Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Ewa777 11:28, 13 sie 2015

Też zazdroszczę deszczu. U mnie burza przeszła bokiem. Często omijają nas deszcze i burze, bo mieszkamy na wzgórzu.
bacowa 12:08, 13 sie 2015

Preowskia łatwo się rozmnaża na wiosnę z patyków, prawie 95% się ukorzeniło z tego co wsadziłam .Teraz już kwitną, wysokość nie jest taka jak rośliny matecznej , ale w następnym sezonie już będzie normalnej wysokości. Myślę że łatwo chyba jest osiągnąć perowskią z siewu,ja ścinam ją na wiosnę i zawsze gdzieś w koło rośliny matecznej siewki się znajdą, tylko trzeba uważać przy pieleniu bo młoda wygląda jak chwast.

Tak wygląda dzisiaj, chyba wszystkie będą kwitnąć.
Donia72 12:15, 13 sie 2015

U mnie wczoraj w nocy popadało, pogrzmiało, a dziś jest 24stopnie
Ewik 12:46, 13 sie 2015

Ewa bacowa,tzn co ścięłaś do ziemi od razu wsadziłaś czy do doniczek?
sylwia_slomc... 12:53, 13 sie 2015

Zazdroszczę takiego deszczu u mnie już cała trawa schnie, roślinki ratuję konewką, ale jak długo im to wystarczy?
Liatra łatwo zawiązuje nasionka, ja wzeszłym roku sobie wysiałam i dużo wzeszło nawet, a siałam od razu po zebraniu w grunt, rozsadziłam sobie na nowej bylinowej, zobaczymy czy za rok zakwitnie?
margaretka3 13:03, 13 sie 2015

bacowa napisał(a)
Preowskia łatwo się rozmnaża na wiosnę z patyków, prawie 95% się ukorzeniło z tego co wsadziłam .Teraz już kwitną, wysokość nie jest taka jak rośliny matecznej , ale w następnym sezonie już będzie normalnej wysokości. Myślę że łatwo chyba jest osiągnąć perowskią z siewu,ja ścinam ją na wiosnę i zawsze gdzieś w koło rośliny matecznej siewki się znajdą, tylko trzeba uważać przy pieleniu bo młoda wygląda jak chwast.

Tak wygląda dzisiaj, chyba wszystkie będą kwitnąć.

Rety, Ewo, ależ będziesz mieć niebieski łan w przyszłym roku!
kosolka 13:37, 13 sie 2015

Donia72 napisał(a)
U mnie wczoraj w nocy popadało, pogrzmiało, a dziś jest 24stopnie

Widzisz Doniu? Jednak udało mi się telepatycznie przekazać Ci trochę deszczu
bacowa 13:59, 13 sie 2015

Ewik napisał(a)
Ewa bacowa,tzn co ścięłaś do ziemi od razu wsadziłaś czy do doniczek?

Wszystkie patyki poszły zaraz do ziemi, nigdy nie daję sadzonek do doniczek bo trudno jest utrzymać odpowiednią wilgotność, a w ziemi jak nawet tydzień nie podlejesz to nic się nie dzieje.
Iwk4 14:04, 13 sie 2015

Malgosik napisał(a)
Iwonko padało u mnie, a nawet lało z gradem od 18.35 do 19.10
wody w studni mam aż za dużo, odejdzie do gruntu
fajnie się zrobiło, rześko

Małgoś, fajnie, ze u ciebie popadało U mnie w dzień maznęło chyba tylko ogonem. Te 10 minut spowodowało, że oczyściło się powietrze. Ogród i tak dolewałam wieczorem. Ale za to wypieliłam jedną rabatę, której przez te gorączki nie chciałam ruszać. Zielsko trochę zacieniało ziemię, ale się już tak rozrosło, że szok

Malgosik napisał(a)
chcesz te nasiona Hameln?

Gosiu zbierz mi proszę.
Jak będą dojrzałe, ale ja nie wiem kiedy to
Iwk4 14:04, 13 sie 2015

Margo napisał(a)
U mnie wczoraj 4 godziny grzmiało wokoło. W czasie krążących wokół burz zdążyłam trawnik w końcu skosić,a zajmuje mi to ok 2-2,5 godz. i w końcu troche popadało. Jakieś 10 min, ale całkiem porządnie To i tak więcej niż byłabym w stanie podlać sama i w dodatku cały ogród na raz był podlany .
A dziś przyjemne 21 st na razie

Gosia, u mnie aplikacja telefoniczna przewidywała wieczorem burze, ale po tym zjawisku pogodowym w dzień wszystko się rozeszło, i tak przez najbliższy tydzień ma być słońce. Na licznik od wody nie zaglądam. I tak nie pamiętam, jaki był ostatnio stan licznika
Rano było fajnie, pobyłam troszkę w ogrodzie, ale teraz jest skwar. Nie ma co narzekać, bo to nic nie zmieni. Trzeba sobie radzić i roślinkom trochę pomóc, jak się da. Czytałam wczoraj u Bogdzi, że nie ma wody w studni, ograniczenie wody wiejskiej i ogród jej nie daje rady. Rodki usychają
To jest dopiero problem, jak się ma dojrzały ogród, który umiera z braku wody i nie można nic poradzić .