Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:58, 03 wrz 2017

Do góry
lipiec 2015 r.

sierpień 2015 r.

wrzesień 2015 r.

październik 2014 r. (powinnam go wcześniej umieścić) - trawa afrykańska na żółto przebarwiona

koniec października 2014 r.

Ptasi gaj 00:36, 03 wrz 2017

Do góry
Trawy od 2014 roku

Lipiec 2014 r.

wrzesień 2014 r.

sierpień 2015 r.

Ptasi gaj 00:22, 03 wrz 2017

Do góry
Na koniec fotki cynii.

Ptasi gaj 23:55, 02 wrz 2017

Do góry
Na koniec zostawiłam hortki.

To nowe nabytki. Silver dollar

A to Sandae fraise

"magical candle" kwiat ok. 40 cm, różowa to wanilla ale jaka nie wiem

Urwałam do bukietu.

Ptasi gaj 23:48, 02 wrz 2017

Do góry
Mam grzyby w ogrodzie to dzisiejszy zbiór. Maślaki bez zarzutu za to kozaki w tym roku bardzo robaczywe, dopiero te późniejsze na grubych nóżkach ich trzonki są twardsze i robaki nie wchodzą w trzonki. Już obrane i będą suszone nawet maślaki. W zeszłym roku też suszyłam i były w zupie i sosie pyszne.

Róża która nie robi sobie nic z deszczu.

Ptasi gaj 23:43, 02 wrz 2017

Do góry
Kwitną bardzo ładnie wrzosy.

Ta roślinka kwitnie od wiosny do teraz na doniczce nazwa obok niej

Tutaj moje ukochane czekają na głaskanie

Ptasi gaj 23:33, 02 wrz 2017

Do góry
Najpierw wstawię swoje foty a potem będe odpowiadać.

Z piątku na sobotę mocno popadało, trawa znowu przerośnięta, mokra więc kosić się nie da. Horty namoczone ciężkie uginają się, róże tak samo, gałązki pozaginane bo mnóstwo pąków jak by miały odważniki przywieszone.
Trawy szczególnie proso pod naporem wilgoci a jest delikatne pochyla się.

Miskanty bez zarzutu sterczą wytrwale.

Oj niedobry rok dla kwitnących przynajmniej w naszym rejonie pod W-wą.

Udało mi się zrobić kilka zdjęć.

Zacznę od trawy która jest u mnie bez nazwy zrobiłam fotę w zbliżeniu także liści bo to ważne.
Czy to "malepartus" czy "sioux". Moim zdaniem "sioux". Minimalna różnica ale jest. Nie było słońca i fota robiona telefonem i nie za bardzo wyszła może jutro.

Jeszcze kwitnące pięciorniki w tym roku kwitną nadspodziewanie dobrze mimo przymrożenia wiosną.

Ptasi gaj 18:44, 02 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Trzmielina oskrzydlona zmienia barwy

Oj to w pełni jesieni da pokaz Czy ona rośnie bardzo duża? Ile lat ma ten twój krzaczek?

Pozdrawiam
Z ogródka na wsi 18:17, 02 wrz 2017

Do góry
Radziu jeszcze ra wlasnie chodzilo mi o to bagienko.

Maszracje ja co roku musze kamienie dosypywac bo sie przesywaja. W suchym potoku mam ok. 30cm tego zwiru a po bokach ziemie widac.

Popiol z ogniska jak najbardzier mozesz wszedzie sypac z umiarem ma jakis cenny pierwiastek ale nie psmietam. Ja cala zime popiol rozrzucam z kominka na rabaty wiosna przegrabie. Spalav tylko i wylacznie drzewo, papier nie farbowany bez folii.

Popiol jest bardzo dobry pod drzewa.

Elu dzisiaj specjalnie robiłem zdjęcia bagienku

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:09, 02 wrz 2017

Do góry
Basiu zapomnialam o czym mialam dac znac. Pokaz to proso ktore kupilas.
U mnie proso tak wyroslo, ze sie przewraca. Wczoraj kolejna ulewa dala do wiwatu nie trzeba podlewac.

To ty rolniczko masz takie paznokcie kolorowe i grzebiesz w ziemi?

Ja chyba nigdy sie takich nie bede miala.

Pomidorki dorodne i pewnie smaczne. Mam kilka krzakow tych malenki traktujemy je jak owoce bardzo smaczne slodkie.

Elu moje proso stoi jeszcze w doniczkach...nie mam czasu na nic

Paznokcie to nie moje Kochana ja i takie paznokcie ,bym krowom cycki pokaleczyla
Ptasi gaj 09:34, 02 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ela trawki zachwycają. Moja jedna róża kupiona wiosną New Dawn w ogóle nie kwitnie, może kupiłam szmelc.Werbena ładnie się prezentuje na tle rabat, jest taka sztywna i dostojna.Posieję na drugi rok, bo mam , dostałam od Oli.Masz fotkę z altaną na wprost?

Nie mam foty, ale moge zrobic. Na moim watku gdzies jest z roza pnaca, spojrz ok czerwca. Moje tegoroczne new dawn wszystkie kwitly i jeszcze maja paczki.

Werbena to krolowa, ja tez bede wiecej nasieje. Sztywna nie lamie sie i pieknie wyglada w innych kwiatach.

