Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:45, 05 mar 2014

Do góry
Tak na boku- nie będzie za duży ten Morning Light do miłorzębów?- latem pewnie dorośnie do samych koronek, zginą w nim trochę.

hakone nie sadź za gęsto, ładnie jest jak kępy się stykaja w dorosłości, ale nie tworzą 1 masy, tylko właśnie kępy.

Przy tarasie dobrze by było żeby wiadomo było jak będzie biegła linia rabaty przy ogrodzeniu, i dowiązać się do niej kształtem żeby nie tworzyły jakiś kształtów kłócących się ze sobą. Tak będzie jak na Twoim rysunku z wczoraj?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:32, 05 mar 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Szczerze to chyba nie ma reguły - ale wg mnie lepiej jest wkopać te płyty przy etapie równania ziemi, bo można je od razu wyrównać, przesunąć itd. Przy założonym trawniku wycinasz tylko szpadelkiem kształt, jednak musisz nawieźć piasek lub ziemię, by siedziało to równo.

dokładnie tak.
Równaj, upewnij się czy ziemia siadła jak dowozisz świeżej większą ilość, wykrój miejsce, daj podsypkę i układaj.

Wg mnie można sadzić.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:56, 04 mar 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Kurcze mogłaby jeszcze Szefowa potwierdzic albo Magnolia bo jakoś mam stracha ale w sumie już mam przygotowane rabatki

Jeśli Bogdzie pozwala przesadzać Rh... to już wszystko można przesadzać i sadzić
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:46, 04 mar 2014

Do góry
Kurcze mogłaby jeszcze Szefowa potwierdzic albo Magnolia bo jakoś mam stracha ale w sumie już mam przygotowane rabatki
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:45, 04 mar 2014

Do góry
A teraz taras

szukałam, szukałam i wyszukałam takie coś

otoczenie - może opisze już wszystko
zaczyna sie rabatą pod garażem, która robiłam jesienią u.r.

zdjęcie oczywiście stare (przy okazji widać rozmieszczenie hacone i runianki - dużo jej bedzie..... nie za duzo.... ????)

to jest ta rabata (stipa, kosodrzewina, żurawka)

potem rosną 3 miłorzęby (tu chce dosadzic im do towarzystwa 4 Morning Light (pomiędzy i po bokach)

Dalej jak widać idzie berberys a przed nim Danica

tak to wygląda z góry (zdjęcie stare)

na wysokości tej dużej kuli bukszpanu kończy się dach tarasu

i tu jeszcze takie zdjęcie

jak coś niezrozumiałe to pisz Magnolia
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:36, 04 mar 2014

Do góry
U mnie Magnolia się powstrzymuje chyba resztkami sił jeszcze
a co do kwietnia w marcu to znaczy że w maju będzie czerwiec, czyli majówka na plaży? serdecznie zapraszam nad morze
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:34, 04 mar 2014

Do góry
zaskakują czasem Ci nasi M.
Ty zresztą jesteś dobra żona, to jak ma się sprzeciwiać.
Ruszacie zaraz z tym tarasem?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:18, 04 mar 2014

Do góry
bardzo liczę na nie. Liczę i wypatruję.
Kilka czosnków już pokazało 'kły'.
A Twoje juz widać ?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:15, 04 mar 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Taras - na 156 str sa zdjecia.

Plan - -czy o coś takiego chodzi?
Pierwsze linie zaproponowane przez Sylwie (prawda ,że ładniejsze?)
i na drugim moje - prosze się nie sugerować roślinami - myslę nad innymi

2 kratki = 1 m

na razie dumam nad rabata po prawej stronie tarasu

a masz szerszy plan? Chyba miałaś gdzieś.
Wiem że marudzę, ale dobrze jest zobaczyć z otoczeniem.
Tam jest wąsko chyba, co?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:12, 04 mar 2014

Do góry
Sonka napisał(a)
A dereń kanadyjski ? on chyba do cienia raczej.

kaprysica z niego. Rośnie jak głupi, albo marudzi .
Raczej półcień/cień
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:11, 04 mar 2014

Do góry
a jak masz tylko evergold za bukszpanem, to i bodziszki tez mogą być, sporo jednak tam bordowego , więc spoko. Ona nie da takiej mocnej plamy żółci
Są też bodziszki nie różowe, ale bierzemy pod uwagę te o zwartym pokroju, niskie ale dobrze rosnące, pewne.
można w nich wybrać białe odmiany, tyle że wg mnie te białe nie są zbyt odpowiednie- korzeniasty Album ma brzydszy pokrój, kantabryjski Ola jest biały ale wpada lekko w róż, Biokovo jest też nabiegły różem.
Kantabryjski karmina jest różowy- jak nie masz hakone żółtej to nie będzie się gryzło.
Bodziszek Max Frei czy Compactum są mocno różowe, też w zestawieniach z zielenią i bordo będą ok

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:03, 04 mar 2014

Do góry
Wg mnie golteria na słońcu często słabo rosnie. Może w niektórych miejscach sobie radzi, jednak te które ja spotkałam w słońcu bardzo słabo przyrastały.

