Witam,
Jest to moj pierwszy wpis na tym formu i nie czesto sie udzielam poniewaz moja wiedza jest niewystarczajaca zeby pomagac innym, moge sie dzielic jedynie doswiadczeniem ktore musze zdobyc.
Mianowicie nosze sie z zamiarem posiania trawnika lub wylozenia trawy w rolkach.
Generealnie rzecz ujmujac myslalem ze jest to prosta sprawa poki sie za to nie zabralem :0
Z uwagi na to ze ogrod jest bardzo maly okolo 25m2 trawnika bardzo zalezy mi na jego jakosci i dlugowiecznosci.
Ziemia ogolnie jest raczej gliniasta i zbita, w okresie deszczowym mazista, slizga potrafiaca trzymac wode przez chwile, miescami widac ze jest mnostwo w niej wilgoci chociaz kaluze nie stoja, (co prawda garnkow sie nie da z niej lepic, nie jest zolta i kleista jak czysta glina ale z tego co sie orientuje taka moze sie znajdowac od okolo 30cm i wiecej ponizej), w okresie suchym ciezko w nia szpadel wbic, potrafila pekac w srodku lata gdy nie bylo trawy( nie na calej jej powiezchni ale powiecmy na 50%)
Wstepnie przekopalem ja na glebokosc szpadla w celu wybrania wiekszych kamieni i usunieciu chwastow. obecnie jest lekko sucha a bryly sa twarde lecz mozliwe do rozwalenia.
Mam pytanie dotyczace tego, jak taka ziemie najlepiej przygotowac pod posianie trawy lub trawy w roklach? i jakie sa polecane.
Mieszkam na wyspach moze to ma znaczenie.
Dziekuje za pomoc,
Karol