czuję się wywołana do tablicy wzystko w swoim ogrodzie robie sama ( poza nawożenie trawnika które robi eM) małe cebulki typu krokusy sądzi sie łatwo i szybko bi po 2-3 do jednego dołka. Do wszystkich cebul używam sadzarki. 1000 cebul do sadzenia w gęstwinie roślin to ze dwa dni pracy, w gołym muejscu pół dnia
To zawsze będzie Jej ogród, nawet gdy zmieni się ogrodnik, nasadzenia, wizja... Ten ogród będzie na fotografiach, w pamięci, w przeszłości... Przyszłość może być różna, ale przeszłości zmienić nie można.
Za moim ogrodem jest dom mojego dzieciństwa. Mieszkaja w nim inni, obcy mi ludzie, ogród zamienili w trawnik. A jednak gdy na niego patrzę to nadal widzę ogród mojego dzieciństwa... Taki jaki stworzyła mama, pełen kwiatów i krzewów, gdzie biegałam z psem i wspinałam się po drzewach... I nie ma innego...
Ludzie nawet gdy odchodzą to dalej na nas mają wpływ... Może nawet większy niż za życia bo wiemy... że juz nigdy nas nie opuszczą...
Danuś z każdym kwiatem zobacz usmiech swojej mamy, minie czas i Ty zaczniesz się do Niej także usmiechać.
Tule mocno ..
Nie zamykam, ale nie wiem, co będzie z ogrodem. Pewnie nie będę tam bywać w przyszłych latach, albo nie będę mogła robić zdjęć. Nie zamknę na pewno.
Co się stanie z roślinami? Babcia Jasia rozsadzała swoje ulubione hosty, są wszędzie.
Pewne jest to, że nie jest to już ogród Babci Jasi. To dla mnie trudne Bardzo.
To w takim razie inaczej kształtuje się ten beton. My też robimy kostkę i tak nie wygląda. Trawa dochodzi do samej kostki i nie przysycha.
Aaa, jeszcze zobaczyłam kostkę. Takiej kostki to nie lubię. Udaje granitową a nie jest. I jest bardzo drobna. Mała.
Brudzi się i trudno ją zmyć, jest ciągle brudna.
Trawa nie padnie od tych opadów, o ile nie będzie pod wodą. A nie jest. Więc nie ma zmartwienia. Tam gdzie więcej składników pokarmowych - trawa zieleńsza.
Teraz nic już nie rób. Skoś przed zimą. Grab liście.
A przede wszystkim powiedz jaka to wystawa słoneczna, skąd świeci słońce, ile słońca jest przez cały dzień (ile godzin) i wtedy dopiero zastanawiaj się jakie.
Ile?
małe byliny 10-15 szt ? m2
średnie 5-7 /M2
duże 1-3 m/2