Carex morrowi jest super, ale chyba za bardzo konkurowałby z hakone o to które ładniejsze.

Może być więcej hakone,może.Jeśli dobrze rośnie.

A jak dosadzać coś zamiast runianki to ja mam 2 typy:
- irga dammera Major- szybko da niski dywanik. Tylko taki bardzo niski. Ewentualnie irga queen of carpers

- trzmielina Minimus- ta da wyższy troszkę dywan. Będzie miała inny odcień niż np bukszpan, taki bardziej w kolorze jak sesleria skalna.Rozrasta się początkowo dość wolno, przez pierwsze 2 sezony będzie trzeba ją pielić, ale później już nie. Piszą o niej że wymarza, ale wg mnie nie jest z nią źle- u mnie wymarzała tylko raz, tej zimy kiedy i miskanty i rosplenice poszły ( 3 lata temu?)
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:28, 03 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Zapomniałam napisać, że wczoraj bardzo zaniepokoiła mnie magnolia soulangeana.... Jeden pąk jej pęka i widać borodowy kwiat. Kto jej przemówi do rozsądku, że jeszcze nie czas na kwitnienie?

moje też pękają ....
mimo, że zimno biegałam dzisiaj po ogrodzie i sprawdziłam swoje,
normalnie szaleństwo w biały dzień z tą pogodą i przyrodą
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:43, 03 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Normalnie pierwsza zakwita u mnie magnolia gwieżdzista ale ta jeszcze nie szaleje...dwa lata temu zaczynała pekać na poczatku kwietnia....
Zatem w tym roku w marcu zgodnie z moja teorią mamy kwiecien a w kwietniu bedzie maj... tylko gdzie sie zgubiła zima?

Dobrze ze sie zima zgubiła , mam nadzieje ze nie tęsknisz za nia.U Was już od dawna ciepło to nie ma sie co dziwic że magnolia chce kwitnac a zima chyba już nie wróci.Pozdrówka.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:36, 03 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Żółta magnolia śpi snem sprawiedliwego...i całe szczęście

Normalnie pierwsza zakwita u mnie magnolia gwieżdzista ale ta jeszcze nie szaleje...dwa lata temu zaczynała pekać na poczatku kwietnia....
Zatem w tym roku w marcu zgodnie z moja teorią mamy kwiecien a w kwietniu bedzie maj... tylko gdzie sie zgubiła zima?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:34, 03 mar 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
a ja dzisiaj jadąc samochodem widziałam magnolię z TAKIMI pąkami wielkimi, wiec myślę że Twoja wie co robi, przecież u Was wiosna. Dzisiaj w tv rano mówili że nastała meterologiczna wiosna

Rzeczywiscie u nas prawdziwie wiosennie ... było wczoraj, w nocy +3 ale jak ta szalona magnolia zacznie kwitnąć i nadejdą przymrozki? Normalnie kwitnąć powinna pod koniec kwietnia/początku maja... Więc jakaś szalona!!!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:30, 03 mar 2014

Do góry
Żółta magnolia śpi snem sprawiedliwego...i całe szczęście
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:04, 03 mar 2014

Do góry
Zapomniałam napisać, że wczoraj bardzo zaniepokoiła mnie magnolia soulangeana.... Jeden pąk jej pęka i widać borodowy kwiat. Kto jej przemówi do rozsądku, że jeszcze nie czas na kwitnienie?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:12, 03 mar 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Madziu, wiem, ze hacone fajna... w tym problem że może jej tam byc za duzo...tam jest już jej 30 szt, do tego doszło ok 50 szt runianki - jesli bym samą hacone zostawiła to byłoby jej z 80 szt... ja wiem że w ilosci siła ale aż taka.. ???

Zastanawiam się tez nad towarzystwem bodziszka do tej hacone.... ale nie moge sobie wyobrazic czy to będzie ładne.... hmmmm

tylko bodziszki to zwykle różowo kwitną- nie będzie Ci zgrzytało duzo różu a tym sporo żółtej Hakone?
Jeśli nie to ok, może być.
Jakie tam masz kolory?- ja oczywiście mam sklerozę ciężką.
Bordo - żurawki, zielone bukszpany, żółta hako.
Coś jeszcze?

a przy tarasie- wrzuć planik dziewczyno, łatwiej kształt się znajdzie.
Zmykam, lecę, wpadę..

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:05, 03 mar 2014

Do góry
monitka napisał(a)
Cudne te inspiracje Gosia nie bądź taka zdradź co magnolia do hortek doradziła bo też muszę swoim w nogi coś dać. A ciężko będzie do realizacji wytrzymać
pozdrawiam

u mnie jarznianka będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies