudno, płakac nie będę...

I jeszcze jeden jegomość do usunięcia...
Dziś się nim zajmę.

A to już czerwoni bracia. Mam nadzieję, ze sobie poradzą, bo sadzenie w czasie ostatnich upałów.

szemusia 11:23, 17 sie 2015

U mnie troche popadało, zdecydowanie chłodniej się zdobiło
Całkiem miła odmiana po afrykańskich upałach...
Iwk4 12:58, 17 sie 2015

Green baron ?
Nie znam takiego
Mogłabyś go posadzić za kulkami bukszpanowymi albo tują miriam (żółte kuleczki), albo berberysem admiration (czerwone kulki, ale zimą opadają liście z nich)
Żeby się nie rozłaził, musiałabyś posadzić w doniczki z obciętym dnem. Ma ładny pokrój. Kolorowe żurawki z przodu też fajnie by wyglądały
Margarete 14:42, 17 sie 2015

O green baron, nie wiedziałm że taki jegomośc istnieje, nie umywa sie urodą do swojego czerwonego brata, ale nie jest paskudny, zieloniutki, prosty i strzelisty, moze go gdzies zakomponujesz, np z jakąs limonkowa trawka dla kontrastu, może z carrex elata aurea..?

Twoje hortki Szemusiu sliczne, czekam u siebi na takie ale licho to u mnie wygląda, mój szpaler VF zamiast różowiec zaczyna sie robic brązowy - chyba od tego upału i słonca...

Kompozycja lawendy ze stipa fajna
Ewa777 15:30, 17 sie 2015

Ładne są te kompozycje z trawami u Ciebie Green baron nie taki zły - ciekawie wygląda, musisz znaleźć mu ciekawe zestawienie
lojalna_ 18:06, 17 sie 2015

szemusia napisał(a)
Moja lawenda po przycięciu zakwitła ponownie. Zestawienie jej ze stipą uważam za baaardzo udane...

Udane fest

Szymusiu urokliwie
szemusia 20:56, 17 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Green baron ?
Nie znam takiego
Mogłabyś go posadzić za kulkami bukszpanowymi albo tują miriam (żółte kuleczki), albo berberysem admiration (czerwone kulki, ale zimą opadają liście z nich)
Żeby się nie rozłaził, musiałabyś posadzić w doniczki z obciętym dnem. Ma ładny pokrój. Kolorowe żurawki z przodu też fajnie by wyglądały

Jak Ty to robisz, Iwonko, że sypiesz tymi pomysłami jak z rękawa?! Ty się poważnie zastanów, czy fachu nie chcesz zmienić - ja bym taką projektantkę zatrudniła od zaraz

Z Green Baronem sprawa przesądzona - idzie w doniczki i ma miejscówkę przy tarasie Co z tego, że ładny, jak po poł roku bytności u mnie rozlazł się już na pół metra w każdą stronę! Do wiosny zdominowałby całą rabatkę... A korzenie jak u perzu wyciągalam długie...
Pomysł z doniczką sprawdza się przy mniej ekspansywnych roślinkach, ale to coś z pewnoscią wylazłoby i z doniczki...
Kiedyś sadziłam mozgę w wiaderku, też wylazła, więc mam uraz
szemusia 21:01, 17 sie 2015

Margarete napisał(a)
O green baron, nie wiedziałm że taki jegomośc istnieje, nie umywa sie urodą do swojego czerwonego brata, ale nie jest paskudny, zieloniutki, prosty i strzelisty, moze go gdzies zakomponujesz, np z jakąs limonkowa trawka dla kontrastu, może z carrex elata aurea..?

Twoje hortki Szemusiu sliczne, czekam u siebi na takie ale licho to u mnie wygląda, mój szpaler VF zamiast różowiec zaczyna sie robic brązowy - chyba od tego upału i słonca...

Kompozycja lawendy ze stipa fajna

Małgosiu - ładny to on jest, ale tym mnie właśnie zwiódł
Napisałam właśnie Iwonce, że rozlazł się jak perz

U mnie hortki też przypaliło. Na zdjęciach tego tak nie widać, ale ta, która jest najdłużej na słońcu ma brązowe i część liści i miejscami kwiaty...
U mnie już dziś chłodniej, więc mam nadzieję ze i u Ciebie aura bardziej sprzyjająca
Pozdrawiam...
szemusia 21:04, 17 sie 2015

Ewa777 napisał(a)
Ładne są te kompozycje z trawami u Ciebie Green baron nie taki zły - ciekawie wygląda, musisz znaleźć mu ciekawe zestawienie

Już Ewcia znalazłam - w szarej doniczce, między stipą i buchanani, które chwilowo nie mam czasu wsadzić

Widziałam, że Twoje hortki dzielnie walczą o przetrwanie Wytrwałe roślinki
szemusia 21:07, 17 sie 2015

lojalna_ napisał(a)

Udane fest

Szymusiu urokliwie

Joluś,
właśnie wracam od Ciebie...
I słów mi brakło...

Co tam moja stipa z lawendą...