Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

grupa_trzyma... 23:29, 25 mar 2014

hanka_andrus napisał(a)
Też z cynii nie robię rozsady. ne szybko wschodzą, jakieś 10 dni i są na wierzchu. Szkoda fatygi na pikówki.

Mądrego zawsze dobrze posłuchać! A ja się co roku z cyniami cackam.
agniecha973 23:48, 25 mar 2014

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Aga, paskudo! Jak mogłaś nie zajechać na kawkę lub herbatkę! Popraw się, bo się pogniewamy. Pooglądasz wiosnę w lesie i nowości w płytkach Ci pokażemy...skusiłaś się?

Aga, przecież wy w tych godz. pracujecie! A później to ja pracuję, muszę zdążyć wrócić.
grupa_trzyma... 23:52, 25 mar 2014

No, dobra. Nie będziemy się gniewać, skoro musisz zdążyć wrócić. Ale szkoda. Gdybyś jednak miała czas i ochotę - zapraszamy!
agniecha973 07:29, 26 mar 2014

To dobrze, że dostałam rozgrzeszenie, uff...

U nas -4. Brr.. Ale zapowiada się ładny dzień.
jotka 07:33, 26 mar 2014

Czytam o cyniach i dochodzę do wniosku, że "twardziele" nawet w świecie roślinnym muszą sobie same radzić, bo nikt się z nimi nie cacka ...
Pamiętajmy chociaż , aby potem je podziwiać za determinacje

pozdrawiam - "twardziel" życiowy
magnolia 09:00, 26 mar 2014

agniecha973 napisał(a)

Tak, jakiś czas temu na wiosnę, bo dużo suchego miała. Ale Tomek z Radkowa od traw powiedział, że kostrzewę najlepiej rwać, zamiast ciąć. Po prostu chwytasz solidny pęk suchego i zdrowo pociągasz. Te, które tak potraktowałam są dużo ładniejsze, całe zielone, nie widać suchego.

zgadzam się,pewnie. Ale po 5 dorodnych sztukach rwania bąble się robią na łapkach
agniecha973 09:02, 26 mar 2014

A Tomek mówił, że od sekatora ręce bolą Tylko, że rzeczywiście mamy sporo tych trawek, nie kilka sztuk. Marta, a jak wyglądają Twoje? Podobne do moich jeśli chodzi o ilość suchego? Bo mam 3 na innej rabacie i te są zieloniutkie, nic nie musiałam obrywać, ale są o pół roku młodsze.
magnolia 09:03, 26 mar 2014

ech, u mnie montana największa ma ze 25 cm średnicy a przecież równolatki ( chociaż ja pewnie je dzieliłam zamiast dać im spokojnie podrosnąć, jak to ja)
magnolia 09:05, 26 mar 2014

agniecha973 napisał(a)
A Tomek mówił, że od sekatora ręce bolą Tylko, że rzeczywiście mamy sporo tych trawek, nie kilka sztuk.

No też prawda. Zwykle przy którejś dostaję doła, siadam przy niej, myślę czym ją potraktować i po co tyle tego nasadziłam.
Ale to tylko raz w roku.
W sobotę w 1 miejscu wymieniłam owcze na Carex Tiny Tin. Wykopując owcę naruszyłam krawężnik- miała karpę z 50 cm!
agniecha973 09:06, 26 mar 2014

Marta, edytowałam post u góry z zapytaniem o kostrzewę. Zaglądnij jeszcze raz.

A montany moje są ładne tylko te nie dzielone mocno, choć w sumie wszystkim coś uszczykiwałam cały czas. A te dzielone na mikrusie sadzonki też są małe. Zauważ, że drugiego półkola nie pokazuję w ogóle, bo tam jeszcze mikrusy i nie ma efektu. Spokojnie, czekajmy. Tylko już chyba trzeba dać im żyć. Ja te trawki bardzo lubię.