Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 20:20, 23 lut 2016

jazzy napisał(a)
Aniu T. Czy styl "lużny nowoczesny" to jest to co Ci odpowiada?
To jest taki styl, o którym pisał Waldek, o czym słusznie przypomniała Iwonka, i który mi najbardziej odpowiada, ale czy Tobie też? Powiedz coś

nie znam się na nazwach, pokazałam wam piny które mi się podobają. jak zwał tak zwał
napewno nie podoba mi sie 15 gatunków na jednej rabacie bo to dla mnie juz chaos
ja sama umiałabym skomponować góra 4 więcej to dla mnie już wyższa szkoła projektowania a 15 to bałagan
anna_t 20:22, 23 lut 2016

ren133 napisał(a)

A nie dałoby się tych serbów z tyłu tak posadzić żeby ta studzienka schowała się pomiędzy nimi? I byłby zwarty żywopłot? Z hortensji bym zrezygnowała. I nie wiem czy nie wystarczyłoby jedno drzewo?

wersja Justyny to powiedzmy 3 a Twoja bedzie 4 a reszta myślisz tak jak u Iwony?
jankosia 20:23, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)

nie znam się na nazwach, pokazałam wam piny które mi się podobają. jak zwał tak zwał
napewno nie podoba mi sie 15 gatunków na jednej rabacie bo to dla mnie juz chaos
ja sama umiałabym skomponować góra 4 więcej to dla mnie już wyższa szkoła projektowania a 15 to bałagan

Nie zaproszę cię do siebie
anna_t 20:25, 23 lut 2016

jazzy napisał(a)
Ja bym się podjęła, tylko czy jest szansa na narysowanie zwymiarowanej "mapki" całego przedogrodu? Bo ja to tak fachowo nie umiem

edit: może narysuję jak potrafię, nie do cm czy m, oki?

Marta myslę że na spokojnie, ważna jest koncepcja
jazzy 20:26, 23 lut 2016

Ania, czy te serby tam muszą być? Bo one mnie jakoś drażnią
Napisz proszę jakie rośliny i w jakiej ilości chcesz koniecznie mieć w przedogródku. Chodzi mi o te, które już są
anna_t 20:28, 23 lut 2016

eee_taam napisał(a)

kiedyś może do takich rozmiarów dojść ...normalnie myślę ze max 1,2 - 1.5 ( da pod nie np dywanik z runianki ...szybko zadarni ) ...serby w pierwszych latach rosna dość szybko ...zeszłoroczny przyrost na wysokość u mnie to około metra ....ale na szerokość nie idą tak szybko...chyba ze się utnie im przewodnik to sie je sztucznie zmusi to zageszczenia.

czytałam właśnie że jak sie będzie przewodniki skracać to się zagęszczają. ja takiego prostopadłościanu równiutkiego z niego nie bede robić, poprostu podcinanie dla zagęszczania
anna_t 20:28, 23 lut 2016

jazzy napisał(a)

Te dwa zdjęcia są bardzo pomocne Jak szeroki jest podjazd?

5,5m
anna_t 20:56, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Wydaje mi się, że zanim wszystko urośnie, nadal będzie pusto. Brakuje tu dywanów, ale to już, jak Ania będzie chciała. Hosty, runianka, żurawka citronella, nie wiem, czy trzmielina by się sprawdziła.
Zawsze można w nogi dosadzić roślinkom.

Opis:
1. studnia obsadzona cisem
2. Z lewej strony serby - Aniu, upewnij się, co ile sadzi Danusia na żywopłot. Pisałam ci, co mnie niepokoi.
3. W plecach mogą być nieszczęsne serby, ale zanim urosną, będzie bałagan. Szybszy efekt dałby żywopłot z grabów lub buków. Można kupić przy szkółkach leśnych wiosną
4. Gracilimusy z obu stron cisa. Sadzone co ok. 1 metr. Szybko się rozrosną.
5. D - derenie Ivory Hallo, sadzone ok. 5 - 6 sztuk po całej długości, albo zwężyć troszkę. Derenie cięte wiosną koniecznie.
6. Hortensje - 3 sztuki wysokich z tyłu wzdłuż przejścia, jako powtórzenie rabaty Polinki. Dadzą "kolor" na rabacie już od lipca.
Z przodu 2 hortensje Bobo.
7. Rododendrony - 4 sztuki, czytałam, ze po 10 latach odmiana ta dorasta do 1,5 metra. Nie będą duże. Rodków nie możesz wysypać korą, więc może jednak dać jakiś dywan wkoło, by korzenie się nie wysuszały? I zanim urosną - nie będzie pusto?
8. Dwie kostki bukszpanowe z drzewami w środku.

siedzę i dumam nad tym..wiesz że im dlużej myślę o tych serbach to rzeczywiście będzie las..a jak by to wyglądało gdybym tam tuje kornik, bo mam, wsadziła?
to by była taka ta Twoja wersja 2 (dla mnie 1 jest ta Twoja pierwotna z różami)
no własnie te rodki małe :/ a jako dywan runianka w cieniu tak?
a powiedz mi jak drzewo jest tak na przodzie rabaty to nie przysłania tyłow?miałbyś jakąś fotke takiej rabaty? cos jak u mnie takiej na ktorą głównie z przodu się patrzy
ag_zie 20:57, 23 lut 2016

A ja tylko macham bo nadrobić tej burzy nie dam rady - jak już coś wybierzesz to daj znać
anna_t 20:58, 23 lut 2016

jazzy napisał(a)
Ania, czy te serby tam muszą być? Bo one mnie jakoś drażnią
Napisz proszę jakie rośliny i w jakiej ilości chcesz koniecznie mieć w przedogródku. Chodzi mi o te, które już są

jeszcze dwa dni temu odpowiedziałabym ci ze serby muszą zostac a teraz jestem coraz bardziej otwarta