Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Moja bajka 17:29, 13 sie 2015

Do góry
Kasiu, jak będzie pora, zbiorę dla ciebie nasionka stipy
Ogródek Ewy 17:27, 13 sie 2015

Do góry
Ewuniu, wstawiłam dla ciebie fotki i linki w sprawie lilii u mnie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=901
Ogródek Iwony 17:24, 13 sie 2015

Do góry
Toszko, fajnie to wytłumaczyłaś. Mam jeszcze pytanie: czy jak przesadza się Perovską wiosną, to słabiej startuje i kwitnie?
Bo ja przesadzałam ją, a opóźniona jest bardzo. Ta moja zeszłoroczna, bo ta na fotkach - kupiona teraz zupełnie lepiej wygląda od mojej z poprzedniego roku. Wiosną sypałam jej dolomit, tak jak radziłaś Lecz mała jest, słaba i dopiero startuje. Na fotkach jej nawet nie widać
Zaznaczyłam owalem i strzałką:
Zeszłoroczna:

Zbliżenie:

Tegoroczna:
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 17:15, 13 sie 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Jolcia mam w donicach trawki, funkie, żurawki i rozchodniki. Dostałam od synków, teraz mają utrudnione nieco zadanie bo już się zakulkowałam bukszpanowo i trzeba coś innego kombinować Dają sobie nieźle radę

Ewcia, pokaż twoje donicowe
Ogródek Iwony 16:50, 13 sie 2015

Do góry
Jolu, dziękuję za życzenia
Ogródek Iwony 16:21, 13 sie 2015

Do góry
Olu, twoje pytanie zostawiam Toszce

Małgoś, u mnie jest tylko wodociąg. Na szczęście dla mnie nie mamy odprowadzenia ścieków, tylko szamba, więc woda nie jest tak droga, jak w mieście
Dzięki

Ogródek Iwony 15:44, 13 sie 2015

Do góry
Rozchodniki zaczynają:

Jeszcze młode. Na tej rabatce chciałabym dosadzić jeszcze rozplenicę

Ogródek Iwony 15:39, 13 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Iwonko masz może pomysł z jakimi roślinami dobrze posadzić lilie ?

Ewa, lilie najlepiej posadzić za czymś, co da im skarpetki: mogą być niskie liliowce, bukszpany, wśród innych bylin, ciekawym towarzystwem dla nich mogą być róże
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/3/31060/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/40/408561/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/40/408535/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/40/408555/original.JPG
http://img528.imageshack.us/img528/3849/czerw021.jpg

Ponieważ rosną przeważnie wysokie , nogi powinny mieć zakryte, bo jak przekwitną, muszą jak tulipany trochę być bez kwiatków.
Ja swoje lilie posadziłam z floksami i różami za rododendronami. Ładnie miała rozświetlać rabatkę, tylko sprzedawca pomylił kolory. Miała być biała, a jest - sama zobacz. Wysadzę ją stąd na rabatę bylinową, a tu kupię w odpowiednim kolorze

edit: znalazłam artykuł Danusi:
Lilie - gwiazdy letnich rabat

Ogródek Iwony 14:45, 13 sie 2015

Do góry
Toszka, a jakby teraz uciąć gałązkę Perovskiej, to by się ukorzeniła do zimy?
Ogródek Iwony 14:43, 13 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Iwonko a Ty masz nawadnianie, że sama nie podlewasz?

Nie, toby było za dobrze Mam dwa krany wyprowadzone na zewnątrz: jeden z przodu domu, drug z tyłu i dwa węże ogrodowe. Jak pada deszcz, to nam się wydaje, ze nie trzeba podlewać ogrodu. Mam też rabatki, które są lekko pod dachem i deszcz nie dolewa. Wtedy sąsiadka zawsze się ze mnie śmieje, że podlewam ogród, jak padało.
W tygodniu zabiera mi to sporo czasu, bo podlewam sama - jak pomagają dzieci - podlane jest byle jak
W weekend pomaga mi M i "jego strona" jest zawsze podlewana dłużej
Takie mam nawadnianie

Kiedyś będzie tu ogród 14:42, 13 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
trudno się dziwić zwierzętom że przychodzą się napić
taka susza...

Gosiu ja się wcale nie dziwię. Brak u nas naturalnych cieków wodnych, a większość stawów w okolicy ma prawie pionowe brzegi. U mnie widocznie po częściowym złagodzeniu poczuły się zaproszone.

Kasya napisał(a)
ale fajny ten projekt tak na pierwszy rzut oka
podobaja mi sie takie nieregularne linie
bedzie ciekawie

szkoda roslinek u mnie tez susza wciaz ale mam maly teren i podlewam

do mnie tylko dziki przychodzą wolalabym sarenki

Dzięki planowi Asi udało się ruszyć z miejsca. Jak już wiadomo jaki ma być zarys to połowa sukcesu. Marzą mi się takie parkowe ścieżki, ale to koszt, więc narazie trawniczek.

To kiedy robimy zamianę? Bo wiesz ja chętnie przyjmę dziki- mam dla nich 'robotę'. Pół hektara topinamburu którego nic nie bierze. Podobno jedyna metoda na pozbycie się go to właśnie dziki. Więc jak widzisz z chęcią machniom.

Iwk4 napisał(a)
Sarenki wodopój znalazły u ciebie. A stołówkę przy okazji. To kłopot masz.

Żeby tylko z wodopoju korzystały to niech im będzie. Gorzej ze stołówką...

