Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 09:31, 13 mar 2014

Ale mnie zdziwiłyście - myślałam, że każdą pęcherznicę ciach wiosną. Moje żółte też trzeba co najmniej 2 razy w sezonie ściąć, tak bujają. Ale ta ma być dość niska. WYdaje mi się, że jest ładnie rozgałęziona, ale zaraz zrobię zdj.
agniecha973 09:56, 13 mar 2014

Pęcherznica Lady in Red. Na każdym zdjęciu inna. Wydaje mi się, że są bardzo ładnie rozkrzaczone.

agniecha973 10:02, 13 mar 2014

Jak już wzięłam aparat, to mam jeszcze kilka ujęć. (Pogoda jest NIESAMOWITA!!! Jest 10 rano 13 marca, a ja w klapeczkach, sweterku po ogrodzie chodzę)

Sasanki rosną w oczach

Tulipany też

Podzieliłam seslerię heufleriana, mam nadzieję, że się przyjmie

Zauważyłąm kły u obiedki (połowa w cieniu jeszcze, więc słabe zdjęcie)

Popikowana papryka

agniecha973 20:16, 13 mar 2014

Przeklejam z wcześniejszych stron wątku plany dotyczące rabaty koło tarasu

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jeszcze jesteś to powiedz czy idę w dobrą stronę
Mam zamiar zrobić rewolucję na tym półkolu przy tarasie, tam gdzie obiedki, kosodrzewina...
Natchnęło mnie to zdjęcie u Kwiatka Holandii - trzecie od dołu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=286
Denerwuje mnie ten misz masz i chciałam zostawić tam:
- kosówki - rozstrzelić po rabacie, ale jeszcze nie wiem jak, pojedynczo, dwójkami, trójkami?
- lawendę
- różowe róże, ale nie umiem zdecydować się na jedną czy dwie odm.
- Amazon Mist - to inspiracja z tego zdjęcia
- szalwie od Finki
Nie za duzo? Nie wiem co począć z sasankami, floksami szydlastymi, powojnikiem Arabella, przetacznkiami niskimi różowymi, goxdzikami niskimi różowymi. Czy to wszystko zabrać, a dosadzic multum cebulowych (czosnki tam mam i narcyzy), żeby wiosną było ładnie?

Magnolia napisał(a)
Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy.

Dokładam aktualne zdjęcie tego półkola (makabrycznie to wygląda z góry!!! dobrze, że z poziomu człowieka jest lepiej, choć też niezbyt dobrze), bo chcę tu rozplanować jak trzeba, bo i tak mały mix muszę tu zrobić, a zmotywowała mnie pani wysyłając róże (jutro będą). Co prawda większość z nich to Stadt Rom, ale oczywiście mam 3 dodatkowe właśnie na tą rabatę - Leonardo da Vinci. Niestety (dla architektów krajobrazu ) będzie nakokoszone różowymi różami, bo moje oczęta nie umieją sobie odmówić niektórych odmian, więc chociaż tu będzie mix. Ale tylko różne odcienie różowego, tak dla złagodzenia.

No to uwaga - tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Za raz będę produkować plany i plamy i prosić o pomoc i korektę moich myśli. To było tylko tytułem wstępu.

Mala_Mi 22:28, 13 mar 2014

Ja jestem kokoszka, wiec się nie wypowiadam w sprawie rabaty.. chyba mam mocne nerwy.... obejrzałam- żyję

Zostaw tę pęcherznicę.. zawsze możesz korygować latem
mira 23:04, 13 mar 2014

z tym cięciem to są dylematy, u mnie moje są pocięte ale ja mam starsze i w ub roku nie były cięte, muszę przeboleć że nie będą kwitły, Twoje pęcherznice są młode wiec kwiatów nie powinno być sporo ale dobrze jest jednak zobaczyć to kwiecie, ja bym zostawiła i zaraz po kwitnieniu ciachu ciach
agniecha973 23:09, 13 mar 2014

Dzięki dziewczyny, tak chyba zrobię. Na razie zostawię. Dziś czytałam, że ogólnie pęcherznice tniemy po kwitnieniu (dla mnie odkrycie!) a tej odm. wystarczy raz na 2-3 lata wyciąć kilka starszych pędów.
agniecha973 23:15, 13 mar 2014

A teraz uwaga! Wstawiam plamy Proszę się nie śmiać, ja mogę sama z siebie. Wszystkie wskazóki mile widziane.

\

ALe kolorowo, he he

zielone K - kosodrzewina
szare z filoetowym L - lawenda
granatowe SZ - szałwia niska

no i misz masz różany
LE - Leonardo da Vinci (ok. 1 m)
GA - Gartentraume (do 1,4 m)
GE - Gemma (0,7 - 1 m)
BA - Baronesse (0,6-0,8 m)
TE - Mariatheresia (0,7 - 1 m)
NA - Natasha Richardson (może dokupię na jesień) (0,7 - 1 m)
Róże można ew. liczyć jakieś dodatkowe, mogę dokupić, żeby wszędzie nie byuło po 3 szt. a tak na razie wychodzi

Między to wszystko chciałabym jeszcze powtykać trawkę AmazonMist/Frosted Curls, ale nie mam pojęcia gdzie.

CO ZMIENIĆ? WSZYSTKO?
kaisog1 23:26, 13 mar 2014

Co do Lady in red to mam ją u siebie. Tnę co roku i to dość nisko. Twoją skróciłabym o połowę

agniecha973 23:32, 13 mar 2014

A w jakim terminie tniesz? Czekasz na kwitnienie?