Roza nie zrazaj sie nabierze masy i w 2018 zakwitnie.
Ja jestem rozczarowana rozami "bonica". Specjalnie nie kwitna maja piekne rozyczki, ale te jej odrosty po 1,5 metra mnie przerazaja.
Juz z jednego miejsca musze je wykopac bo sie tsm nie nadaja i zagluszaja inne roze mimo, ze sa posadzone na obwodce. Wiec to co na obrazku nie zawsze sprawdza sie w realu.
Ptasi gaj 09:25, 02 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

Moja pierwsza myśl też byla taka że to malepartus. Ale nie podejmuję się rozszyfrowania nazw miskantów.

Jeszcze nie bylam u ogrodnika, ale ogladajac w internecie "malepartus" co prawda wszedzie kroluje ten sam krzak w szkolkach - to trawa jest podobna, ale jej wybarwienie kwiatu jest jasne.
Moja ma liscie w srodku bialy pasek i czubryna az fioletowa bardziej sklanialabym sie, ze to miskant "sioux".

W przyszlym tygodniu bedzie wiadomo.
Blaski i cienie nowego życia 01:21, 02 wrz 2017

Do góry
Witam Urszulo, moze jestem pierwszy raz a moze nie. Juz mam w glowie kociokwik od zagladania wszedzie.
Na watku bacowej nie pisalam, ze rabaty obsypuje trawa jak kora. Mialam na mysli, ze trawa sluzy jako podklad pod rabaty nowopowstajace.
Zanim posadzilam swierki to wysypywalam trawe skoszona z calego sezonu na zime przykrylam ziemia i sie przerobila i wiosna posadzilam swierki rosna bardzo dobrze. Maja przyrosty po metrze.

Oczywiscie ze jak podsypiesz trawa to chwasty przerastaja.

Ok , to się zgadza. Ja zdejmuję darń . Rzeczywiście wykładam też skoszoną trawę -w dużych ilościach powstrzymuje chwasty. Ale bez zdejmowania darni nic u mnie by to nie dało. Myślę że to sprawa gruntu.

Wiesz, u mnie straszna walka. Ale ona procentuje po dłuższym czasie. Na początku nie ma efektów, nie ma nawet co pokazywać.
Z ogródka na wsi 00:31, 02 wrz 2017

Do góry
Radziu jeszcze ra wlasnie chodzilo mi o to bagienko.

Maszracje ja co roku musze kamienie dosypywac bo sie przesywaja. W suchym potoku mam ok. 30cm tego zwiru a po bokach ziemie widac.

Popiol z ogniska jak najbardzier mozesz wszedzie sypac z umiarem ma jakis cenny pierwiastek ale nie psmietam. Ja cala zime popiol rozrzucam z kominka na rabaty wiosna przegrabie. Spalav tylko i wylacznie drzewo, papier nie farbowany bez folii.

Popiol jest bardzo dobry pod drzewa.
Mirkowy ogród (początki) 00:24, 02 wrz 2017

Do góry
Mirka nie bede. Tak jak juz pisalam nie lubie takiego spedu tam jest za duzo ludzi.
Ja jestem nocnym Markiem, odpoczywam jek wszyscy spia i pisze tutaj.
Jezeli nie bedzie padalo to znowu mamy koszenie trawy.
Elu Ja też nocny Marek.
Masz może te miskant?
Miskant chiński 'Ferner Osten' Miscanthus sinensis
Miskant chiński 'Graziella' Miscanthus sinensis
Ptasi gaj 00:22, 02 wrz 2017

Do góry
Mirka kup i zadoluj w donicy jak maly doniczki to przesadz do wiekszej.
Wiosna nie ma takiego wyboru a po drugie ledwo z ziemi wychodza a tak bedziesz juz miala swoje.

Nie pojade.
Mirkowy ogród (początki) 00:19, 02 wrz 2017

Do góry
Mirka nie bede. Tak jak juz pisalam nie lubie takiego spedu tam jest za duzo ludzi.
Ja jestem nocnym Markiem, odpoczywam jek wszyscy spia i pisze tutaj.
Jezeli nie bedzie padalo to znowu mamy koszenie trawy.
Anna i Ogród 00:15, 02 wrz 2017

Do góry
Widze jakis nowy projekt i obszerne opisy. Nie chce mącic tobie w glowie Aniu.
O polowie tych roslin co chcesz posadzic nie mam pojecia wiec nic nie doradze.
Ptasi gaj 00:01, 02 wrz 2017

Do góry
U nas wiecej podlewalo ta zielen jeszcze soczysta ale co niektore rosliny np bluszcze juz sie szykuja do jesiennej kolorystyki.

Zauwazylam, ze brzozy u mnie zolkna o tej porze raczej nie spotykane. Musze je podlac bo maja plytki system korzeniowy.
Ogród z uśmiechem 23:55, 01 wrz 2017

Do góry
Jolu ja na takie warsztaty zapisuje sie od kilku lat i zawsze cos mi wypada, ale w tym roku juz powiedzialam koniec bede chodzila moze tez cos stworze na papierze.
Mam kolezanka malarke, kiedys z nia siedzialam w ciszy a ona malowala. To jest cos pieknego widziec cos wiecej niz inni i przelac to na papier czy na plotno. Lub miec nie przecietny sluch i grac na instrumencie..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies