Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Iwk4 11:16, 17 sie 2015

Bogdziu, pozdrawiam.
O pogodzie pisać nie będę. Ogród też musi odpocząć.
Bogdziu, czy po przekwitnięciu ścinasz całe rudbekie do ziemi, czy tylko częściowo? Był u mnie ładny łan, teraz musiałam je podciąć i wyglądają nieciekawie. Zastanawiam się, czy ich nie podciąć niżej ...
Margarete 15:12, 17 sie 2015

U nas dzis popaduje co jakis czas troche, raz mocniej, raz słabiej ...a u ciebie ? pada nareszcie ?
Kasya 15:32, 17 sie 2015

Kindzia napisał(a)
Ja tylko jestem ciekawa czy po takim kołowatym lecie zasłużyliśmy na porządną, przyjazną zimę...taką ze śniegiem i mrozem z -15...

-15 ? no co ty...ja nie chce takiego mrozu
ja zamawiam -5 w porywach do -10max i snieg oczywiscie caly czas

Bożenko, u mnie tez susza, wczoraj burza mi tylko nadzieję zrobila a i tak musiałam podlewac

Moje rh malutkie, ale drugi sezon na jesieni minie i widze ze bardzo juz urosly, troche mnie to przeraza bo miejsca mało
Juz widze ktore maja odpowiedni dla mnie pokrój
Najbardziej jestem zadowolona z pospolitego grandiflorum, kwiaty nie rzucaja na kolana ale brzydkie tez nie sa, natomiast liscie ma najładniejsze ze wszystkich moich rodków zawsze, totalnie jest bezproblemowy
a takie ilosci jakie ty wymieniasz to jakos brzmia dla mnie kosmicznie
kasiek 18:38, 17 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Nikt by nie płakał a ja w końcu mniej bym miala zmartwień , głównie podlewania.U mnie wogóle jest mało opadów wiec problem zawsze aktualny.Na razie wygląda na to ze upały się skończyły wiec głeboki oddech ale podlewanie pozostaje.[/quote

Pozwolę się nie zgodzić, mnie by sie serce sciskało bez tych co wiosennych widoków u Ciebie... Dmucham na Ciebie moje chmury deszczowe bo az mi rośliny posiekały...
Bogdzia 20:36, 17 sie 2015

anka_ napisał(a)

Skoro się sieją to znaczy że dobrze się u ciebie czują. Zresztą to widać po ich cudownym wyglądzie. Mam nadzieję, że u mnie też pojawią się siewki... kiedyś.
Bożenko doradź mi proszę która wystawa byłaby lepsza dla azalii- wsch-płd czy płd-zach? Czy większego znaczenia nie ma? Bo wymyśliłam sobie żeby azalie posadzić na tle lasku brzozowego. Kwitłyby w połączeniu z delikatną zielenią listków brzóz a jesienią tworzyły ognistą ścianę na tle żółtych drzew. Różaneczniki zaś pod osłoną świerków i sosen, żeby miały zimową ochronę przed wiatrem.

Obydwa stanowiska będą dobre dla azalii, możesz dowolnie wybrac.Jeśli chodzi o rh to powinny byc osłonięte od południowej strony co nie jest takie łatwe bo na ogół rosliny zwracaja sie w południową strone ale własnie ostre zimowe słońce powoduje suszę fizjologiczną.
Bogdzia 20:38, 17 sie 2015

JulkAd napisał(a)
Doczytałam, że azalię potrafią się same wysiać....i znowu czegoś nowego się dowiedziałam.
Bogdziu, czy rodki mogą być podlane za mocno?....i skąd ja mam to wiedzieć? Ile powinny przyjąć wody jednorazowo? Buziaki....i spokojnego deszczu...[/quote

Można przelac rh i jest to dla nich groźne. Ogólną zasadą jest tak podlewac by ziemia była wilgotna ale by absolutnie woda nie stała w korzeniach.
Bogdzia 20:39, 17 sie 2015

popcorn napisał(a)
Mysle ze moje nie urosna, nawet za 20 lat, takie duze Moze z prognoza nie trafia pozdrawiam!

Karola masz lepsza ziemie ode mnie wiec mogą urosnac jeszcze wieksze.Ja im ścinam tylko kwiaty , nic więcej.
Bogdzia 20:43, 17 sie 2015

Kindzia napisał(a)
Ja tylko jestem ciekawa czy po takim kołowatym lecie zasłużyliśmy na porządną, przyjazną zimę...taką ze śniegiem i mrozem z -15...

W Zabrzu pochmurno i temperatura przyjazna. Tu też Sahara zamiast trawników...deszcz zapowiedziany, jeszcze go nie widać.

Dobrze, że ochłodziło Ci się chociaż...chociaż to...

Teraz na weekend prawdopodobnie nie będziemy mogli jechać, ale za dwa tygodnie, jeżeli ziemia strukturę z betonowej zmieni, wezmę się za dzielenie irysów. Wtedy się odezwę na ten temat...bo aż mi głupio, że tak się złożyło

Pozdrówka

Kasiu czytałam że Amerykanie znów przewiduja ciepłą zimę a nawet bardzo ciepłą i duże zmiany klimatyczne w obydwu Amerykach i Afryce.W Kanadzie ma sie bardzo ocieplic. Jesli chodzi o irysy to prosze w tym roku mi ich nie dawaj . U mnie ziemia jak popiół, nie ma szans by sie ukorzeniły i rosły .Miałam przesadzzac kilka roślin i też nie bedę bo na 100% by nie przeżyły. Może daj je komus kto ma lepsze warunki bo u mnie sie zmarnuja . Dzieki za dobre chęci ale szkoda takie ładne rośliny zmarnowac.
Bogdzia 20:45, 17 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Str. 3698 - jaka to hortensja, co sięga dachu? Była podana jej nazwa? Może przeoczyłam w postach pomiędzy narzekaniem .

ochłodziło się a to już coś.

Ewo to Pink Diamond, stara juz odmiana, myślę ze te nowsze też takie potrafia urosnąc i tylko czas jest potrzebny i brak cięcia.
Bogdzia 20:48, 17 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, pozdrawiam.
O pogodzie pisać nie będę. Ogród też musi odpocząć.
Bogdziu, czy po przekwitnięciu ścinasz całe rudbekie do ziemi, czy tylko częściowo? Był u mnie ładny łan, teraz musiałam je podciąć i wyglądają nieciekawie. Zastanawiam się, czy ich nie podciąć niżej ...

Rudbekii wogóle nie tnę zostawiam nasionka ptakom na zimę i dopiero wiosna ścinam suche badyle, ale przez to bardzo sie rozsiewaja.