Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 19:56, 20 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Suche oczko w tym miejscu był i jest bardzo duży kamień to co widać to zaledwie czubek. Nie mogłam głębiej kopać bo była już glina.
Chciałam jakoś pokazać ten kamień więc obkopaliśmy i brzegi wyprofilowane,ok. 3 m z każdej strony. Spód wyłożony agro włókniną aby ziemia nie zmieszała się ze żwirem i na to położyliśmy kamyczki i to wszystko podwyższyłam trochę brzegi aby woda się nie wylewała i posadziłam krzaki dokoła rosną tam dagłezje cztery, krzewuszki, pięciorniki zółte i różowe i jałowiec.
Wiosną jak było bardzo mokro było bardzo dużo wody. Nieraz pompujemy wodę z tego oczka aby woda zeszła z terenu.
Obok niego jest jeszcze drugie mniejsze też z kamieniem posadzone w koło sa wrzosy.
A blisko oczka wodnego mam 3 oczko suche w drugiej strony działki grze znowu woda spływa z wewnętrznego drenazu.
Niestety musiałam zrobić drenaż bo glębę mokra 2 sztychy ziemi reszta glina.

Tak po trochu opisałam. Właśnie tam u was było bardzo sucho a u nas jednak podlewało.

Dzięki, właśnie mam żwir i chce mi się takiego oczka - super inspiracja
mira 20:10, 20 wrz 2017

Czas kończyć dzisiejszy spacer po zimnym, mokrym ogrodzie za to bez wiatru i w sumie bardzo było przyjemnie

ależ ja w tym roku nadostawałam roślin żę do tej pory niektóre robią za petunie a w domku już są zajęte pokoiki może dokupię jeszcze powinny być wypredaże

krzesełka są trzeba dokupić stolik

te wrzosy do wywalenia już sporo poszło na kompost a te niby najlepsze kwitnie sam czubek - tak się wyradzają mają ok 8 lat i nie premarzły

mira 20:20, 20 wrz 2017

a to jeszcze trochę dziwnych fotek

wstawić tu drzewo ? okropnie mi tu nie pasuje ale jak się tak patrzę ....

ciekawostka

grujecznik z dziś ma mało liści bo te żółte już opadły i został zielony a obok z 22.06.2016 i było to najładniejsze wybarwienie w żywocie tego drzewa

a teraz inna ciekawostka z obftości urodzaju jarzębiny

w tym roku bardzo mało co teoretycznie wg mitów ma oznaczać lekką zimę a obok jarzębina z 16.09.2016 - jaka obfitość

mira 20:41, 20 wrz 2017

z radością wysypię na rabaty co już uzbierałam - przydał by mi się pomocnik

czekają w kolejce a ja podjadam - mam ochotę zrobić gołąbki - chyba pisałam

papryczka stoi jak w spiżarni

te dalie udają ładne a nie są mają bardzo cienkie łodyżki

mira 20:47, 20 wrz 2017

na dziś koniec

czekamy na słoneczną ciepłą jesień

sadzicie cebule??????

ja w ub roku kupiłam 2 kg fioletu a wczoraj żółte tez 2 kg i trochę innych

mam co sadzić a co najważniejsze mam czym no i lubię to

to tymczasem

sierika 20:59, 20 wrz 2017

Widzę, że koncepcje przeróbek masz, a to najtrudniej. Cebule dopiero będę sadzić, cos tam kupiłam głownie czosnki i tulipany, stare wyrodziły się, część zjadły norniki, zarzekałam się, że juz nie posadzę ale brakuje koloru wiosną. Mi tez przydałby sie pomocnik do kompostu, z braku chętnych pozostaje mi liczyc na siebie.
sylwia_slomc... 21:00, 20 wrz 2017

Świetny spacer, u Cię ładniej niż u nasU nas dżdżysto cały dzień ,a na jutro ostrzeżenia przed deszczem.
Świecznice cudne
Drzewo sadź, tyle w tym roku wycięto, że każde kolejne na wagę złota
też się musimy za kompostownik, a w zasadzie zawartość zabrać .....tylko kiedy???
AgataBC 21:01, 20 wrz 2017

Zachwycam się tym co pokazujesz. Kosmos kosmosów.. Pomyślałam, że jak napiszę to wstawisz jeszcze jedno ich zdjęcie
Wendy79 21:10, 20 wrz 2017

Wszystko przeczytałam i pooglądałam i nie wiem czy spamiętałam wszystkie pytania i przemyślenia
Co robisz z nagietka?
Wygooglałam naparstnicę rdzawą i faktycznie cudo będzie. Mam nadzieję, że później pójdzie dalej w świat i może nawet wyproszę kilka nasionek
Jestem zakochana w świecznicach. W tym roku zakupiłam sobie i tą ciemno - i tą zielonolistną. Czekam na efekt.
Z tegorocznego przyrostu moich grujeczników jestem absolutnie zadowolona i czekam na przebarwianie się ich.
Czekam na ładną jesień...
Agania 21:36, 20 wrz 2017

Bura pogoda za oknem, a tu przyjemnie się patrzy na Twój jesienny ogród i Twoje opisy...hmm dywagacje co tu i tam, kiedyś i teraz...czytam wstecz, bo dawno u Ciebie nie byłam
Fajnie, że zostałaś wierna różom