Podlało, ale na nadmiar wilgoci nie narzekamy bo nie ma jej za dużo wcale. Ja gunnerę kupiłam w LM w tym roku na wiosnę były, moja kupowana w końcu lata.
Podlało, ale na nadmiar wilgoci nie narzekamy bo nie ma jej za dużo wcale. Ja gunnerę kupiłam w LM w tym roku na wiosnę były, moja kupowana w końcu lata.
Studnię to ja mam i ona jest jedynym źródłem wody u nas. Mieszkamy na górce, ziemię mam piaskową VI klasy. Pod tym piachem jest siny ił, a jeszcze niżej tak zwana kamionka. Nie chcą u nas robić studni głębinowych bo nie mogą się przebić przez kamienne podłoże. Studnia drenażowa była by jakimś rozwiązaniem, ale jest obawa, że ściągłaby wodę ze studni z której używamy wodę. Mamy bardzo specyficzne podłoże na wiosnę u nas jest mokro, ale wystarczy, że 3 dni przygrzeje słońce i już mam suszę. Ostatnio padał u nas deszcz więc roślinki troszkę odżyły, ale bywa tak, że przez dwa miesiące nie pada żaden deszcz chociaż dookoła pada, chmury deszczowe chodzą i nic. W niedalekim sąsiedztwie mamy las ( jakieś 150 m) może on nie pozwala deszczom padać.
Troche popisalam ide teraz pracowac do ogrodu. Fot nie robie bo ciagle to samo nic sie nie zmienia. Roze kwitna, horty tez trawy wypuszczaja swoje klosy.
Noce juz chlodne wiec i rosliny powoli szykuja sie do jesieni.
A grzybki zaczynaja rosnac u mnie. Przeszlam sie wczoraj pod drzewami znalazlam kilka co niektore zostawilam aby podrosly i dzisiaj zbiore.
Kasiu bylam wczoraj. Moim zdanjem najlepszy wybor wszystkiego zwarty nie trzeba duzo chodzic. I towar pjerwsza klasa.
A do czego ja ci w melonie bylam potrzebna?
Pojechalam po konkretna rosline ale nie dostalam horte silwer dolar nje mkeli nej w tym sezonie. Kupilam wanile forest i molinie i to caly zakup.
Jeszcze kupie jakies cebulowe i to wszystko juz wiecej nie kupuje, moze ze 3 krzaki roz bo jedne wyszdze w inne miejsce bo sie nje sprawdzily inne sa bardzo piekne. Niektore jeszcze mlode w przyszlym roku powinny byc juz bardziej rozkrzewione. Dam im czadu i to wszystko.
Mamjuz dosyc zakupow. Przestane jezdzic do roslinnych bo zwariuje o
D tych chciejstw a co oczy nie widza sercu nie zal.
Witam Sylwia juz pewnie u Ciebie wszystko na moczone i rosnie. Ale znowu suchoty nadchodza. Niby lało, ale dwa trzy dni i znowu sucho slonce grzeje mocno.
Ogrod piekny wszystko kwitnie.
Te wielkie liscie to gunera czy jak jej tam, a gdzie to mozna kupic.
Bud.eje to najbardziej miododajne krzewy i najczesciej odwiedzane przez bzyczki i motyle. U mnie jest kwitnie jedna lodyga i kilka mktyli na tym kwiatku siedzi. Przeskakuja potem na werbeny.
Nigdy nie mialam werbeny az w tym roku mam duzo. Dlaczego nigdy wczesnkej na nka nie wpadlam. To cudowny, efektowny kwiat. Z kazda roslina dobrze wyglada. Taka wyniosla zaglada na wszystko z wysokosci.
Aurelia Monia napisala dobrze. Teraz uszczykujesz tylko przekwitle kwiaty. Budleja dlugo kwitnie nawet male przymrozki nie sa dla niej straszne, ale dobrze okopcuj na zime przy silnych mrozach wymarza. U mnie tak wymarzla i odradza sie drugi rok bo zapomnialam ja okopczykowac.
Wiosna obcinasz na wys 10 cm wszystkie pedy.
Mirka jutro cykne i wstawie. Kupowalam w Melonie przy Pulawskiej, maja bardzo duzu wybor wszystkiego i taki dorodny asortyment.
Mam obok siebie szkolke, ale gdzie tam im do Melona. Jeszcze nieraz kupuje u Zamojskich.
No wlasnie dzien coraz to krotszy i trzeba szybko sie uwijac aby zdaźyc.
Jestescie wszystkie podrozniczki zachwycone to sie bardzo cieszę. Kasiu pisalas, ze nie znasz tych stron - piekne prawda.
Co to jest 1250 km na tyle dni. Nawet w Polsce przy dobrej pogodzie mozna milo spedzic urlop. Jeszcze na Roztocze pojedzcie tam tez cudownie.
Trawy w tym roku sa wyjatkowe. Szpaler hort cudowny.
Mirka kupilam dzisiaj molinie 3 krzaki teraz żałuję ze nie kupilam 6 akurat by mi tam pasowaly. Dosyc ladne sadzonki po 8 zl. Juz z pioropuszami.
Chyba je zadoluje i wiosna posadze na miejsce jeszcze przesadze do wiekszych doniczek aby korzen sie rozrosl.
Kupilam tez horty wanile bardzo ladne dobrze rozkrzewione 2 szt ale nie kwitna poucinane glowne pedy.
Juz posadzilam. Dzisiaj porzadkowalam rabaty troche zeszlo czasu.
Ładna pogoda to chce sie robic.
Dorota skoro tak jest co roku czego studni nie zrobisz.
U nas w tym roku podlewa z nieba, ale w zeszlym roku to byla makabra. Mam studnie glebinowa oprocz wodociagu i to o a ratuje moj ogrod.
Dzialke mam mokra i zabezpieczylam sie w studnie drenazowe 5 kregow i tam jest zawsze woda.
Wiosna tego roku nie dosyc, ze przyszedl w maju mroz to bylo u mnie bardzo mokro pompy chodzily przez tydzien. Pompowalismy z tych studni drenazowych i ziemia sie osuszala.
Mam nadzieje, ze juz podlalo u was.
Ogrod mimo nie sprzyjajacej pogody masz bardzo ładny. Ogladam dalej.
Bo zawilce to typowe rosliny ktore uwielbiaja rosnac prawie w blotku. Zadzi sie je w strefie przybrzegowej przy oczku.
Mialam kilka krzakow, az do wiosny tego roku przy pieleniu chyba je wypielilam i takie niedobitki mam. Liscie podobne do jaskra u mnie sie rozrisl i usuwam go gdzie sie da i tak tez usunelam zawilce.
Monia nie wierny Tomasz jestes. Juz raz pytalas o ta horte, napisalam, ze to wanila a tydalej pytasz. Pinki jest bardzo podobna tez rozowieja kwiaty ale sa bardziej luzniejsze. Ta horta jeszcze mloda, gdzids po trzech latach od wysadzenia powinna miec dobrze wyprostowane lodygi.
Monia 100 proc wanilka taka mam. Wczesnie u mnie zakwitla i juz ma bezowe kwiatostany.
Dzisiaj kupilam nie kwitnace wanile ale bardzo ladne krzaki i dobrze ukorzenione, widac, ze pedy na ktorych powinna kwitnac uciete. Dobrze prowadzone aby sie rozgalezily.
Co do lawendy pierwszy raz bede jutro cirla bo dzisiaj sie nie wyrobilam juz dzien krotszy.
Chociaz troche obetne bo mlode ale ladne sadzonki.