Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jazzy 19:13, 23 lut 2016

Ja bym się podjęła, tylko czy jest szansa na narysowanie zwymiarowanej "mapki" całego przedogrodu? Bo ja to tak fachowo nie umiem

edit: może narysuję jak potrafię, nie do cm czy m, oki?
19:17, 23 lut 2016
Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, narysowałam ja, narysowała Ania, może ktoś jeszcze wymyśli inną wersję i coś wybierzemy. I czy na żywopłot trzeba zostawić 2 metry?
Serby teraz są małe. Jest pusto. Naprawdę cięty żywopłot będzie z serbów taki szeroki?

kiedyś może do takich rozmiarów dojść ...normalnie myślę ze max 1,2 - 1.5 ( da pod nie np dywanik z runianki ...szybko zadarni ) ...serby w pierwszych latach rosna dość szybko ...zeszłoroczny przyrost na wysokość u mnie to około metra ....ale na szerokość nie idą tak szybko...chyba ze się utnie im przewodnik to sie je sztucznie zmusi to zageszczenia.

19:18, 23 lut 2016
jazzy napisał(a)
Ja bym się podjęła, tylko czy jest szansa na narysowanie zwymiarowanej "mapki" całego przedogrodu? Bo ja to tak fachowo nie umiem

edit: może narysuję jak potrafię, nie do cm czy m, oki?

na tym rysunku masz siatkę 1 kratka to 1x1m
jazzy 19:28, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)

1.przedogródka

Te dwa zdjęcia są bardzo pomocne Jak szeroki jest podjazd?
anna_t 20:02, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Mam jeszcze problem z tymi twoimi serbami. Zobacz, co dziś Danusia napisała w wątku o serbach:
Dziewczyna sadziła serby na żywopłot co 120 cm, a Danusia napisała, ze są zbyt rzadko posadzone. Zdziwiłam się. Może się zapytaj w tym wątku, albo go chociaż przeczytaj.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=67#post_3

czytałam ten wątek w tamtym roku i posadziłam serby co 1,5 i tak jest dobrze. ja ich w formowany żywopłot ciąć nie będę
anna_t 20:04, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Czy hortensje wprowadzamy? Te bobo?
Ja mam śliczną Little lime. Też mała

nie, nie wprowadzajmy nowych gatunkow. bazujmy na tym co jest bo gatunki wybrałaś super
anna_t 20:05, 23 lut 2016

Margarete napisał(a)

No własnie tam pod wrocławiem kupowałysmy, raz nam Magda Nikita całą cieżarówke przywiozła ( miała do dyspozycji wielkie auto, którym sie nota bene zakopała tam w glinie na tej plantacji....) a raz ja sama dokupywałam jadąc do dzieci moich do Wrocławia, po drodze z S8 sie skręca w bok kilka kilometrów.....kupowałam krzaczki po 12-14 zł, sma kulkowałam i mam kule w ogrodzie jak te ze szkólki po 60 zł
Warto !

dziękuję Małgosiu za info, sporo można przyoszczędzić
anna_t 20:07, 23 lut 2016

kasja83 napisał(a)
Hej, hej.Widzę, że u Ciebie projektowanie na całego
Iwonka tu twórczo szaleje.
Na rysunku widzę, że masz zaznaczone szambo-nie kojarzę go ze zdjęć-jaki masz dekielek?Wystający?Jak to będziesz ukrywać?Widzę, że masz tutaj opcję, zeby było ukryte w hortensjach,ale to i tak dekielek będzie gdzieś widoczny?

dekielek wystaje z 20cm, będzie ukryty w hortensjach, jesli zostaną hortensje
anna_t 20:12, 23 lut 2016

eee_taam napisał(a)
przebrnęłam ....widzę że nowy rysunek się robi ....teraz w skali ...myślałam że tamten był w skali a jednak nie był

"?" - ciągnąć jak leci te tuje ....nic się tam już nie zmieści

Rh - za blisko są ...dałabym je w układzie jak tujki na tyły przy studni tam chyba 6 się zmieści - 2 dokupi ...może inne jakieś a z drugiej strony tez Rh dać - tylko kupić te wielkie wysokie o tu np. Alfred -12lat https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2525 ( jak kolor nie pasuje ci Anno - to inny ale w tych du żych gabarytach.

dużo pytań wątpliwości ... nerwowy mąż powiedz mu że ogrodu rozwija i zmienia charakter na łagodniejszy .... mój też był nerwowy jak słyszał ze przesadzamy ....a w tym roku sam palcem już pokazywał co trzeba przesadzić i zamienić tak więc na wiele sposobów ogród uczy cierpliwości

niewiem skąd wogóle ten pomysl o rysunku w skali, przecież to na oko od razu widać że proporcji żadnych to nie ma, ja dopiero dzisiaj od Iwony dowiedzialam się o linijce w paincie
jak mam coś rysować konkretnie to korzystam z bloku milimetrowego.
rodki w plecy tak? no jest to jakaś nowa wersja do przedyskutowania. a co przed rodkami?
anna_t 20:15, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Dzięki, że zwróciłaś uwagę na to. Poprawiłam. Chyba ma 1,2 metra?

zgadza się średnica 1,2