Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 08:43, 28 wrz 2017

Do góry
Angelika napisał(a)
Nie wiem czy był Taki wątek, ale nic na ten temat nie mogę znaleźć.

Planujemy zakładanie trawnika w naszym nowopowstającym ogrodzie. Grunt wstępnie przygotowany, trawa zamówiona. I tu mam pytanie - wokół trawnika będą w przyszłości rabaty, póki co zostanie położony trawnik z rolki, a miejsce na rabaty pozostawimy puste. Grunt był wcześniej przez wiele lat chwastowiskiem sąsiadującym w polem/łąką. Mimo oczyszczenia ziemi na pewno w głębszych warstwach zostało w niej trochę korzeni i nasion chwastów. Czy jest jakiś sposób jak zabezpieczyć miejsca na rabaty do czasu obsadzenia ich roślinami (planuję to na przyszłą wiosnę/lato)? Obawiam się, że zostawiając pustą ziemię będę miała na wiosnę trawnik otoczony nowymi, bujnymi chwastami Chciałabym uniknąć rozkładania tymczasowo agrowłókniny, wysypanie kory chyba w tej chwili przekroczyłoby moje możliwości finansowe (zakładając odpowiednio grubą warstwe i liczbę metrów na rabaty).
Macie jakieś pomysły?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:37, 27 wrz 2017

Do góry
Będą kwitły, ale one nie dla kwiatów są uprawiane, ale dla kolorowych liści
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 18:34, 27 wrz 2017

Do góry
W innym miejscu problemu nie będzie bo brzydkimi plecami dociśniesz do płotu lub żywopłotu, a drewno można pięknie i równo poukładać i będzie ozdobą.

Popatrz na grafiki link do zdjęć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:55, 26 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lepiej na wiosnę, ja przycięłam 10 dni temu, bo formuję w kulkę

Dzięki za odpowiedź. Jak obetnę na wiosnę to nie będą kwitły?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:05, 26 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziś pogoda trochę lepsza była, w każdym razie mam dużo więcej do wywalenia z ogrodu. I będę wywalać, na ognisko. Bo chore. Poczekam tylko aż wyschnie.
I nie mam na myśli irysów.

Ja dzisiaj zacząłem wywalać i przerzucać, nawet z trawami ryzykuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:04, 26 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, może znajdziesz czas i nakierujesz mnie na "zielony dach" bez systemu nawadniającego - na co zwracać uwagę i jakie masz doświadczenia ze swoim? Czy woda musi być jakoś odprowadzana?

Chodzi mi głównie o prawdziwe niskie "sucholuby". Czy na lekkiej pochyłości budować jakieś kieszenie - przegrody, żeby warstwa ziemi nie spływała po opadach?

Chodzi o niewielki domek - jak dla Elfów.

Kładziesz gotową matę z rozchodników.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:03, 26 wrz 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Zapomniałam przyciąć pęcherznice po kwitnieniu. Czy jak przytnę teraz to zaszkodzę: czy lepiej zrobić to na wiosnę? Proszę Danusiu, daj odpowiedż bo ładne słoneczko u mnie i mogłabym dzisiaj ciąć
Sorry, że pytam w twoim wątku

Lepiej na wiosnę, ja przycięłam 10 dni temu, bo formuję w kulkę
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:18, 26 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
ło matko Ale roboty.

Mam dwa żurawie, ale inne niż Twoje

A pokażesz?

Do roboty dorzucam dokończenie linii brzegowej

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:03, 25 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
...ale są najgorsze, więc po co je trzymać, skoro mogą w tym miejscu rosnąć inne, ładniejsze byliny, atrakcyjne cały sezon?
A jakie to na przykład?
Bo ja też właśnie wywaliłam irysy bródkowe, bo liście chore i brzydkie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:56, 25 wrz 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Danusiu, pokaż chociaż kawałeczek Twojego ogrodu w jesiennej odsłonie. Uściski

U mnie czy jesień, czy zima wciąż tak samo
Ale dziś zobaczyłam liście na trawniku, bukowe. Już jesień, pomyślałam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:55, 25 wrz 2017

Do góry
Dziś pogoda trochę lepsza była, w każdym razie mam dużo więcej do wywalenia z ogrodu. I będę wywalać, na ognisko. Bo chore. Poczekam tylko aż wyschnie.
I nie mam na myśli irysów.

Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 20:41, 25 wrz 2017

Do góry
To bez sensu porada, bo trzeba wywalić drewutnię stąd i koniec

Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 20:40, 25 wrz 2017

Do góry
Kasę którą chcesz wydać na pergole i inne rajtarady kolejne - raczej wydaj na większe rośliny, które od razu zasłonią to, co chcesz zasłonić.

Wykrój rabatę, wywal te włosy z trawy niestetyczne, wywal rachityczne malutkie 2 krzaczki, bo one nic tam dobrego nie robią, a raczej szpecą to miejsce i po prostu kup 3 rośliny duże takie same i zrób ekran. A na rabacie zrób ładną kompozycję z drzewkiem w kształcie parasola, plus pod nim niższe.

Ale ta sobie myślę, po co ładować pod same okna taką budowlę? Przecież iść po drewno prawie taka sama droga gdzieś z boku.

Zamiast to maskować - przenieś gdzie indziej, gdzie nie będzie widać tej przybudówki.

Jak posadzisz clematis to będzie tylko kołtun nie maskowanie

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:29, 25 wrz 2017

Do góry
Jeju ale tragizujesz. Weź człowieku posyp równo i będzie dobrze. Na wieki zostaniesz z tym tematem. Posyp jeszcze raz te jasne placki i polej wodą.

Nierówno posypałeś, albo nierówno się rozpuścił. Ale raczej to pierwsze.
Wcale nie podlewam teraz, bo leje cały czas. aż za mokro jest.

Nic juz nie masz robić tylko usuwać liście jeśli spadną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:15, 25 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja wywalam w każdym razie.
.... są najgorsze, więc po co je trzymać, skoro mogą w tym miejscu rosnąć inne, ładniejsze byliny, atrakcyjne cały sezon?

Irysy, kwiaty ukochane i uwiecznione przez impresjonistów i Wyspiańskiego. Kwiaty przecudnej i niespotykanej urody, uwodzące subtelnym zapachem.
Każdy kwiat, bylina ma swoje lepsze i gorsze momenty w życiu czyli w sezonie. Peonie od czerwca straszą i zajmują miejsce na rabacie a liści obciąć nie można, jeżówki - żelazne rośliny piękne są, ale krótko, bo we wrześniu wyglądają paskudnie a zaczynają dopiero w lipcu, cudne i wdzięczne orliki mają swoje 5 minut a potem te liście...., dziewanna, ostróżka, wiosenne przylaszczki, że nie wspomnę o tulipanach i pozostałych cebulowych i czekaniu aż zaschną liście by je usunąć. Wyliczać można do jutra. Jeśli nie kwitną, to nie są atrakcyjne, jeśli przekwitną też nie są. A jeśli liście drażnią to do czego przeznaczony jest sekator???
Nie ma bylin idealnych i atrakcyjnych przez cały sezon. Chociaż ja znam taką jedną, co od maja aż do przymrozków kwitnie na niebiesko i na zimę nie traci liści. Wczoraj ją pikowałam, bo mi się wysiała, bo podczas mojej nieobecność nikt nie obciął przekwitniętych kwiatów.
Dla tych co wywalają irysy dedykuję te zdjęcia.

P.S. przykro i smutno czytać takie wpisy Danusiu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:05, 25 wrz 2017

Do góry
Nie dodałam, że przed posypaniem nasion leciutko zruszyć ziemię, posypać nasionami, posypać ziemią.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:51, 24 wrz 2017

Do góry
ło matko Ale roboty.

Mam dwa żurawie, ale inne niż Twoje
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:47, 24 wrz 2017

Do góry
adkawi napisał(a)
Danusiu trawa na dzień dzisiejszy wygląda tak jak na obrazku,narazie nie ma co kosić, strasznie mokro u nas ,co drugi dzień pada,chyba dosiewy będę musiała zostawić do wiosny ;-/.Dzięki za odpowiedzi

Skosić, posypać ziemią ogrodową z worków (lekka), przegrabić, posiać nasiona w wolne miejsca, przegrabić odwrotną stroną grabi. To dopiero precyzja - odwrotna strona grabi, mało kto o tym wie

albo:

posiać nasiona, posypać ziemią. Nie grabić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:28, 24 wrz 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam na myśli bródkowe oczywiście.Ja wywalam w każdym razie.
Rosa ma rację co do eksperymentowania, mam je w różnych konfiguracjach i towarzystwie, ale są najgorsze, więc po co je trzymać, skoro mogą w tym miejscu rosnąć inne, ładniejsze byliny, atrakcyjne cały sezon?

moje irysy tez paskudne ...myslałam ze tylko mnie deneruja bo tyle penów na ich temat juz sie nasłuchałam ...mam je na końcu rabaty ...potem mam plan posadzcic rzad miskantow ML zebym paskudnych lisciorow nie widziała ( były tam mislanty zebrinusy ale poszly w dobre rece bo ich nie polubilam) .... blizej mam zawilce japońskie wkoło buka Purple fontain ...i w takiej konfiguracji irysy u mnie moga zostac

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies