Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wieloszka 09:09, 26 mar 2014

agniecha973 napisał(a)

U mnie jeszcze chyba nie miała 50 cm średnicy, ale ok. 40 te największe kępki miały. Liczę na to, ze część w tym roku już niezła będzie, bo dużo mam jeszcze małych, bo dzieliłam i dzieliłąm i dzieliłam...

Dawno mnie nie było, wpadam - a tu trawka jakiej szukam Bukszpany pięknie w niej wyglądają!
Pozdrawiam Aguś
Wieloszka 09:13, 26 mar 2014

magnolia napisał(a)

No też prawda. Zwykle przy którejś dostaję doła, siadam przy niej, myślę czym ją potraktować i po co tyle tego nasadziłam.
Ale to tylko raz w roku.
W sobotę w 1 miejscu wymieniłam owcze na Carex Tiny Tin. Wykopując owcę naruszyłam krawężnik- miała karpę z 50 cm!

Tak na szybko, zanim wygooglam: montana to carex, a owcza kostrzewa= wyczesywanie wiosną?
Czy owcza łysieje tak jak niedźwiedzie futro? I jak kostrzewa to pewnie lubi sucho?
magnolia 09:13, 26 mar 2014

moje owce te stare wygladaja gorzej chyba- wyrwałam im kłaki, a starych najwiecej u dołu mają, więc są takie czupryny a od dołu 'wyżarte'.
Młodsze znacznie ładniejsze.
Wiesz owce im starsze, tym więcej mają suchego, więc co kilka sezonów trzeba je podzielić i odmłodzić. Musisz sama ocenić kiedy, bo to zależy od warunków w danym miejscu. Napewno kiedy zaczniesz widzieć że w środku kępy tworzy się dziurka sucha.
Moje jeszcze nie zbierają się do kwitnienia, nie widać nic.

Masz rację z montanami, muszę dać im spokój
magnolia 09:19, 26 mar 2014

Wieloszka napisał(a)

Tak na szybko, zanim wygooglam: montana to carex, a owcza kostrzewa= wyczesywanie wiosną?
Czy owcza łysieje tak jak niedźwiedzie futro? I jak kostrzewa to pewnie lubi sucho?

Tak, carex montana, a owcza łysieje w srodku, pewnie proces ten sam, jednak ponieważ jest większa to wyglada to inaczej- jakby ktoś usiadł pupą w środek kępy i ją wygniótł w środku. Wtedy trzeba złapać łopatę, można tez piłę, wykopać, podzielić, wsadzić.
Owca nie lubi wody w nogach, dobrze znosi sucho.

Montana lepsza na cięższe ziemie.Ona w sezonie ma ładny, żywy kolor

Ale teraz , o tej porze roku jak patrzyliśmy z M na ogród w sobotę to oboje zauważyliśmy że owca miała jeden z najładniejszych kolorów zieleni- taki głęboko butelkowy. Chociaż M napewno nazwałby ten kolor inaczej, nie wiem jak, on to jakoś inaczej widzi.
agniecha973 09:19, 26 mar 2014

Aga, montanę polecam, ładna jest. Na wiosnę wcześnie trzeba ściąć. A o kostrzewie napisała już Magnolia.
magnolia 09:21, 26 mar 2014

montany u Ciebie zachwycają, Aga.

Kiedy siejesz czarnuszkę?
Wieloszka 09:24, 26 mar 2014

Dzięki dziewczynki Owcza odpada w takim razie - dopiero wywaliłam 10 potężnych kęp futra - a raczej nie ja wywaliłam - silnego chłopa trzeba było, porosły przez 3 lata na ponad 50-60cm średnicy, z łyso-brązowym placem na środku. Dzielić to - tylko piłą mechaniczną
Ale c. montana zapisałam. Uwielbiam wszystkie carexy Sprawdzę jeszcze tiny tin, bo nie znam.
Aga, wszystkie trawki kupowałaś u Tomka?
agniecha973 09:25, 26 mar 2014

Nie, mam trawki z 3 źródeł - Mariusz S., trawki.pl i Tomek z Radkowa. U Tomka tanio i solidnie, polecam jak masz po drodze.
Wieloszka 09:28, 26 mar 2014

agniecha973 napisał(a)
Nie, mam trawki z 3 źródeł - Mariusz S., trawki.pl i Tomek z Radkowa. U Tomka tanio i solidnie, polecam jak masz po drodze.

Po drodze nie, ale mam duuuużo trawek do kupienia, więc planuję wybrać się specjalnie, ok. maja.
agniecha973 09:28, 26 mar 2014

magnolia napisał(a)
montany u Ciebie zachwycają, Aga.

Kiedy siejesz czarnuszkę?

Marta, żebym im jeszcze kancik zrobiła, to byłoby naprawdę ładnie. Jak się przechadzam po tym swoim ogrodzie, to mam na nosie takie specjalne okulary, które pozwalają mi widzieć wszystko okancikowane i oplewione Takie małe oszustwo, żeby czuć się szczęśliwym i nie wyciągać na wierzch negatywów.

Nie pamiętam jak to było. Gabrysia chyba pisała, że normalnie jak tą zwykłą. A to już trzeba? Ojej, niewyróbka. Zapomniałam o niej!