U mnie w szkółkach nie widziałam rozplenic.
Dlatego pytałam się o nasionka - hobbystycznie łatwiej wysłać, niż dzielić karpę i robić paczki, nawet, jakby komuś się chciało
Już wiem,jakie błędy popełniłam w nasadzeniach. Panna bylinowa zmienna jest, jedne roślinki kwitną, inne przekwitają, zmienia się ich wysokość i ciągle zaskakują mnie nowe siewki w nieoczekiwanych miejscach
Moja ulubiona rabatka:
W takiej kolorystyce byłaby nowa rabata? Biało-różowa z dodatkiem niebieskiego.
A .., mam jeszcze kocimiętkę
A po przeciwnej stronie, gdzie teraz są czerwone róże - byłyby różowe i burgundowe. Czerwień poszłaby na ognistą rabatę
Mirelko, ja podlewam codziennie ogród, ale ostatnio tylko rabatki. Pobieram wodę z wodociągu i nie chcę zapłacić majątku za wodę. W wielu miastach jest przez te upały limit na pobór wody. W pierwszej kolejności woda potrzebna jest ludziom i zwierzętom. Ogród musi dawać sobie radę, niestety.
Dlatego zawsze w sierpniu myślę o zmniejszeniu powierzchni trawnika, a wiosną znowu chcę go zwiększać. Z przodu i tam, gdzie wysiewaliśmy w zeszłym roku - staram się podlewać, ale już widzę wypalone placki. Na reszcie, gdzie jest wjazd i dziki trawnik - trudno, żółknie. Nie podlewam
Danusiu, właśnie nie wiem - jaki kolor?. Czy białe? Mają żółty środek. Czy różowe?
Wiem, ze są też te pełne, ale chyba zbyt drogie i potem nie wschodzą. Te zwykłe są pewniejsze
Pomysł na Zebrinusa też fajny - ale widziałąm takiego o pokroju fontannowym. Fajnie wyglądał. Mam też różowe jeżówki siane w tym roku, tylko nie wiem, czy na tą rabatę dać białe, czy różowe?
1. Te hortki mnie kuszą, ale róże też.
2. Zacznijmy od kolorystyki. Krążę ostatnio przy moich czerwonych różach i coraz bardziej jestem skłonna przenieść je na ognistą rabatę do bylin. W słońcu ta czerwień bije po oczach. Tutaj znalazło by się miejsce na angielki. Pierwsza na liście jest Larisa. Byłaby to różowa kolorystyka i burgudn. Do berberysów i jeżówek różowych bardziej by to grało Caro - to 3 śliwy
3. Wtedy na rabacie pod śliwami pasowałyby białe floksy (kupić), odętka biała, bodziszek- niebieski, szałwia Caradona - te roślinki mam na rozsadniku. Ładna też jest róża biała, pachnąca Kronprinsesse Mary. (na liście chciejstw)
4. W nogi każdej śliwy dałabym przymiotno. Kwitnie na niebiesko w maju. Teraz tam rośnie na rabacie.
5. Z prawej strony jest kwadrat (roslinki wsadzone jak na przechowalniku). Zrobiłabym tam kwadrat z bukszpanu w środku z lawendą i powtórzyła na drugiej stronie. Częściowo żywopłocik z bukszpanu ma być powtórzony na rabacie kwadratowej - pasowałoby.
Co sądzicie o tym?
No i w placach drzewek po jednej kępce Variegatusa, albo innego miskanta. Fajnie by było, żeby kwitł Mam Miskanta Klaine fontanne - dwie sztuki. Ma już ładne pędzelki i nie jest wysoki. Może by go tam wykorzystać ?
Ale w drugim roku już lepiej chyba to wygląda z Vanilkami? Zawsze można dać podpórki z przodu? Ja ustawiam dwa kijki i naprężam sznureczek dołem. Nie widać, a częściowo pomaga.
Gosiu, o którego linka chodzi? Nie mogę znaleźć, co i gdzie linkowałam?
Wiesz, zaraziłaś mnie fioletami w ogrodzie. Liatra od ciebie jest śliczna, a tak jej nie doceniałam, gdy nie znałam. Dokupiłam sobie jeszcze jedną i dwie perovskie i posadziłam przy lawendzie
Odętki też wcześniej nie znałam Mam dwa kolory. Biała ładniejsza, ta druga taka jaśniutki fiolet, kiepsko w słońcu ją się fotografuje
Iwonko, właściwie to tak samo wysiewam liatrę jak i inne nasiona. Ziemię do wysiewów (teraz to nie wiem, czy jest jeszcze w sprzedaży, czy tylko na wiosnę) albo zwykłą kwiatową mocno zwilżam, żeby była wilgotna. Potem kładę nasionka i przykrywam cieniutką warstwą ziemi. Nie uklepuję i nie zwilżam tej górnej warstwy. Doniczkę przykrywam folią i każdego dnia wietrzę. Potem zraszam spryskiwaczem.
Nasionka liatry kiełkowały łatwo po kilku dniach, nie miałam z nimi problemu.
coś się strzepuje, taki kreseczki na 2 mm, no może taki wąski grot
chyba nasionka
ale rozplenica dopiero co zakwitła
już byłyby dojrzałe?
tylko niektóre pałki to mają
Dzięki Iwonko, oby się spełniło co piszesz.
Miałam fale ale zdecydowanie linie proste bardziej mnie teraz urzekają Wszystko na dobrej drodze parę projektów ogródkowych rozpoczętych więc to już jest coś
W porównaniu z warzywnikiem mojej mamy mój jest mały i zawsze tak o nim myślałam Wczoraj wieczorem zauważyłam, że upały zaczynają już przypalać liście pomidorów (wiszą na palikach jak na patelni) i sobie pomyślałam, że może rozłożę linię kroplującą, bo aż mi ich szkoda a takie ładne owoce mają
Podlewacie codziennie ogród/warzywnik/trawnik czy tylko czasem lub wcale?
Wczoraj stałam z godzinę na trawniku i lałam wodę, bo nie uśmiecha mi się zakładanie go od nowa jednak
nie znam się na zbieraniu nasion
może będzie za wcześnie jak tak otrząsnę?
i ta moja rozplenica jest taka niska, rozłożysta
bo sprzedają jeszcze Hameln z bardziej miękkimi liśćmi idące w górę
zawilce mam blado-fioletowe, ale napewno są opóźnione, bo je męczyłam podziałami i czekały w doniczkach
krwawnik w pąkach jest ostro-różowy i z czasem przechodzi do bladego różu
stąd kilka kolorów na krzaczku
ale ciągle go obserwuję, bo może w gruncie przestanie się pokładać
a jak się będzie dalej pokładał, to znajdę mu inne miejsce, jako niższej rośliny
Wreszcie są fotki
Ja tak czekałam na mój krwawnik, a on tylko taki blady róż.
Stoi prosto, nie pokłada się. Ale twój ma taki ładny kolor.
Zawilce masz różowe, czy białe? Moje różowe już zakwitły.
Małgoś, rozplenica się rozsiewa. A raczej udało mi się kilka wychodować z nasionek. Tylko jeszcze nie kwitnie. I nie wiem, która to u mnie, bo kupowałam małą nn.
Jak byś miała nadmiar tej halmen, to odłóż mi kilka nasion
Tylko ja zrobiłam eksperyment i zebrałam w lutym po mrozach. Ciekawe, czy jak się zbierze takie dojrzałe, czy też urośnie?