Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:42, 04 gru 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Twój ogród musi przede wszystkim 'grać' Tobie i pokazywać Ciebie.
To zróbmy tak:- Ty się nie dawaj całkiem przerobić, broń się!
A my może troszkę Cie skorygujemy, na cos namówimy i wyjdzie tak że ogród nie zgubi charakteru a może bedzie jeszcze ładniejszy.
Ja do Ciebie lubię zaglądać bo:
- Dziewczyna od wyrywania chwastów ma super figurę, a ja jestem wzrokowiec
- Właścicielka to bomba energetyczna, ogrzać się można
- Ogród ma wielki walor- tryska zdrowiem, energią i życiem. Masz zdrwowe rosliny, często pięknie zestawione ( np Twoje rożane wyspy w porcelanowym kolorze z ciemniejszymi liliami)

Noo i co tu wiecej dodawać ??....
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:59, 04 gru 2013

Do góry
By posty nie były długaśne... podzieliłam wypowiedź.

Teraz rodzi się pytanie, po jaka cholerę w takim razie wrzucam foto z pytaniem co zrobić???

Z prostej przyczyny, że jak mi pomysłów brak.. to co 100 głów to nie jedna... szukam podpowiedzi i inspiracji... dlatego do każdego Waszego pomysłu dorzucam co mi w duszy nie nie gra..bo tylko takim sposobem mogę przekazać o co mi chodzi.. i nakierować na trop czegoś czego szukam, a nie wiem ani co to, ani gdzie to jest.. to takie błądzenie we mgle..

I z każdej propozycji coś sie wyłania..

Danusia - by trochę przysłonić szklarnię - bingo...chociaż nie myślałam o tym
Danusia - przysłona musi grać z czymś w okolicy... święta racja...

i tak małymi kroczkami coś sie krystalizuje.. bo najważniejszy szkielet.. bylinki mogę co roku albo 2 razy do roku sobie mieszać i przesadzać... ale szkielet się zostanie.... I szukamy chyba tego szkieletu...

Magnolia - kształt rabat... trafione w gust... kupuje... podoba mi się

Irenka - no właśnie .. u mnie musi być zainteresowanie tematem.... też bingo
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:51, 04 gru 2013

Do góry
Magnolia.. dałaś po garach, aż nawet mi języka w gębie zabrakło..
aaaaaaaa ta dziewczyna od chwastów to moja synowa. tak, tak figurkę ma niezłą, tylko chwastów nie wyrywa.. ale dobrze gotuje Bo to chyba do mnie nie było.. kurdupel z krótkimi nóżkami... i te parę kilo zapasów na zły czas..... zmarszczki większe niż u mojej mamy... ale to od śmiania się.. i mimiki jak u komika.. itd itp......

Mi doradzać to lepiej worek soli zjeść.... bo zamiast napisać ślicznie dziekuję za pomoc i jest zajefajnie, to ja szukam wad... no ale taka moja natura. I ogród musi być z moja naturą, bo jak piszesz "coś sie zgubi".
Zachwycałam sie ogrodami formalnymi ( i dalej sie zachwycam) ale jak przyszło co do czego.. to "czegoś mi było brak"...
Mój ogród ma być: bardzo różnorodny, zmienny, prosty w obsłudze, w miarę estetyczny i ma mi dawać też dużo pracy, ale jak nie mam czasu to ma sobie radzić sam.
Moja natura nie dąży do ogrodu idealnego, by wszystkim szczęki opadły, a ja bym siadła i podziwiała.
Ja do ogrodu idę sie przejść i coś pooglądać.. sprawdzić co pojawiło się nowego, inaczej mi się po prostu znudzi...
W ogrodzie nigdy nie siądę by poodpoczywać, bo nie lubię siedzenia i odpoczywania... bardo przy tym sie męczę.. ja muszę coś robić.. wtedy odpoczywam. Równowaga dla głownie pracy biurowej...do której się nie nadaję z powodu tzw ADHD
Mam w nosie co pomyślą inni o moim ogrodzie... i nie chcę go na pokaz.
Nie denerwuję sie jak coś głupio posadzę, bo zawsze mogę przesadzić, denerwuję się, jak już nie mam gdzie posadzić a żal oddać czy wyrzucić.. .. bo ładne, ciekawe, długo kwitnie, itp itd Jak nie spełnia tych kryteriów to bez żalu idzie out.
Lubię też jak coś jest estetyczne... przynajmniej tyle o ile..
Lubię robić sama... lubię eksperymentować.. i jak coś mi nie pasuje, to nawet dla wszystkich ochów i achów całego świata nie zrobię tego co mi nie gra w środku.. robię po prostu dla siebie.
Nigdy nie byłam znawcą mody, samochodów i obowiązujących trendów.. nie oglądam nawet żadnych tego typu programów, bo ubieram sie tak by mi było wygodnie... i dam za porządną kurtkę ciężkie pieniądze, ale nigdy nie dam ciężkich pieniędzy za markową metkę.. Ta sama filozofia życiowa odnosi się i do ogrodu.. jak mi pasuje coś z czymś, to choćby wszyscy mówili, że to niemodne.. to mam to w nosie, albo i jeszcze gdzieś

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:46, 04 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Na chwilę obecną klaruje mi sie tak..
Zielone linie to niska obwódka bukszpanowa (dwie rabaty rózane są za wąskie, robione na szybko i są do przeróbki, bo bukszpany/szałwia siedzą pod różami)
Niebieskie linie to ekrany z??? cis może być z bukszpanem??
Czerwona linia z numerem 1 - to moje przesadzone róże z przedogródka
Drapak zielono-żółty z nr 2 to przesadzony świerk srebrny, będzie niski bo to taka forma..

Jak nie robić całej szerokiej, to mozna zrobić rabate jak narysowałaś tak szeroką przy ekranie z cisa, na długości takiej samej jak wymiar krótszy rabaty- wyspy rożanej, potem zwęzić ja do poprzedniego wymiaru, a potem znów poszerzyć, juz tu w okolicach przesadzonego świerka

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:37, 04 gru 2013

Do góry
poszerzenie rabat wyspowych wyjdzie fajnie moim zdaniem.
I cisowe ekrany jak zaznaczyłaś moga wyglądać ciekawie.
Twój ogród musi przede wszystkim 'grać' Tobie i pokazywać Ciebie. To jak z moim dzieckiem- ćwiczy rysunek na Akademię, ale zamiast machnąć szkice szybko, 1 kreską,robi wszystko cieniem, dłubie. Słuchałam wczoraj jej prowadzącej i ona mówiła że moja O. taka jest po prostu i będzie to widac w jej pracach. I tak ma być.
Inaczej cos by się zgubiło.
To zróbmy tak:- Ty się nie dawaj całkiem przerobić, broń się!
A my może troszkę Cie skorygujemy, na cos namówimy i wyjdzie tak że ogród nie zgubi charakteru a może bedzie jeszcze ładniejszy.
Ja do Ciebie lubię zaglądać bo:
- Dziewczyna od wyrywania chwastów ma super figurę, a ja jestem wzrokowiec
- Właścicielka to bomba energetyczna, ogrzać się można
- Ogród ma wielki walor- tryska zdrowiem, energią i życiem. Masz zdrwowe rosliny, często pięknie zestawione ( np Twoje rożane wyspy w porcelanowym kolorze z ciemniejszymi liliami)

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:09, 04 gru 2013

Do góry
jesteś konsekwentna. I pojętna. Uparta?- tego nie wiem
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:40, 04 gru 2013

Do góry
Nie widziałam Twojego wpisu Danusiu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:38, 04 gru 2013

Do góry
a jaka będzie docelowa szerokość tej rabaty?
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:36, 04 gru 2013

Do góry
no tak, to zostaje mocne cięcie koronki karaganom
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:25, 04 gru 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
wszystkie się liczą!
Ładny masz widok przez okno. I tylko jeden kopiec kreta?

Kopce kretów przeniesione na róże. Ten na zdjęciu jest nowy, tzn. odnowiony. A ten widok to Twoja zasługa. Do niedawna miałam tu półkole z lilaków (na zdjęciu w awatarku widać) i cyprysików w tle. Teraz mam otwarty widok na 3 strefy ogrodu - półkole z różami, półkole z bukszpanami i grabami i w tle jako trzecia "warstwa" wrzosowisko. Bardzo mi się te widoki teraz podobają.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:10, 04 gru 2013

Do góry
wszystkie się liczą!
Ładny masz widok przez okno. I tylko jeden kopiec kreta?
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:08, 04 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)

Magnolia, tam rosną dwie karagany na pniu skręconym w spiralkę.... przycinam wiosną, ale gałązki rosną w takiego rozczochranego jeża.. dalej jest migdałek na pniu.. może znajdę jaką inną fotę.. Rabata leży zaniedbana od 2 lat, bo mam ją uporządkować i ciągle robię coś innego i czekam na wenę twórczą... A rabata na której nie robiłam nic przez 2 lata jest zaniedbana, a to oznacza, że nie fotografowana Tylko pojedyncze kwiatki.. czy grupki..

a zależy Ci na nich? Jeśli robią bałagan to może warto pomyśleć że warto się z nimi rozstać- w końcu ogród dla nas spełnia rolę głównie estetyczną. Migdałek jest krótkowieczny i w większości ogrodów zdobi do końca kwitnienia, potem zaczyna się u niego pasmo chorób. Karagany na skręconym pniu?- kurczaki, nie wiem jakie to są- takie szczepione, płaczące, niewielkie? Takie małe to się zmieszczą gdzieś.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:58, 04 gru 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ja powiem tylko tyle , będzie BOSKO. Każda rabata naturalna wzboga w buskzpany powala mnie na kolana. ogród VIVY też ma taki piekny płotek bukszpanaowi a w głebi angielko i jest cudnie. Obserwuję plany, widzę że najlepsi doradzają. Skoro Danusia i magnolia rządzą u Ciebie to będę podpatrywać z zapartym tchem

ja tylko wcisnełam swoje 'trzy grosze'. Ekrany, czyli generalny zamysł to robota Danusi, kształty Ani, więc niewiele tu jest roboty dla mnie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:52, 03 gru 2013

Do góry
Ja powiem tylko tyle , będzie BOSKO. Każda rabata naturalna wzboga w buskzpany powala mnie na kolana. ogród VIVY też ma taki piekny płotek bukszpanaowi a w głebi angielko i jest cudnie. Obserwuję plany, widzę że najlepsi doradzają. Skoro Danusia i magnolia rządzą u Ciebie to będę podpatrywać z zapartym tchem
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:56, 03 gru 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
a jakie masz tam krzewy? Te co daja takie spore chmurki? Może da sie je podkrzesać, zrobić z nich formy drzewek?

Magnolia, tam rosną dwie karagany na pniu skręconym w spiralkę.... przycinam wiosną, ale gałązki rosną w takiego rozczochranego jeża.. dalej jest migdałek na pniu.. może znajdę jaką inną fotę.. Rabata leży zaniedbana od 2 lat, bo mam ją uporządkować i ciągle robię coś innego i czekam na wenę twórczą... A rabata na której nie robiłam nic przez 2 lata jest zaniedbana, a to oznacza, że nie fotografowana Tylko pojedyncze kwiatki.. czy grupki..
Wilcza Góra 16:30, 03 gru 2013

Do góry
albo przegoń nas jakąś miotłą żebyśmy głowy nie zawracały, sroki jedne
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:23, 03 gru 2013

Do góry
a jakie masz tam krzewy? Te co daja takie spore chmurki? Może da sie je podkrzesać, zrobić z nich formy drzewek?
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:00, 03 gru 2013

Do góry
pierwsze zdjęcie z trzech które wstawiłas jest z grubsza w takim układzie o którym piszę.
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:57, 03 gru 2013

Do góry
musi byc funkcjonalnie, inaczej, wszyscy się szarpią.

Taka rabata jak pokazujesz jest bardzo ciekawa, jednak wydaje mi się że przy tak bardzo masywnej rabacie jak Twoja , powinna mieć więcej 'oddechu' w postaci niskich nasadzeń. Tył wysoki, - krzewy, przed nimi może piętro wysokich traw, potem mogą być punktami czy niezbyt gęstym szpalerem drzewa, dalej średni łan i dalej nisko na sporej przestrzeni- 1 plama, albo kilka w jakimś układzie, np pasy skośne. W tych niskich dywanach mogą być ciut wyższe plamy, wysokości max średniego łanu.

Można zamknąć żywopłotem niskim.
Wilcza Góra 14:32, 03 gru 2013

Do góry
i ja, i ja w kolejkę po kule. A mają rzucić te kulki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies