Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:31, 15 sty 2014

Do góry
a to proza wiejskiego ogródka - recykling -stare dywaniki zawsze mogą być przydatne

założone dwa dni temu po zapowiedziach mrozowych

żółty perukowiec i młoda magnolia i oczar Diane-ten u mnie podmarza

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:59, 15 sty 2014

Do góry
Danusiu to i ja proszę o pomoc w sprawie rabaty przy wjeździe o której dumam od zeszłego roku i nie mam odwagi żeby się za nią zabrać
Na początek wkleję plan Gosiaka

Chodzi mi o miejsce od 6 w prawą stonę.
Pierwszy problem to dylemat odnośnie kształtu cypla.Myślę o wypłaszczeniu go tak jak zaznaczyłam czerwonymi kropkami. W tej chwili rosą tam tylko 3 choiny kanadyjskie a według planu przed nimi ma być jeszcze 5 RH, kosodrzewiny i obwódki.

Drugi problem to czerwone pole na planie. To miejsce ma 7 metrów dlugości. W tej chwili obsadzone są tylko 3 metry a rosną tam: mały stożek bukszpanowy, kulka tuja, kulki bukszpanowe, 2 trzmieliny na pniu i czerwone żurawki. Czym obsadzić pozostałe 3 metry? Myśłałam o klonie palmowym albo o 3 stożkach bukszpanowych w połączeniu z trawami. Czy to dobry pomysł?

Trzecia sprawa to chciałabym po tej stonie ogrodu wkomponować jeszcze jakieś drzewa. Nie wiem może graby? Tylko jak je umieścić na rabacie żeby to wizualnie grało.
Dla zobrazowania spis drzew już posadzonych:
1 magnolia Susan
2 śliwa wiśniowa Pissardi
3 grujecznik
4 miłorząb mariken
6 brzozy Dorenboos
7 wiśnia Umbaraculifera

A tak to w tej chwili wygląda

Ciężko to zobrazować ale tak mniej więcej by było

Ogród w skali mikro :) 06:28, 15 sty 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
hej!
mialam świdośliwę jakieś 4 lata chyba, ma z 1,8m, rosnie jako krzak. W tym roku wykopałam i oddalam Tesciowej Owoce zebrane w grona, niedobre, dodawalam je do kompotu, dawaly ladny kolor. Jako krzak-wypelniacz powinna byc ok. Ladnie przebarwiaja jej sie liscie na jesien, ale szybko opadaja. Generalnie, chyba nie polecam... chyba ze masz miejsce.
Buziaki!!
k.

Dzięki Karola .. Dostałam świdośliwę w prezencie i widziałam ją ,że ma śliczny pokrój pnia.. Mam troszkę miejsca i widziałam tam magnolię ... Potem przypomniałam sobie o tej świdośliwie , co to ja mam w donicy juz tyle czasu...ale z tego co piszesz , wychodzi na to ,że ona i magnolia to jak bestia i piękna .....

Dziękuje bardzo za info i odpowiedz u mnie , buziaki wielkie
Ogród niby nowoczesny ale... 09:28, 13 sty 2014

Do góry
ja w zeszłym sezonie pierwszy raz miałam black cherry- obłędny smak.
Dużo ich nie jadałam, bo była tylko 1 sadzonka, a mamy sporo pomidorożerców, ale był wysmienity!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:20, 12 sty 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Zgadżam się w 100% w ogrodzie musi być magnolia a nawet kilka !

...zgadzam się....to jest must have....
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:18, 12 sty 2014

Do góry
Zgadżam się w 100% w ogrodzie musi być magnolia a nawet kilka !
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:43, 12 sty 2014

Do góry
an_tre napisał(a)

dzięki zapamiętam
Magnolia musi byc w każdym ogrodzie

Jak kwitną, to jadąc do pracy, albo z pracy moje oczy wciąż widzą wszędzie kwitnące magnolie, to jest dla mnie zawsze cudowny widok
Ogród cioci 19:44, 12 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

No właśnie mam wrażenie że u mojej gałązki tez się odsuwają od muru Jeśli chodzi o linię rabaty to kosi się dosyć dobrze a za bardzo poszerzac też nie ma gdzie bo trawnika już niewiele. Po drugiej stronie prosta rabata a w ogrodzie powtarzają mi się co jakis czas takie łuki więc chyba kształt zostawię

Ojoj.... Gwiazdzista to krzak i nigdy drzewem nie będzie... Ponadto widziałm magnolie Irenki i do trzech metrów to jej daleko.... Ma max 2-2,5 m. mój salon ma 2,7 m wiec mam miare w oczach
Gdy przyjrzalam sie twojej to mi jej pokrój na Nigrę nie pasuje, kwiaty a i owszem,... Ale to chyba jakaś hybryda bo pokrój ma drzewiastej a kwiaty nigry, ktora jest krzewem... Ewidentnie ma pokrój drzewiastej i bedzie szybko rosla a wówczas bedzie jej za ciasno, nie będzie miała ładnego pokroju, tak ładnego gdybys ją posadzila w odopowiednio wyeksponowanym miejscu....
Nie chcesz nie słuchaj ale Twoja magnolia to nie krzak jak gwiaździsta i nie ułozy się do muru to jest drzewo, ktore urośnie wielkie.... O korzeniach w fundamentach nie wspomne .... Ale Ty tu rządzisz....i zrobisz to co uznasz za stosowne. Jednak za kilka lat gdy uznasz ze miałam racje to bedzie za póżno na przesadzenie. I tak zrobisz jak uznasz za stosowne. Poczekam na opinię Agani. Mam magnolie od 10 lat i nie twierdzę, źe jestem specjalistka ale po prostu oglądam je z miłością i zainteresowaniem rownieź w innych ogrodach, ogrodzie botanicznym. Po 10 latach to bedzie po prostu duże, pieknie kwitnace drzewo ...

Ups uciekam i juz nie zrzędze
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:03, 12 sty 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Aniu, na pewno przezimuje magnolia wiaździsta i Susan, one nie tylko nie przemarzają, ale i co roku niezawodnie kwitną

dzięki zapamiętam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:48, 12 sty 2014

Do góry
an_tre napisał(a)
Piękne twoje magnolie, chociaż je lubię nie mam w ogrodzie, nie wiem czy by u mnie przezimowały

Aniu, na pewno przezimuje magnolia gwiaździsta i Susan, one nie tylko nie przemarzają, ale i co roku niezawodnie kwitną
Pszczelarnia 21:08, 10 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Iza, ten, na który z okna patrzyłaś to tekowy, czyli kolejny, 6 stół w moim ogrodzie na tarasie.

A tego, do którego przykuwałyście się nie mam na zdjęciach, bo na lifting czeka otoczenie wokół niego.

Stolik ............ a magnolia ........... marzenie Cudo!!! I to miejsce i ten klimat......... ach i och !!!!
Ogród ogrodniczki 20:09, 10 sty 2014

Do góry
No ta twoja magnolia to olbrzym, faktycznie Matko róże sadzisz??? Bonica cudna widziałam u Agi ale mi róże nie rosną coś je stale żre albo mają biały nalot albo czarne plamy Róże mnie nie lubią. A jak tam futryny wstawione??? Jakieś nowe plany, już wymyśliłaś co z gankiem?
Ogród cioci 19:51, 10 sty 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Jestem Gosiu.
Szybko podczytuję i odpowiadam.
Moim zdaniem jest zdecydowanie za mało miejsca na ta magnolię.
Ja bym przesadziła póki czas.Potem będzie za późno.
A skoro pod tą ścianą jest jasno i ciepło to idealne miejsce na róże.
Można dać różowe róże + stożki w formie bukszpanów lub świerków "Conica"
Do tego niewielkie byliny w kolorze białym i fioletowym lub po prostu lawendę.

Basiu Irenka napisała że jej magnolia układa sobie tak gałązki że mur jej nie przeszkadza Zaryzykuję bo po pierwsze nie mam jej gdzie przesadzić a po drugie większość głosowała za zostawieniem. Wiem że gdyby miała więcej miejsca to rozrastała by się lepiej ale cóż Przyjedziesz to zobaczysz sama że tak źle to jej nie ma Stożki bukszpanowe będą na 100% Lawendę mam wzdłuż ścieżki, sporo. Róż się boję bo zawsze mi je coś wpierniczy albo listki zrzuci i brzydko wygląda. Basiu a co powiesz o tym planie od Lukiego
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:45, 10 sty 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Agato próbowałm przesadzić magnolię 5 letnią i się nie dalo.... Miała płytkie ale bardzo rozlożyste lorzenie. Natomiast roczną magnolię orzesadzałam dwukrotnie wiec albo decyduj się teraz albi bedzie za póżno.
Moja magnolia Yellow River rosnie na podmokłym gruncie i świetnie sobie radzi w tym mijpejscu lepiej niź graby... Bardziej nie lubi suszy i przeciągów niz wilgoci w moim mniemaniu.

Marzenko, dziękuję Ci za informację i Twoje doświadczenie w przesadzaniu magnolii, wpłynie na moją rychłą decyzję będę przesadzać wiosną zgadzam się z Tobą, że nie lubią przeciągów i zbytniej wilgoci, u mnie glina i wilgoć, a raczej woda zalega, więc muszę z nią próbować zmykać

Jesteś już w Białce
Ogród cioci 18:28, 10 sty 2014

Do góry
Właśnie Gosia,podaruj jej prawdziwe życie.
Nie takie w kącie gdzie będzie wciąż przycinana i powstrzymywana.
Ja mam magnolię przed domem i jest tam naprawdę sporo miejsca,ale w pewnym momencie magnolia dostała takiego powera że nawet ja postanowiłam ją poprzycinać.
A tu pod ścianą to będzie męka.
Jeśli ta magnolia urośnie to już jej nie przesadzisz a wtedy to tylko ciach,niestety...
Ogród cioci 15:04, 10 sty 2014

Do góry
olga_ napisał(a)
Sliczna magnolia ale ja bym ją przesadziła tylko tak żeby się przyjeła... Myśle że w przyszłości bedzie zbyt blisko fajna rabatka.

Trudno, jak będzie za mało miejsca to ciachnę troszkę. Postanowione że zostaje
Ogród cioci 14:58, 10 sty 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

Gosiu ta magnolia jest faktycznie bardzo ładna - już nie głosuję żeby została bo wiem że zostaje W ogóle ta rabatka mi się podoba...

Aniu ram pod ściana są krokusy przekwitnięte które później tylko szpecą i tulipany kóre też znikają a potem łyso. Dosadzam tam co roku begonie albo aksamitki ale to pracochłonne i już mi się znudziło dlatego zmiana
Ogród cioci 14:39, 10 sty 2014

Do góry
Sliczna magnolia ale ja bym ją przesadziła tylko tak żeby się przyjeła... Myśle że w przyszłości bedzie zbyt blisko fajna rabatka.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:20, 10 sty 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Gosia, to zupełnie inna niż moja, Twoja ma duże tulipanowe kwiaty, a moja ma duże kwiaty, ale płatki jej się kładą, bądź tu mądry z tą systematyką odmianową.

Podjęłaś decyzję przesadzeniową, zostawiasz magnolię czy ryzykujesz i przesadzisz? Moja Aleksandrina rośnie w zbyt mokrym podłożu, ją muszę przesadzidzić, albo zrobić odwodnienie, ale sama nie dam rady, więc szykuję się z tym zamiarem ją już 3 rok i się o nią boję

Dzięki, siostra, do wyjazdu się szykuję, na pewno będzie super zabawa

buziak, będę machała do Was

Agato próbowałm przesadzić magnolię 5 letnią i się nie dalo.... Miała płytkie ale bardzo rozlożyste lorzenie. Natomiast roczną magnolię orzesadzałam dwukrotnie wiec albo decyduj się teraz albi bedzie za póżno.
Moja magnolia Yellow River rosnie na podmokłym gruncie i świetnie sobie radzi w tym mijpejscu lepiej niź graby... Bardziej nie lubi suszy i przeciągów niz wilgoci w moim mniemaniu.
Ogród cioci 13:18, 10 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Chyba zostanie tu z innej strony.

Gosiu ta magnolia jest faktycznie bardzo ładna - już nie głosuję żeby została bo wiem że zostaje W ogóle ta rabatka mi się podoba...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies