Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 20:07, 20 wrz 2017

Do góry
c.d. jeszcze róże

bonica dopiero teraz ładnie kwitnie

Ptasi gaj 20:02, 20 wrz 2017

Do góry
c.d.

lawendy przycięte więc łyso

Ptasi gaj 19:57, 20 wrz 2017

Do góry
Moje pupilki na teraz.

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:56, 20 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Suche oczko w tym miejscu był i jest bardzo duży kamień to co widać to zaledwie czubek. Nie mogłam głębiej kopać bo była już glina.
Chciałam jakoś pokazać ten kamień więc obkopaliśmy i brzegi wyprofilowane,ok. 3 m z każdej strony. Spód wyłożony agro włókniną aby ziemia nie zmieszała się ze żwirem i na to położyliśmy kamyczki i to wszystko podwyższyłam trochę brzegi aby woda się nie wylewała i posadziłam krzaki dokoła rosną tam dagłezje cztery, krzewuszki, pięciorniki zółte i różowe i jałowiec.
Wiosną jak było bardzo mokro było bardzo dużo wody. Nieraz pompujemy wodę z tego oczka aby woda zeszła z terenu.
Obok niego jest jeszcze drugie mniejsze też z kamieniem posadzone w koło sa wrzosy.
A blisko oczka wodnego mam 3 oczko suche w drugiej strony działki grze znowu woda spływa z wewnętrznego drenazu.
Niestety musiałam zrobić drenaż bo glębę mokra 2 sztychy ziemi reszta glina.

Tak po trochu opisałam. Właśnie tam u was było bardzo sucho a u nas jednak podlewało.

Dzięki, właśnie mam żwir i chce mi się takiego oczka - super inspiracja
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:54, 20 wrz 2017

Do góry
Właśnie wszyscy pokazują tylko piękności jakie mają, ale na forum bardzo mało fot, że kwiaty schną, że po deszczu wyglądają okropnie, że u róży pod wpływem wody kwiaty się łamie itd.

No widzisz takie prawo rynku - ludzie lubią ładne oglądać i to raczej dopinguje

u mnie dziś raczej depresyjnie chciałabym piękne zdjęcia robić to i ten marny ogrodowy świat wyglądał by lepiej

a wiesz jak się cieszę z tej rośliny no....

dostałam w tym sezonie w trakcie ogrodowych wędrówek

tą kannę tez ostałam - od ub sezonu je polubiłam za liście - takie bananowce - na kwiatach mi nie zależy

a ta od Rysia jest z niskich ciemna na topie fiuuu

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:53, 20 wrz 2017

Do góry
Suche oczko w tym miejscu był i jest bardzo duży kamień to co widać to zaledwie czubek. Nie mogłam głębiej kopać bo była już glina.
Chciałam jakoś pokazać ten kamień więc obkopaliśmy i brzegi wyprofilowane,ok. 3 m z każdej strony. Spód wyłożony agro włókniną aby ziemia nie zmieszała się ze żwirem i na to położyliśmy kamyczki i to wszystko podwyższyłam trochę brzegi aby woda się nie wylewała i posadziłam krzaki dokoła rosną tam dagłezje cztery, krzewuszki, pięciorniki zółte i różowe i jałowiec.
Wiosną jak było bardzo mokro było bardzo dużo wody. Nieraz pompujemy wodę z tego oczka aby woda zeszła z terenu.
Obok niego jest jeszcze drugie mniejsze też z kamieniem posadzone w koło sa wrzosy.
A blisko oczka wodnego mam 3 oczko suche w drugiej strony działki grze znowu woda spływa z wewnętrznego drenazu.
Niestety musiałam zrobić drenaż bo glębę mokra 2 sztychy ziemi reszta glina.

Tak po trochu opisałam. Właśnie tam u was było bardzo sucho a u nas jednak podlewało.
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:45, 20 wrz 2017

Do góry
Właśnie wszyscy pokazują tylko piękności jakie mają, ale na forum bardzo mało fot, że kwiaty schną, że po deszczu wyglądają okropnie, że u róży pod wpływem wody kwiaty się łamie itd.

Ptasi gaj 19:35, 20 wrz 2017

Do góry
Wstawię jeszcze kilka zdjęć które zrobiłam wczoraj,a może to już ostatnie przy tak ładnej pogodzie.

Tak jak wcześniej pisałam bardzo mokro. Ostatnie ulewy i już woda stoi w suchym oczku.

super to suche oczko - proszę napisz mi jak je zrobiłaś
Ptasi gaj 19:23, 20 wrz 2017

Do góry
Wstawię jeszcze kilka zdjęć które zrobiłam wczoraj,a może to już ostatnie przy tak ładnej pogodzie.

Tak jak wcześniej pisałam bardzo mokro. Ostatnie ulewy i już woda stoi w suchym oczku.

Dużo liści brzozowych ulewy i mocny wiatr dały po sobie znać. Wszystkie liście wybrałam odkurzaczem i przykryłam siatką.

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:16, 20 wrz 2017

Do góry

Źle zrozumialas mam roze i hortki, roz wiecej. Wczesniej na twoim watku byla mowa co kto woli. Wiec odpisalam ze nie wybieram. Dla mnie roza i hortensja jest piekna.

U mnie pieciorniki kwitly jak nigdy pieknie mnostwo kwiatow rozowe i
zolte. Obcielam wiosna. U nas mokro duzo deszczu i to widocznie im sluzylo.

Tak czasem co nie pojmę

A u mnie w tym roku jakoś gorzej pięciorniki kwitły. To był dziwny rok - u mnie w lecie była susza i bardzo wysokie temperatury - nie było tyle opadów co u Was. Wiosną też był czas suszy. Teraz znów bardzo mokro a ma być jeszcze bardziej.
Ja moich pięciorników nie zasilam i pomyślałam że dam im gnojówkę z żywokostu bo jeszcze mam a chyba nastawię kolejną bo mi żywokost rośnie a liczę jeszcze na ciepło.

hortensje i róże

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:09, 20 wrz 2017

Do góry
Mira piekny ten aster vasterival. Nie wyrzucaj. Ide dalej ogladac.

Ten aster ma maleńkie kwiatki a to co mi się w nim najbardziej podoba to ciemne gałązki - ja na razie rozpoznaję astry jeszcze nie wiem które mi się podobają - jest nadzieja że ten temat to ogarnę
Co mam /nie mam wyrzucić? nie planuję

tu ta największa plama

Kwiaty we włosach 16:40, 20 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ela masz rację, z telefonu kiepskie zdjęcia, jednak wolę aparat.
Te owoce na tym mały krzaczku to owoce berberysu. Irgę kiedyś miałam ale tak się rozbestwiła,że ją zlikwidowałam.

Rzeczywiscie to ognik a u dolu jest berberys.
U Mnie wymarzl. Irga musi byc trzymana w ryzach podcinan bo inaczej ma pedy po 2 m i robi sie klebowisko.

Juz mi sie wszystko myli.
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:18, 20 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)

Poważnie ? nie masz ani róż ani hortensji ? upas oczywiście jest praca choć z hortensjami prawie wcale

i uświadomiłaś mi o co chodzi z tą królową tak to prawda trzeba wiele czasu żeby były piękne

przeszłam dziś przez ogród i pojedyncze kwitną

Chopin

summer song

okrywowa

Źle zrozumialas mam roze i hortki, roz wiecej. Wczesniej na twoim watku byla mowa co kto woli. Wiec odpisalam ze nie wybieram. Dla mnie roza i hortensja jest piekna.

U mnie pieciorniki kwitly jak nigdy pieknie mnostwo kwiatow rozowe i zolte. Obcielam wiosna. U nas mokro duzo deszczu i to widocznie im sluzylo.
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:09, 20 wrz 2017

Do góry
Mira piekny ten aster vasterival. Nie wyrzucaj. Ide dalej ogladac.
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:57, 20 wrz 2017

Do góry
gobasia napisał(a)

Widzisz ja mam blisko(około30 km) i brakuje mi czasu ...byłam 3 raz w tym roku i to na chwilkę

Zrebaczek ma sie dobrze...to rasa zimnokrwista taka do pracy...a w dzisiejszych czasach hodowane jako konie rzeżne,bo do pracy w rolnictwie koni już się nie używa
No niestety jak będzie miał 7-8 miesięcy sprzedamy go.
Mamy tylko jedną klacz tak hobbistycznie...ona tylko spac:eruje i je no i rodzi co rok żrebaczka..........;d

Basiu odnosnke zrebaczka , jak piszesz co roku masz takiego. Co roku sprzedajecie mam pytanie czy ty wiesz w jamie miejsca te źrebaczki sa sprzedawane. Dlaczego sie pytam bo roznie zwierzeta trafiaja.
Siostra ma psa owczarka niemieckiego i wlasciciel szczenieka przyjechal zobaczyc w jakie miejsce idzie.

Nie mam zwierzat w domu oprocz swinki morskiej bardzo sie przywiazuje i w razie smierci bardzo przezywam. Kazdego cielaka pamietam z domu ktory mial gwiazdke na czole a ktory kulke czy roslana plame.
Wymarzony sielankowy ogród..... 14:49, 20 wrz 2017

Do góry
Monia grzybkow duzo. Podgrzybki i prawdziwki. Ja tak prawde mowiac mam ich dosyc, zaczne rozdawac niech sie mecza inni z obieraniem juz mam zapasy.

Lilia bardzo ladna napisz jak sie nazywa jak znasz. Cebulek "dzieci" tez duzo.
Ogród z łezką II 12:13, 20 wrz 2017

Do góry
Smardze tez mam jak rozsypie kore sosnowa. Jestem bojazliwa odnosnie ich jedzenia, slyszalam, ze to rarytas na stole.

Te są dopiero dobre! Aksamitny smak...na masełku podsmażyć i do zupki
Ogród z łezką II 12:11, 20 wrz 2017

Do góry
Smardze tez mam jak rozsypie kore sosnowa. Jestem bojazliwa odnosnie ich jedzenia, slyszalam, ze to rarytas na stole.
Skąpana w słońcu 12:06, 20 wrz 2017

Do góry
Jestem pierwszy raz u Ciebie masz kolorowo pieknie. Nie mam na mysli porzadku bo bym kpila. Jak piszesz, ze jest to plac budowy, ale kiedys nadejdzie koniec i bedzie pieknie. Najwazniejsze, ze sa juz nasadzenia.
Podobaja mi sie roze Twoje, ale jeszcze rok poczekam z zakupami nowych niech odrosna najpierw te ktore kupilam w tym roku.
Juz wiem, ze wiele roz kupilam pochopnie, ale dam im szanse jeszcze w przyszlym roku.
Ogród z łezką II 11:52, 20 wrz 2017

Do góry
Kasiu zyje bardzo smaczne bo osobista reka nazbierane. Smak lepszy niz u kotleta. Przez tyle lat chodzilam obok nich myślałam ze to psiury.

To bardzo dobre grzyby. Wiem, że nie wszyscy je zbierają, podobnie jest ze smardzami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies