Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 21:00, 23 lut 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Nie zaproszę cię do siebie

a ja Ciebie do siebie zaproszę
Ogród z pergolą 20:58, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Ania, czy te serby tam muszą być? Bo one mnie jakoś drażnią
Napisz proszę jakie rośliny i w jakiej ilości chcesz koniecznie mieć w przedogródku. Chodzi mi o te, które już są

jeszcze dwa dni temu odpowiedziałabym ci ze serby muszą zostac a teraz jestem coraz bardziej otwarta
Ogród z pergolą 20:56, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wydaje mi się, że zanim wszystko urośnie, nadal będzie pusto. Brakuje tu dywanów, ale to już, jak Ania będzie chciała. Hosty, runianka, żurawka citronella, nie wiem, czy trzmielina by się sprawdziła.
Zawsze można w nogi dosadzić roślinkom.

Opis:
1. studnia obsadzona cisem
2. Z lewej strony serby - Aniu, upewnij się, co ile sadzi Danusia na żywopłot. Pisałam ci, co mnie niepokoi.
3. W plecach mogą być nieszczęsne serby, ale zanim urosną, będzie bałagan. Szybszy efekt dałby żywopłot z grabów lub buków. Można kupić przy szkółkach leśnych wiosną
4. Gracilimusy z obu stron cisa. Sadzone co ok. 1 metr. Szybko się rozrosną.
5. D - derenie Ivory Hallo, sadzone ok. 5 - 6 sztuk po całej długości, albo zwężyć troszkę. Derenie cięte wiosną koniecznie.
6. Hortensje - 3 sztuki wysokich z tyłu wzdłuż przejścia, jako powtórzenie rabaty Polinki. Dadzą "kolor" na rabacie już od lipca.
Z przodu 2 hortensje Bobo.
7. Rododendrony - 4 sztuki, czytałam, ze po 10 latach odmiana ta dorasta do 1,5 metra. Nie będą duże. Rodków nie możesz wysypać korą, więc może jednak dać jakiś dywan wkoło, by korzenie się nie wysuszały? I zanim urosną - nie będzie pusto?
8. Dwie kostki bukszpanowe z drzewami w środku.

siedzę i dumam nad tym..wiesz że im dlużej myślę o tych serbach to rzeczywiście będzie las..a jak by to wyglądało gdybym tam tuje kornik, bo mam, wsadziła?
to by była taka ta Twoja wersja 2 (dla mnie 1 jest ta Twoja pierwotna z różami)
no własnie te rodki małe :/ a jako dywan runianka w cieniu tak?
a powiedz mi jak drzewo jest tak na przodzie rabaty to nie przysłania tyłow?miałbyś jakąś fotke takiej rabaty? cos jak u mnie takiej na ktorą głównie z przodu się patrzy
Ogród z pergolą 20:28, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Te dwa zdjęcia są bardzo pomocne Jak szeroki jest podjazd?

5,5m
Ogród z pergolą 20:28, 23 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

kiedyś może do takich rozmiarów dojść ...normalnie myślę ze max 1,2 - 1.5 ( da pod nie np dywanik z runianki ...szybko zadarni ) ...serby w pierwszych latach rosna dość szybko ...zeszłoroczny przyrost na wysokość u mnie to około metra ....ale na szerokość nie idą tak szybko...chyba ze się utnie im przewodnik to sie je sztucznie zmusi to zageszczenia.

czytałam właśnie że jak sie będzie przewodniki skracać to się zagęszczają. ja takiego prostopadłościanu równiutkiego z niego nie bede robić, poprostu podcinanie dla zagęszczania
Ogród z pergolą 20:25, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Ja bym się podjęła, tylko czy jest szansa na narysowanie zwymiarowanej "mapki" całego przedogrodu? Bo ja to tak fachowo nie umiem

edit: może narysuję jak potrafię, nie do cm czy m, oki?

Marta myslę że na spokojnie, ważna jest koncepcja
Ogród z pergolą 20:23, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

nie znam się na nazwach, pokazałam wam piny które mi się podobają. jak zwał tak zwał
napewno nie podoba mi sie 15 gatunków na jednej rabacie bo to dla mnie juz chaos
ja sama umiałabym skomponować góra 4 więcej to dla mnie już wyższa szkoła projektowania a 15 to bałagan

Nie zaproszę cię do siebie
Ogród z pergolą 20:22, 23 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A nie dałoby się tych serbów z tyłu tak posadzić żeby ta studzienka schowała się pomiędzy nimi? I byłby zwarty żywopłot? Z hortensji bym zrezygnowała. I nie wiem czy nie wystarczyłoby jedno drzewo?

wersja Justyny to powiedzmy 3 a Twoja bedzie 4 a reszta myślisz tak jak u Iwony?
Ogród z pergolą 20:20, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Aniu T. Czy styl "lużny nowoczesny" to jest to co Ci odpowiada?
To jest taki styl, o którym pisał Waldek, o czym słusznie przypomniała Iwonka, i który mi najbardziej odpowiada, ale czy Tobie też? Powiedz coś

nie znam się na nazwach, pokazałam wam piny które mi się podobają. jak zwał tak zwał
napewno nie podoba mi sie 15 gatunków na jednej rabacie bo to dla mnie juz chaos
ja sama umiałabym skomponować góra 4 więcej to dla mnie już wyższa szkoła projektowania a 15 to bałagan
Ogród z pergolą 20:15, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dzięki, że zwróciłaś uwagę na to. Poprawiłam. Chyba ma 1,2 metra?

zgadza się średnica 1,2
Ogród z pergolą 20:12, 23 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
przebrnęłam ....widzę że nowy rysunek się robi ....teraz w skali ...myślałam że tamten był w skali a jednak nie był

"?" - ciągnąć jak leci te tuje ....nic się tam już nie zmieści

Rh - za blisko są ...dałabym je w układzie jak tujki na tyły przy studni tam chyba 6 się zmieści - 2 dokupi ...może inne jakieś a z drugiej strony tez Rh dać - tylko kupić te wielkie wysokie o tu np. Alfred -12lat https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2525 ( jak kolor nie pasuje ci Anno - to inny ale w tych du żych gabarytach.

dużo pytań wątpliwości ... nerwowy mąż powiedz mu że ogrodu rozwija i zmienia charakter na łagodniejszy .... mój też był nerwowy jak słyszał ze przesadzamy ....a w tym roku sam palcem już pokazywał co trzeba przesadzić i zamienić tak więc na wiele sposobów ogród uczy cierpliwości

niewiem skąd wogóle ten pomysl o rysunku w skali, przecież to na oko od razu widać że proporcji żadnych to nie ma, ja dopiero dzisiaj od Iwony dowiedzialam się o linijce w paincie
jak mam coś rysować konkretnie to korzystam z bloku milimetrowego.
rodki w plecy tak? no jest to jakaś nowa wersja do przedyskutowania. a co przed rodkami?
Ogród z pergolą 20:07, 23 lut 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Hej, hej.Widzę, że u Ciebie projektowanie na całego
Iwonka tu twórczo szaleje.
Na rysunku widzę, że masz zaznaczone szambo-nie kojarzę go ze zdjęć-jaki masz dekielek?Wystający?Jak to będziesz ukrywać?Widzę, że masz tutaj opcję, zeby było ukryte w hortensjach,ale to i tak dekielek będzie gdzieś widoczny?

dekielek wystaje z 20cm, będzie ukryty w hortensjach, jesli zostaną hortensje
Ogród z pergolą 20:05, 23 lut 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

No własnie tam pod wrocławiem kupowałysmy, raz nam Magda Nikita całą cieżarówke przywiozła ( miała do dyspozycji wielkie auto, którym sie nota bene zakopała tam w glinie na tej plantacji....) a raz ja sama dokupywałam jadąc do dzieci moich do Wrocławia, po drodze z S8 sie skręca w bok kilka kilometrów.....kupowałam krzaczki po 12-14 zł, sma kulkowałam i mam kule w ogrodzie jak te ze szkólki po 60 zł
Warto !

dziękuję Małgosiu za info, sporo można przyoszczędzić
Ogród z pergolą 20:04, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czy hortensje wprowadzamy? Te bobo?
Ja mam śliczną Little lime. Też mała

nie, nie wprowadzajmy nowych gatunkow. bazujmy na tym co jest bo gatunki wybrałaś super
Ogród z pergolą 20:02, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mam jeszcze problem z tymi twoimi serbami. Zobacz, co dziś Danusia napisała w wątku o serbach:
Dziewczyna sadziła serby na żywopłot co 120 cm, a Danusia napisała, ze są zbyt rzadko posadzone. Zdziwiłam się. Może się zapytaj w tym wątku, albo go chociaż przeczytaj.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=67#post_3

czytałam ten wątek w tamtym roku i posadziłam serby co 1,5 i tak jest dobrze. ja ich w formowany żywopłot ciąć nie będę
Ogród z pergolą 19:28, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

1.przedogródka

Te dwa zdjęcia są bardzo pomocne Jak szeroki jest podjazd?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 16:31, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
delikatny spadek terenu nie przeszkadza w zrobieniu płyt w żwirze jako opasko-chodnika. i bardziej chodzi mi o tą strone przy garazu bo tam chyba jest węziej? dobrze by było zebyś nam naniosla rózne wymiary i strony swiata. bo niewiem czy dobrzę myslę ze front masz od wschodu a taras od zachodu?

e tam doswiadczenie, dopiero tworzę.. po 3 latach dojrzewam do tego co mi się podoba i co chcę u siebie wzorem niektórych osób przestaję być sentymentalna i wywalam co mi się nie podoba
w tym roku planuję kolejną rewolucję i stąd te limki w ilości 20szt, choć to pewnie dopiero połowa
Ogród z pergolą 16:19, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Moim zdaniem własnie przedogródek to taka część ogrodu, w której nie należy szaleć z nasadzeniami, zwłaszcza, że Ania chyba woli styl "luźny nowoczesny"
Mam jeszcze jedną uwagę - teraz Ty i Ania Makao zajmujecie się lewą stroną podjazdu, a co z prawą? Czy człowiek, który otwiera furtkę na posesję Ani, nie powinien widzieć obu tych części - prawej i lewej (bo przecież one razem tworzą cały przedogródek) jako jednej całości? Wydaje mi się, że traktowanie obu tych części osobno, tylko dlatego że dzieli je podjazd, to trochę nie teges
Może nie mam racji ale tak to widzę.

Jazzy, masz rację. Druga strona ma ogólny zarys:
Tylko trzeba zwymiarować
Ania wstawiała fotkę bez wymiarów na stronie215:
:
anna_t napisał(a)
uzupełniam rysunek frontu polinki

...te płyty po lewej stronie nie mają jeszcze okreslonego wymiaru tzn ilosci bo wymiar to chyba 100x20
tak naprawdę to zależy jak będzie pasować, jest tam 7m od siatki do podjazdu. 2m zajmą powiedzmy serby, zostaje nam 5m.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 16:15, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
delikatny spadek terenu nie przeszkadza w zrobieniu płyt w żwirze jako opasko-chodnika. i bardziej chodzi mi o tą strone przy garazu bo tam chyba jest węziej? dobrze by było zebyś nam naniosla rózne wymiary i strony swiata. bo niewiem czy dobrzę myslę ze front masz od wschodu a taras od zachodu?

No i też sie podłączę. Ja planuję taką ścieżkę za domem. Płyty chodnikowe i sama nie umiem się jeszcze zdecydować czy w trawie czy w żwirku...
A u Was na czym stanęło?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies