Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

hanka_andrus 08:22, 13 mar 2014

Stare przysłowie mówi: Kto sieje groch w marcu zbiera po garncu, a kto w maju to tylko tyle co w jaju.
Mala_Mi 08:34, 13 mar 2014

Uff... tu jest jak na prawdziwym forum ogrodniczym....

Jeżyny tylko bezkolocowe.. z kolcowymi walczę ... do krwi ostatniej

Mój warzywnik jeszcze nie zrobiony... walcze z rabatami pod róże.. bo jak przyjdą to będzie klops.. lilie przyszły i leża luzem od tygodnia.. wszystkie maja keiłki.

Róża Sonnenroschen wygoooglana... cudna jest... ale po łapach sie bije.. na razie koniec z różami... ale może keidy ..
bogumila 08:43, 13 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Trudno na razie mówić o szpalerze. To co mam to jeden krzew w stanie"eko-naturalnym". Ale planuję taki rozpinany szpaler od 2 sezonów. Podpory czekają. Nie wiem jednak, jak się rozmnaża jeżyny - tak jak winogrona przez ukorzenianie sztobrów?

Kto wie, jak mogę powiększyć stan posiadania takich jeżyn?
To jeszcze ja dodam swoje....Możesz spróbować.... teraz wiosną przygiąć do ziemi jeden długi prosty pęd wzdłuż proponowanego szpaleru {żeby już nie przesadzać ponownie},przykryć ziemią,obciążyć kamieniami i poczekać.Powinno ukorzenić się tyle roślin ile jest wypustek...Pozdrawiam.
malkul 10:07, 13 mar 2014

hanka_andrus napisał(a)
Stare przysłowie mówi: Kto sieje groch w marcu zbiera po garncu, a kto w maju to tylko tyle co w jaju.

Haniuś kiedy zatem ten groch posiać?
Gabriela 10:25, 13 mar 2014

Jeżyny chciały się u mnie rozmnażać same - sąsiad posadził przy płocie i długie pędy sięgnęły ziemi po mojej stronie i się zakorzeniły te wierzchołki. Z tego wniosek, że naprawdę łatwo się rozmnażają. Kolców nie było.
laurowisnia 10:44, 13 mar 2014

magnolia napisał(a)
Tydzień temu Ola zrobiła pyszna tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej właśnie z jeżynami z zamrażarki. Była pyszna, lekka, słodka i kwaśna.

Tak, ja chyba najbardziej lubię jeżyny na cieście kruchym, oprócz na surowo oczywiście.
mira 10:58, 13 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Co robię z daliami w warzywniku? Właściwie w jagodniku - wysadzam niedaleko borówek i jagody kamczackiej dla ozdoby.

chodziło mi o to co teraz robisz, czy będziesz wsadzać do doniczek kiedy.? czy od razu do gruntu
hanka_andrus 17:49, 13 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Jeżyny chciały się u mnie rozmnażać same - sąsiad posadził przy płocie i długie pędy sięgnęły ziemi po mojej stronie i się zakorzeniły te wierzchołki. Z tego wniosek, że naprawdę łatwo się rozmnażają. Kolców nie było.

Gabrysiu, potwierdzasz tylko moje wcześniejsze wywody, ukorzeniamy tylko końce pędów. Przez odkład pojedynczy
Luki 21:49, 13 mar 2014

Ewo nie wiem jak mam dziękować za taki piękny podarek.
Dziękuję, nic więcej nie powiem bo nadal jestem w szoku jak uczynnych i życzliwych ludzi można poznać na Ogrodowisku do których należysz
Jesze raz bardzo dziękuje i mam nadzieję, że odpowiednio spożytkuje twoje starania

No i jeszcze śmieszna sytuacja sytuacja jak zrobiłem siostrze awanture, że znowu robiła zakupy z mojego konta i zamówiła sobie jakieś plakaty Jej zdziwienie było nie mniejsze jak zobaczyłem co było w środku
Monic 11:49, 14 mar 2014

Spiżarnia z nalewkami wygląda uroczo