Witam, od 2 dni mam na ok. 1,5. miesięcznym trawniku dziwne suche plamy. Dziwne bo są okrągłe a w środku jeszcze zielone. Przejrzałam ten wątek i jestem pewna, że to nie jest choroba grzybowa. Te suche listki trawy próbowałam skubać, trzymają się podłoża. Czy to mogą być pędraki? Nie wiem, co mam robić. Trawa ładnie wzeszła i była taka śliczna a teraz sporo tych plam. Jestem załamana.
a to dosiany trawnik po 2. tyg.
po miesiącu
Teraz pokaże Wam jak wygląda rabatka wzdłuż wjazdu( "wjazdowa")
Posadziłam tam róże Hansestandt Rostock, miskanty ML. czosnki i jeżówki( miały być białe, a siewki okazały się różowe) Tymczasem jest tam też trawa Mayesty( słabsza niż w tamtym roku).Przez zimną wiosnę siewki za długo przestały w domu i na tarasie. Męczyły się bidulki w małych doniczkach i potem targane chłodnymi wiatrami i deszczem - słaby rok dla nich Ale dzięki temu zmieściły się jeszcze na tej wąskiej rabacie
Wczoraj i dziś próbowałam doprowadzić do porządku krzewy róż. Po tylu deszczach przekwitłe kwiaty i zamarłe pąki nie wyglądały romantycznie. Nowy sekator poszedł w ruch... nie obyło się bez drabiny. Ale z tym roboty i to jakiej kłującej! Przy okazji przycięta kocimiętka , wycięte serduszki i przekwitłe naparstnice( kilka zostawiłam do wysiania się). I znów trzy kopiaste taczki zielonego wywiezione.