Ogródek Iwony 14:31, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mówisz, że zaraz w grunt siałaś? Tylko żebym potem nie wypieliła tego

Sylwia, z tymi konewkami, to ci współczuję. Ty tak cały czas? Biedna jesteś. W te upały się nabiegasz. Jedyną zaletą jest, że roślinki możesz od dołu podlewać, a nie na liście. Ja czasami dolewam roślinki konewką, szczególnie tam, gdzie deszcz niedojdzie, albo potrzebują więcej wody

Iwonko a Ty masz nawadnianie, że sama nie podlewasz?
Ogródek Iwony 14:27, 13 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Gratulacje Iwonko! Kolejna seteczka i każda piękniejsza

Kasiu, dziękuję
Ogródek Iwony 14:25, 13 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Rety, Ewo, ależ będziesz mieć niebieski łan w przyszłym roku!

Ta rabata Ewy bedzie śliczna. Trzy wiśnie, a pod nimi perovska i lawenda.
Gosiu, zobacz. To jest Perovska w połączeniu z lawendą w ogrodzie Ewy:
Ogródek Iwony 14:22, 13 sie 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zazdroszczę takiego deszczu u mnie już cała trawa schnie, roślinki ratuję konewką, ale jak długo im to wystarczy?
Liatra łatwo zawiązuje nasionka, ja wzeszłym roku sobie wysiałam i dużo wzeszło nawet, a siałam od razu po zebraniu w grunt, rozsadziłam sobie na nowej bylinowej, zobaczymy czy za rok zakwitnie?

Mówisz, że zaraz w grunt siałaś? Tylko żebym potem nie wypieliła tego

Sylwia, z tymi konewkami, to ci współczuję. Ty tak cały czas? Biedna jesteś. W te upały się nabiegasz. Jedyną zaletą jest, że roślinki możesz od dołu podlewać, a nie na liście. Ja czasami dolewam roślinki konewką, szczególnie tam, gdzie deszcz niedojdzie, albo potrzebują więcej wody
Ogródek Iwony 14:18, 13 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
U mnie wczoraj w nocy popadało, pogrzmiało, a dziś jest 24stopnie

Doniu, fajnie masz. U mnie rano też było chłodniej
Ogródek Iwony 14:18, 13 sie 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Preowskia łatwo się rozmnaża na wiosnę z patyków, prawie 95% się ukorzeniło z tego co wsadziłam .Teraz już kwitną, wysokość nie jest taka jak rośliny matecznej , ale w następnym sezonie już będzie normalnej wysokości.
Tak wygląda dzisiaj, chyba wszystkie będą kwitnąć.

Wygląda na to, że będą. Sama radość
Ogródek Iwony 14:12, 13 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Zazdraszczam tego deszczu... Nawet 10 minutowego...

Myslę, ze miskanty pomiędzy drzewkami to dobry wybór
Zrobią ładne tło i właściwie, oprócz wiosny, będą ciągle zdobić rabatkę

Jak pogoda? U mnie nadal skwar, choć zapowiadało się chłodno i pochmurno...

Beatko, na wiosnę muszą tam koniecznie zakwitnąć tulipany

Nadal jest gorąco Ale zrywa się wiatr. W nocy mam okna szeroko otwarte, w dzień pozamykane. Jakoś trzeba wytrzymać.

Ewa777 napisał(a)
Też zazdroszczę deszczu. U mnie burza przeszła bokiem. Często omijają nas deszcze i burze, bo mieszkamy na wzgórzu.

Beatko, Ewa, nie ma co zazdrościć, bo trudno powiedzieć, ze coś podlało
To tak, jakby ksiądz kropidłem pokropił
Z tym wzgórzem, to tak jak u nas między lasami, zawsze idzie bokiem...
Ogródek Iwony 14:05, 13 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Pasażerem na gapę była datura jednoroczna Nasienniki po zaschnięciu mają bardzo ostre kolce.
Toszka napisała, że perowską z nasion tez można, na wszelki wypadek zbierzesz nasionka? Jak jej tu nie znajdę, to spróbowałabym wysiać...

Kiedyś dostałam od mojej siostry taką roślinkę, kwitła na biało, ale dość późno i nie miała nasionek przed mrozem. Teraz są już ładne szyszki.
Ogródek Iwony 14:04, 13 sie 2015

Do góry
Margo napisał(a)
U mnie wczoraj 4 godziny grzmiało wokoło. W czasie krążących wokół burz zdążyłam trawnik w końcu skosić,a zajmuje mi to ok 2-2,5 godz. i w końcu troche popadało. Jakieś 10 min, ale całkiem porządnie To i tak więcej niż byłabym w stanie podlać sama i w dodatku cały ogród na raz był podlany .
A dziś przyjemne 21 st na razie

Gosia, u mnie aplikacja telefoniczna przewidywała wieczorem burze, ale po tym zjawisku pogodowym w dzień wszystko się rozeszło, i tak przez najbliższy tydzień ma być słońce. Na licznik od wody nie zaglądam. I tak nie pamiętam, jaki był ostatnio stan licznika
Rano było fajnie, pobyłam troszkę w ogrodzie, ale teraz jest skwar. Nie ma co narzekać, bo to nic nie zmieni. Trzeba sobie radzić i roślinkom trochę pomóc, jak się da. Czytałam wczoraj u Bogdzi, że nie ma wody w studni, ograniczenie wody wiejskiej i ogród jej nie daje rady. Rodki usychają
To jest dopiero problem, jak się ma dojrzały ogród, który umiera z braku wody i nie można nic poradzić .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies