Suche oczko w tym miejscu był i jest bardzo duży kamień to co widać to zaledwie czubek. Nie mogłam głębiej kopać bo była już glina.
Chciałam jakoś pokazać ten kamień więc obkopaliśmy i brzegi wyprofilowane,ok. 3 m z każdej strony. Spód wyłożony agro włókniną aby ziemia nie zmieszała się ze żwirem i na to położyliśmy kamyczki i to wszystko podwyższyłam trochę brzegi aby woda się nie wylewała i posadziłam krzaki dokoła rosną tam dagłezje cztery, krzewuszki, pięciorniki zółte i różowe i jałowiec.
Wiosną jak było bardzo mokro było bardzo dużo wody. Nieraz pompujemy wodę z tego oczka aby woda zeszła z terenu.
Obok niego jest jeszcze drugie mniejsze też z kamieniem posadzone w koło sa wrzosy.
A blisko oczka wodnego mam 3 oczko suche w drugiej strony działki grze znowu woda spływa z wewnętrznego drenazu.
Niestety musiałam zrobić drenaż bo glębę mokra 2 sztychy ziemi reszta glina.
Tak po trochu opisałam. Właśnie tam u was było bardzo sucho a u nas jednak podlewało.
Właśnie wszyscy pokazują tylko piękności jakie mają, ale na forum bardzo mało fot, że kwiaty schną, że po deszczu wyglądają okropnie, że u róży pod wpływem wody kwiaty się łamie itd.
A u mnie w tym roku jakoś gorzej pięciorniki kwitły. To był dziwny rok - u mnie w lecie była susza i bardzo wysokie temperatury - nie było tyle opadów co u Was. Wiosną też był czas suszy. Teraz znów bardzo mokro a ma być jeszcze bardziej.
Ja moich pięciorników nie zasilam i pomyślałam że dam im gnojówkę z żywokostu bo jeszcze mam a chyba nastawię kolejną bo mi żywokost rośnie a liczę jeszcze na ciepło.
Ten aster ma maleńkie kwiatki a to co mi się w nim najbardziej podoba to ciemne gałązki - ja na razie rozpoznaję astry jeszcze nie wiem które mi się podobają - jest nadzieja że ten temat to ogarnę
Co mam /nie mam wyrzucić? nie planuję
Rzeczywiscie to ognik a u dolu jest berberys.
U Mnie wymarzl. Irga musi byc trzymana w ryzach podcinan bo inaczej ma pedy po 2 m i robi sie klebowisko.
Źle zrozumialas mam roze i hortki, roz wiecej. Wczesniej na twoim watku byla mowa co kto woli. Wiec odpisalam ze nie wybieram. Dla mnie roza i hortensja jest piekna.
U mnie pieciorniki kwitly jak nigdy pieknie mnostwo kwiatow rozowe i zolte. Obcielam wiosna. U nas mokro duzo deszczu i to widocznie im sluzylo.
Basiu odnosnke zrebaczka , jak piszesz co roku masz takiego. Co roku sprzedajecie mam pytanie czy ty wiesz w jamie miejsca te źrebaczki sa sprzedawane. Dlaczego sie pytam bo roznie zwierzeta trafiaja.
Siostra ma psa owczarka niemieckiego i wlasciciel szczenieka przyjechal zobaczyc w jakie miejsce idzie.
Nie mam zwierzat w domu oprocz swinki morskiej bardzo sie przywiazuje i w razie smierci bardzo przezywam. Kazdego cielaka pamietam z domu ktory mial gwiazdke na czole a ktory kulke czy roslana plame.
Jestem pierwszy raz u Ciebie masz kolorowo pieknie. Nie mam na mysli porzadku bo bym kpila. Jak piszesz, ze jest to plac budowy, ale kiedys nadejdzie koniec i bedzie pieknie. Najwazniejsze, ze sa juz nasadzenia.
Podobaja mi sie roze Twoje, ale jeszcze rok poczekam z zakupami nowych niech odrosna najpierw te ktore kupilam w tym roku.
Juz wiem, ze wiele roz kupilam pochopnie, ale dam im szanse jeszcze w przyszlym roku.